Parkanové se na ministerstvu obrany ztratila její vlastní kopie utajeného dokumentu

15. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

13:15 Z písemného dokumentu Obvodního soudu pro Prahu 6, kterým disponuje redakce Britských listů, vyplývá, že se ztratila číslovaná kopie klasifikovaného dokumentu, na základě kterého Parkanová odvolala z funkce náčelníka Vojenské rozvědky, generála Krejčíka. Neztratila se pouze kopie č. 2 ◄, po které pátralo při svém nájezdu do České televize komando Vojenské police v kanceláři reportéra Karla Rožánka, ale ztratila se i kopie č. 1, určená přímo do rukou Parkanové, na jejímž základě Vlasta Parkanová rozhodovala, když byla ve funkci ministryně obrany České republiky.

Není známo, zda státní zástupce do dnešního dne obvinil Vlastu Parkanovou či jinou osobu, jak je jeho povinnost, z ohrožení utajované informace dle § 106 odst. 1, 2 písm. b) tr. zák. Ne za ztrátu dokumentu č. 2, ale za ztrátu dokumentu č. 1. Protože ochrana utajovaných informací byla Parkanové jako ministryni zvlášť uložena. Výtisk číslo 1 byl její. Prozatím byl pouze "neznámý pachatel" obviněn z "prostého" ohrožení utajované informace dle § 106 odst. 1 tr. zák.

Jak je možné, že se ztratí dvě číslované kopie klasifikovaných dokumentů ministerstva obrany, jejichž pohyb musí být provázen při předávání a přebírání podpisy? Jak je možné, že dodnes není jasné, kdo je za ztrátu dokumentů odpovědný a Vojenská policie pátrá po "neznámém pachateli"? A jak je možné, že dokument je deklasifikován ředitelem Vojenské rozvědky, Parkanovou jmenovaným do funkce, aniž jsou řádně zajištěny všechny jeho kopie? Jde o jasné a zdokumentované selhání mechanismů dokumentové bezpečnosti VOJENSKÉ ROZVĚDKY.

To, co ovšem jasné je, že dokument č.1 pro ministryni není totožný s dokumentem č.2, který Vojenská policie hledala v kanceláři Karla Rožánka v České televizi. Autorem obou číslovaných kopií ovšem je brigádní generál Pavel Adam, který Krejčíka ve funkci právě na základě tohoto udavačského dokumentu nahradil ve funkci. Krátce nato ho v červnu 2007 nahradil současný šéf armádní rozvědky a kontrarozvědky generálporučík Ondrej Páleník, který velel čtyři roky elitní 601. skupině speciálních sil. Ten ale rozhodl 6. 12. 2010 svým rozhodnutím čj. 61-14/2010/DP-4730 o deklasifikaci tohoto výbušného dokumentu. Lze se odhadovat, že při fyzické kontrole číslovaných kopií nejspíše přišel na ztrátu a začal interní vyšetřování. S takto deklasifikovanými dokumenty se už ale poté mohly beztrestně seznámit i další osoby. Včetně novinářů.

Už ale začíná být jasnější to, proč sněmovní výbor žádal odchod Parkanové ze všech veřejných funkcí. Nástupce Vlasty Parkanové (TOP09), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) hodlá čekat na výsledky vyšetřování případu odchodu Miroslava Krejčíka z čela vojenského zpravodajství a až poté prý rozhodne o dalším osudu generála Pavla Adama. Sněmovní výbor pro obranu Vondru ve čtvrtek vyzval, aby zajistil, že Adam, který je nyní zaměstnancem velitelství NATO v Bruselu, "nebude v budoucnu vykonávat žádnou funkci pro ČR". Do té doby ho Adamovi přátelé mohou bránit. Třeba i komandem na Kavčích horách.

Podle Adamem stvořeného dokumentu stál Krejčík za bojem mezi dvěma mocenskými skupinami na ministerstvu obrany. Krejčík je dávno pryč a válka českých rozvědčíků a vojenských policajtů o moc pokračuje.

15. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Soudce lže a Páleník musí utajovat pachatele úniku informací z rozvědky - brání tak oba spravedlnosti? ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.3. 2011