Jak jsem byl málem zabit senátorem Janem Horníkem a o parlamentní straně Solárních baronů

7. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Člověk opravdu neví, kdy nadejde jeho poslední hodinka! Ani jakým způsobem. Ani kdo bude bezprostřední příčinou jeho odchodu z tohoto světa. Konstatuji, že jsem měl na mále ve čtvrtek v 17:07 středoevropského času, když jsem jen o fous unikl zabití ze strany senátora za TOP 09 Jana Horníka. Hned na začátku přiznám, že to zabití by bylo neúmyslné a nežádám žádné potrestání, neb jeho podíl na mé újmě je určitě nepostižitelný zákony. Jak k tomu došlo? Opravdu nenápadně. Prostě jsem sedl na parkovišti do auta a vyrazil k domovu. A udělal zásadní nepředloženost, že jsem naladil stanici Radiožurnál a konkrétně pořad 20 minut Martina Veselovského, kde byl jmenovaný senátor toho dne hostem.

A já málem opustil rodinu kvůli tomu, co pustil do éteru ve zmíněném pořadu. Ono totiž v tomto čase vyjíždět z Prahy po přecpané dálnici je už takhle nebezpečná ruská ruleta, i když je člověk plně koncentrován na řízení. Natož, když náhle slyšíte z radia, že pan senátor Horník je de facto mluvčím skupiny senátorů, kteří se rozhodli, že podají ústavní stížnost u ÚS, kde hodlají napadnout zákon o speciální dani z výnosů ze solárních elektráren, přijatý v závěru loňského roku. Je prý neústavní, retroaktivní a vůbec -- porušuje principy práva. Tolik sentence. Ale nejlépe bude, když budu pana senátora radši přímo citovat - tedy pasáž, čeho svou stížností chce dosáhnout:

Jan HORNÍK, senátor, starosta Boží Dar:

Měl by vrátit nazpátek ta ustanovení, která dělal dodatečná dodanění, to znamená, aby se to vrátilo na ten počátek tý cesty. Tam byly například daňový prázdniny pět let. Ty byly zrušený a my se domníváme, že investoři, kteří věří v právní stát a jdou do nějakého byznysu, tak když se jim ty podmínky najednou během hry takhle změní, tak doopravdy nemohou věřit ani Český republice jako státu jako takovýmu.

No neberte to!

Celý rozhovor pak je k nalezení ZDE a pokud máte rádi opravdové horrory, vřele doporučuji.

Prostě pan senátor a parta dalších podobných se rozhodli, že nejlépe poslouží svým voličům a tomuto státu, když se vezmou za chudáky sluneční barony, kteří utrpěli zmíněným zákonem úžasnou ztrátu na své investici a nebudou už moci počítat se 4-7 letou návratností, ale ta hrůza - až s návratností 12-letou, kterou přepokládal zákonodárce, když koncipoval původní zákon o výkupních cenách elektřiny z obnovitelných zdrojů!

A jaké jsou jeho konkrétní pohnutky? No přece cit pro spravedlnost a zajištění stabilního podnikatelského prostředí, nepřípustnost retroaktivity /včetně nepřímé/ a hlavně -- chce chránit republiku před hrozícími arbitrážemi, samozřejmě proto, aby neutrpěla újmu! Přirozeně mu jde hlavně o princip. Chápete, že když slyšíte něco takového od zákonodárce, který je v Senátu od roku 2004, tedy, že hlasoval úplně o všech zákonech, které měly se solárním byznysem co do činění a pravděpodobně vždycky hlasoval pro a k tomu jste na přecpané komunikaci, kde všichni jedou nejméně 130, vyhýbáte se výtlukům a někdo na vás, naprosto nepřipraveného, vypálí takovouhle hovězinu, pak vám nutně jde o holý život ? Alespoň mně ano. Dostalo mne to přesně v okamžiku, kdy jsem se vyhýbal díře zvící malé pasti na medvědy, měl na kufru přilepeného nervozu, co nejspíš zrovna ten den chtěl překonat svůj traťový rekord, a vedlejší náklaďák vypadal, že si se mnou chce zahrát biliár, jak se mi tlačil do pruhu. A do toho Horník s takovouhle bandurskou. Mně se zatmělo před očima, zastavil dech. Než jsem přišel k sobě, byl jsem tak 30 centimetrů od svodidel... Ten, co mne hlídá tam nahoře neměl jen jizvu na rtu jako ten Jarka Nohavici, ale skončil nejspíš s pěkně orvanými křídly. Díky panu senátorovi Horníkovi a jeho kumpánům.

