Ať žije česká cesta boje proti korupci

20. 4. 2011 / Karel Hoff

Ještě když jsem psal první článek o korupci v českých luzích a hájích, ProMotaná a Profláknutá kauza ministra obrany Vondry ležela na stolech zodpovědných a bohorovně čekala, co bude.

Obávám se, že se v české kotlině našlo pár optimistů, kteří v hladině odhodlání u dna láhve protikorupčního boje protikorupčí vlády viděli láhev jako poloplnou, zatímco realisté tutéž láhev viděli jako téměř prázdnou.

Ofukování horkého bramboru koaličními spiklenci až do přiměřené teploty pro sežrání voliči jednoznačně signalizovalo, že se zase nic nestane, poněvadž se vlastně ani nic nestalo. Kdyby to byla korupce, my bychom s ní zatočili, vždyť to máme v programu! Srozumitelněji řečeno: Klid, ono něco naskočí a pak to roztočíme, drahouškové. Mimikry skryté v zaklínadle: "Musí to důkladně vyšetřit orgány k tomu určené" si znalci české politické primitivnosti lehce rozkryli: Nový případ dá zapomenout! A vskutku! Postarali se o to nejčistější z čistých z amatérského souboru politických písní a tanců pod vychytaným názvem Věci veřejné. Najednou začali bonzovat na napoleonsk0ho "skrytého" šéfa vlastní strany.

Že jim strká do papírů obálky s jistými sumami peněz, aby drželi hubu a krok - a on zase, že tak prachy půjčuje. Do toho vstoupili novináři z Mladé fronty, kterým někdo poskytl nahrávku ze školení zaměstnanců ABL, při němž V. Bárta kolíkoval cestu k získání moci: v demokracii jasná zpráva -- prachy a vysoká politická funkce. A legrace byla na světě. Škárka, Kočí a Huml z VV se zviditelňují v tom nejčestnějším úmyslu. Průšvih se rozrůstá tak masivně, že ho postřehne i premiér České republiky. Pár lidí mu napovídá, že musí něco udělat. To chce klid, nabádá předseda vlády, ony ti véčkaři Bártu ukřičí sami. A věru že ano, Bárta skládá post ministra dopravy. Premiér to bere, ale napadá ho - či někoho bystřejšího v ODS - že z kauzy lze vytřískat více. Jestli tak skandálně sám padl na hubu ministr dopravy, kluk ABL, jest naší povinností získat z toho více, Ivánek L. čeká.

Může soukromá firma jakou jest ABL šťourat se v celostátní politice? Zajisté nikoli. Kdo je s ní spojený, musí z vlády. Formální předseda véčkařů Radek John, vězeňský psychiatr ve funkci ministra školství atd. Véčkaři ohrožení odstrčením od koryt se shlukli kolem 'předsedy' Bárty už na smetišti, a začínají bojovat. Půjdou-li z vlády Radek a Dobeš, půjde i Vondra, Kalousek a jakýsi Fuksa. Nečas mžourá v zapadajícím slunci své vlády, bere demisi Bárty, přidává Johna a Dobeše a kráčí na Hrad. Návrhy měl, ale měl si vzít průpisku, ústavu "ctící" prezident s ním vyběhl, že si má napřed udělat pořádek ve vládě! To není tak snadné, každý z koaličních "partnerů" to vidí jinak, VV vykřikují, že když má jít v politický kel hvězda R. John, tak musí jíti do háje i Vondra a M. Kalousek - s čímž obyčejný občan musí souhlasit, ale šou kusy za kusy nevychází.

A zase se objevují nahrávky, podle nichž VV a ODS tuto legraci chystaly už před X měsíci. Připomíná to kruhy v obilí. Že by mimozemšťané v souvislosti s mayským kalendářem? Nesmysl, stejně jako předčasné volby, vždyť bychom je mohli prohrát -- a to by byl konec světa! Moc toho ke zprivatizování nezbývá, ale reforma s vizí soukromých důchodových fondů není k zahození.

"Předpokládám, pánové, že pro mne nějaké to místo máte, já byl pro! To není problém dohledat. Teď když jsem přišel o almužnu toliko 4 až vícekrát převyšující příjem průměrného důchodce, rodina padá do bídy. Chtěli by na Havaj vlastní jachtou, děcka nečtou nic jiného než navigační instrukce, moja chodí i do postele v námořnickém tílku. Prosím? 250 litrů měsíčně pro začátek? Pokud začátek nebude trvat dlouho, tak to teda beru, šéfe!" Tak to je středa 13. 4., uvidíme, kam fraška poposkočí zítra. Jak se dalo čekat: všichni jsou čistí, demokracii ctí, narodili se pro reformy, všechno spěje k pohádkovému závěru: v (-lk = -olič) zůstane hladový, k (-oza = -oalice) celá.

O víkendu si přirozeně všichni aktéři léčí nervy, až na pár neúnavných, kteří se pro své image neostýchají šaškovsky oblažovat voliče při poledních estrádách à la "vtipnější vyhrává" na TV Prima a ČT 1 i 24. Drsný čas najmě pro ministra zahraničí, který musí v pravé poledne mluvit česky a neusnout! Nic zvláštního, když vládnout, tak na půdorysu trojkoalice, zajisté bez stínu ABL, a když to nepůjde jinak, tak to zvládneme dva (ODS + TOP 09 + pár odpovědných, nikoli přeběhlých z VV). Jediná novinka dosti však výmluvná: Bárta může zpátky do politiky, když se řádně očistí. Vždyť i poslední ruská carevna Alexandra Fjodorovna, jinak praštěná Němka, vlezla v zájmu vládnutí do studeného pramene sarovského kláštera, aby si touto "očistou" přivodila "boží požehnání" skrze svatého Serafima, tj. porodila následníka. Od Bárty se čeká přirozeně něco jiného, nešlo mi do hlavy, že by tak démonizovaný šéf tolik obávané bezpečnostní agentury neměl v záloze nějaké ty zajímavé "serepatičky" na jednoho každého nejen z rodné VV. Kdyby ne, těžce by mě zklamal! Prý se to rozsekne v pondělí večer na K12 či kolik, patrně podle hesla: víc hlav, víc rozumu. Ovšem také: více dutých hlav, více dutosti. Počkáme, ale na předčasné volby se netěšme, této party se tak lehce nezbavíme -- leda by někdo z nich měl něco proti Prorokovi.

Počítač mně upozorňuje, že jest 18. 4. 2011 a hodin máme 18: 26, začíná zápas Slávie versus Slovácko a K12 se chystá, jak nás oblbne. Počkáme, snad se pointy dočkáme. A je to tady! Kluci a holky jsou pohromadě, John není ministrem vnitra, ale vícepremiérem pro boj s korupcí, bude koordinovat činnost čtyř ministerstev. Správná volba! Když neukočíroval ministerstvo jedno, proč by neměl zvládnout synchronizaci čtyř? Dobeš zůstává, musí udělat maturitu! Vondra zůstává, ProMoPro prometeno komnatami vlády, až byl nalezen nejvhodnější koberec, Drobil zapomenut, Bárta se může vrátit, jeho náměstek mu pohlídá ministerstvo. Kubice, majitel bezpečnostní poradenské firmy SUB S.A., odměněn za volby 2006, pointu tedy můžeme okopírovat: Jak se dalo čekat: všichni jsou čistí, demokracii ctí, narodili se pro reformy, všechno dospělo k pohádkovému závěru: v (-lk = -olič) zůstane hladový, k (-oza = -oalice) celá. Tož tak.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.4. 2011