Zavedlo Československo systém, který nemá budoucnost?

12. 3. 2011 / Ivo Bubeník

Docela náhodou jsem zabrousil na starší články ekonoma F.Nepila z archívu Britských listů. Byl to rozhovor nadepsaný "Proč je Klausova privatizace špatná". Jsem přesvědčen, že má i po tolika letech značnou informační hodnotu, píše Ivo Bubeník. A proto by si jej měli všichni znovu přečíst , neboť s dnešní celospolečenskou diskuzí na tolik ožehavé téma - reforma penzí, souvisí. V závěru totiž Nepil konstatuje, že

"Toto není jenom reforma důchodového zabezpečení. Bez této reformy nemůže existovat domácí trh na kapitál. Bez kapitálového trhu nemůže československé hospodářství konkurovat ostatním kapitalistickým zemím. Když se majetek rozdá, tak potom už stát nebude mít nic, za co by ty důchody mohl privatizovat.

Jan Čulík: Takže vy vlastně říkáte, že Československo dnes zavádí systém, který nemá budoucnost?

František Nepil: Bohužel, je to tak.

Jistě, dnes jsme Česká republika a nacházíme se v poněkud jiné situaci, ale vidím, že většina hlavně mladých stále neví a nechápe souvislosti. Veřejnost je denně masírována snad již stovkou expertů na penze či reformu z řad VV a TOP. I z eurokomisaře Špidly či z presidenta se stali experti. To je více než tragédie. Před 15-20 lety nikdo z nich o financování penzí ani necekl. A to nemluvím o papouškujících novinářích všech tištěných plátků v češtině.

Ptejme se, kdo z nich má nějaké zkušenosti z kapitálových trhů, ví, co jsou penzijní úspory či závazky státu apod. Kalousek, Nečas, Schwanzerberg? ŽÁDNÝ! Všichni, včetně těch z NERVu či od Bezděka VAŘÍ Z VODY a vidí jen úspory jiných. Současná vláda zvedá daně a kejklí s DPH, aby zamaskovala privatizační zlodějny pravice i levice a pasuje svou reformu penzí div ne za osmý div světa, ale k nápravě se nemá. Je pro mne proto absolutně nevěrohodná.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011