Kalousek, média a daň z přidané hodnoty

15. 3. 2011 / Renata Hanušová

Nedělní Otázky Václava Moravce poskytly poměrně značný časový prostor ministru Obrany pro vysvětlení působivé scény "útvaru rychlého nasazení" vojenské policie z pátečního večera v ČT. Že by ale po svátečním vystoupení sklesle působícího Alexandra Vondry bylo nyní jasnější, co touto fascinující "ekšn" zamýšleli autoři národu sdělit, alespoň za sebe říci nemohu.

Jen letmo byla v onom diskuzním pořadu několikrát zmíněna mystifikace Ministra Kalouska z večera 9. března [provokace s údajným záznamem ze schůzky šéfredaktorů deníků a týdeníků, tvořících stanovisko ke zvýšení DPH z tiskovin – pozn. ŠOK] jako úsměvný žertík ve srovnání s pátečním dobrodružstvím v České televizi. Očekávala bych, že i této záležitosti bude věnována patřičná pozornost.

Ve čtvrtek 10. března sdělil cca. v 15.30 na ČT24 ekonomicko-politický analytik ČT Jindřich Šídlo při komentáři ke středečním podvečerním aktivitám ministra Kalouska, že jeho telefonát v cca. 18.00 hod. nikoho nepřekvapil, protože ministr financí zcela běžně volá kterémukoliv českému novináři v jakoukoliv denní či noční dobu.

Jindřich Šídlo si v tu chvíli zjevně neuvědomil, co zcela otevřeně vyslovil: Miroslav Kalousek se na vedlejší pracovní poměr angažuje ještě i jako misionář a nevynechá skutečně žádnou možnost, jak ubezpečit českou společnost o správnosti jediné víry pravé. Doposud s ním nadšeně duchovně souznějící šéfredaktoři seriózních tištěných médií evidentně pochopili, že se exbratr Kalousek stal vlkem rovněž jim a 20% DPH pozře bez emocí i je samotné, bez ohledu na dosavadní nadšené bratrské angažmá pro vítězství pravého dobra. Nezbylo, než dát hlavy dohromady, pro záchranu živnosti i života...

Po zhlédnutí hodnocení záležitosti prof. Vladimírou Dvořákovou a mediálním expertem Danielem Köpplem ve večerních Událostech komentářích 10. 3. 2011 jsem politoložku

e-mailem upozornila, že v civilizovaném (právním) státě by tato ministrova eskapáda byla představitelná jen jako demonstrativní politická sebevražda. Zvěděla jsem, že čest, být po svém vystoupení telefonicky oslovena ministrem Kalouskem, už měla i komentátorka sama, v jejím případě ale následovala omluva. Očekávala bych, že o názor na záležitost bude požádán i někdo ze zahraničních korespondentů.

Za až úsměvně naivní považuji vysvětlení ministra financí osobně, např. v pátečním Hyde parku na ČT 24, „pouze sondoval, jak se ke zvýšené DPH radivší se šéfredaktoři staví“ a současně i upozornění, že avizovaným otevřeným dopisem naši mediální magnáti také jen nehorázně lobbují za vlastní ekonomické zájmy! Že by páteční reformní zvrat K9 byl následkem bezprostředně předcházejícího děje?

Lékaře označil na stránkách Respektu duchovní guru českých novinářů Bohumil Doležal, politolog "honoris causa", za sobecké vyděrače. Takhle správně to také dnes už i žáci Doležalových žáků poměrně velmi úspěšně vysvětlili zbytku společnosti.

Dokument s názvem „Robota“ o lidech bez práce, který měl být vysílán na ČT2 krátce po 20. hod. 17. února, byl bez udání důvodu přeložen na blíže neurčený termín.

Veřejná stanoviska a výzvy politikům upozorňující na neúnosnou a stále se zhoršující situaci nezaměstnaných, která zaslal Akční spolek nezaměstnaných i všem médiím, reflektovaly kromě Haló novin, Britských listů a internetového deníku Referendum jen ještě některé další spíše regionální internetové servery, ač na ně přece jen reagovali prostřednictvím svých tajemníků i sám pan prezident a ministr Drábek.

Kdo ale vysvětlí neuvědomělým spoluobčanům, že jakékoliv osobní zájmy, byť existenční, musí být v celospolečensky prospěšném zájmu vládní reformy potlačeny, když už i noviny se začaly chovat sobecky?

No, grafy, na kterých chtěl odborářský právník Vít Samek demonstrovat, že průběžnému pilíři důchodového systému při správném ošetření vyčerpání ani po několika desetiletích nehrozí, kamery ve studiu OVM nezabraly. Nějaké spojence ministr Kalousek i vláda přece jen ještě mají.

Naděje na vítězství pravdy a dobra trvá, možná i lásky - a nejen k bližním!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.3. 2011