Schwarzenberg: "Systém je tak nastaven" ... Skutečně?

8. 4. 2011 / Boris Cvek

Karel Schwarzenberg mne poprvé vážně zklamal, a to tímto výrokem z krátkého rozhovoru pro Novinky.cz:

"Když tady nějaký podnikatel, který tu stranu považuje za svůj podnikatelský projekt, sáhl do vlastní šrajtofle a poslance odměnil, tak je z toho velký skandál. Celý systém je tak postavený, ale teď se na někoho pokřikuje, ale rozdíl je jen v tom, že jedno je ze soukromých peněz a druhé ze státních peněz. Jaký je rozdíl mezi tím, že někomu dám peníze na prkno z vlastní peněženky a nebo, že mu dám zajímavý post, na který má minimální předpoklady? Zamyslete se nad tím."

Ano, zamyslím se nad tím. Schwarzenberg se tedy zastává Víta Bárty a jeho půjčkové demokracie s tím, že není velký rozdíl mezi uplácením lidí ze soukromých peněz (Bárta) a uplácením je lukrativními posty (prý běžná praxe).

I kdyby posty v dozorčích radách atd. byly opravdu jenom k tomu, aby se dávaly jako úplatek a výměnou za protislužbu, přece je jich jen omezené množství, každý ví, že ten člověk na tom postu sedí (tedy něco dostal) a díky komu na něm sedí (kým je "uplácen") - každý post má také nějaká pravidla, která musí dodržovat a jejichž dodržování lze více či méně kontrolovat.

V půjčkové demokracii naopak bohatý byznysmen může potajmu uplácet kohokoli, aniž by veřejnost věděla, že dotyčný je uplácen a kolik dostal.

Nepochybuji ostatně ani na vteřinu o tom, že poslanci VV, kteří dosud drží s Bártou, jsou tímto boháčem taky zkorumpováni - a možná jsou jím zkorumpováni i další lidé ve vládě, policii, parlamentu... (doufám jenom, že Karel Schwarzenberg to nemá zapotřebí a blábolí teď tak hloupě jen ze solidarity ke koaličnímu projektu).

Je také šokující, že Schwarzenberg pokládá za normální v české politice, že politik jde do politiky (veřejná služba občanům, za kterou je placen z peněz občanů) kvůli tomu, aby "zesílil své ekonomické zájmy" (mimochodem tato formulace od redakce Novinek nedává moc smysl, neboť "zesílit" zájmy znamená mít ještě větší zájmy, nikoli zájmy uskutečnit či získat lepší pozici pro jejich uskutečnění), čímž se míní, že každý politik má vlastně tytéž cíle, jako měl Bárta.

Novinky.cz: Ale Vít Bárta již před čtyřmi lety pracoval na strategii, jak získat politickou moc k tomu, aby zesílil své ekonomické zájmy...

Schwarzenberg: Ten pitomec to napsal, ostatní si to myslí.

O co tedy Bártovi podle nedávno zveřejněných informací od počátku v politice šlo? O ekonomickou moc! O jeho vlastní podnikatelské zájmy (firmu sice prodal bratrovi, ale stále zůstává v rodině, ne? - a není i Bártův bratr jenom zkorumpovaná loutka?).

Jestliže českým politikům jde pouze o jejich ekonomické zájmy, je čas, aby nám vrátili své mzdy a aby skončili za mřížemi. Má-li Karel Schwarzenberg tento dojem z české politiky, je to jen další důvod, aby současná vláda skončila a uskutečnily se předčasné volby. Doufejme, že je suverénně vyhraje ČSSD a udělá jednobarevnou vládu. Kdyby náhodou však vládla z komunisty, asi už nazrál opravdu čas na to, aby se to stalo.

Novinky: Bárta šel do politiky, aby získal zákazníky pro svou firmu, tvrdí dokumenty

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011