Netvrdím, že přijatý zákon a dodatečné dodanění je právně bezchybné. Naopak. To řešení je opravdu na hraně a možná i za ní.

Nicméně nechápu pana senátora a ostatní navrhovatele. Ani trochu. V zájmu občana a České republiky je sice právní pořádek a dodržování zákonů, nicméně co rozhodně v jejich zájmu není ani trochu je, aby zákonodárci, kteří evidentně - a to potvrzuje i sám Horník - v případě zákonů pro solární byznys zanedbali opakovaně své povinnosti, ba selhali, když už hledali řešení, a volili, také opakovaně, myslitelně to nejhorší, dnes svou ústavní stížností de facto podlomili budoucí procesní postavení České republiky před arbitrážním rozhodčím soudem, pokud nakonec, třeba kvůli odmítnutí stížnosti Ústavním soudem, na arbitráže dojde. Není mi znám případ, kdy by poslanci nějakého jiného státu postupovali takto proti své vlastní zemi v případném souboji se soukromým kapitálem. Jak má argumentovat budoucí český zástupce v arbitráži, když protistrana na něj okamžitě vytáhne fakt, že podstatná část zákonodárců sama požadovala revizi zákona jako zákona odporujícího ústavě a rozhodně použije vedle toho každý jejich dílčí argument? Proč Horník a kumpáni "fárájí" za potenciální budoucí žalující? Já si do teď myslel, že v byznysu je každý sám za sebe, že si sám vyřizuje své pře a na své náklady. Teď mi Horník sděluje, že on, jako volený zástupce lidu je tu vlastně pro případnou protistranu, co hodlá zažalovat náš stát! A dokonce tak činí na státní náklady...

Samozřejmě mu jde o princip. Zejména o princip, jak jinak! Kde byl například onen Horníkův princip a smysl pro spravedlnost a realitu, když poslanci a senátoři v roce 2009 schvalovali zákon, kterým měli zarazit hrozící sluneční Klondike, kdy už každému bylo jasné, jak velký průšvih to asi bude, ale schválili ho tak, že nezačal platit od roku 2010, jak by bylo lze čekat, ale až o rok později a de facto řekli všem, kdo v byznysu ještě nebyli - tak teď je poslední zvonění a kdo to stihne do Silvestra bere taky jackpot? Takže výsledek: Připojené instalace jsou více než 2x větší než výkon instalovaných solárů do konce roku 2009?

Ale těch otázek mám na Horníka ostatní více. Třeba , když jim jde v prvé řadě o princip, retroaktivitu a právo, jak to, že neprotestovali proti zválcování opozice teď v zneužité legislativní nouzi? Jak to, že spolu s tím, že chystají stížnost proti retroaktivitě solární daně, nepřipravují stejnou stížnost proti retroaktivnímu zdanění stavebního spoření, nebo se nepřipojí ke stížnosti sociální demokracie? Toto by, na rozdíl od vidiny podstatného dalšího zdražení elektrické energie, pokud "solárníci" uspějí, jejich už tak těžce zkoušení voliči opravdu ocenili, Nebo snad vidí postavení obyčejného pana Nováka, "jen" účastníka stavebního spoření, jako méně hodné zájmu a ochrany, než postavení anonymního velkoinvestora skrývajícího se za kyperskou společnost, který jede v solárním byznysu?

Nevím jak laskavý p.t. čtenář, já už mám nejméně tři volební periody utkvělou představu, že volby v naší zemi pravidelně vyhrává Strana solárních baronů. Jakkoli ji nikde oficiálně v parlamentu ani senátu nenajdete, zcela evidentně má vždycky dost zákonodárců k prosazení čehokoli. Může mne senátor Jan Horník a starosta obce Boží dar / to nemá chybu, ten pán je teď zcela evidentně dárkem od Boha.../ nějak přesvědčit, že není jejím výrazným a dlouholetým představitelem? Může, ale zdá se, že nechce. Alespoň mně. Co vám?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2011