21015

USA po Netanjahuově ústupku znovu organizují zrušené rozhovory s Izraelem ve Washingtonu

28. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle lékařů jedno batole zemřelo na poranění mozku způsobené izraelským úderem, který mu rozbil lebku, zatímco jeho malá sestřenice bojuje o život s částí obličeje utrženou stejným úderem.

Tým uvedl, že desetiletý chlapec, který nebyl příbuzný, křičel bolestí po svých rodičích, aniž by věděl, že byli při zásahu zabiti; svou sestru vedle sebe nepoznal, protože popáleniny pokrývaly téměř celé její tělo, uvedli.


 
Bílý dům sděluje, že pracuje na změně termínu návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu, kterou Benjamin Netanjahu náhle zrušil po rozhodnutí USA nevetovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k okamžitému příměří v Gaze.

BBC: Izrael používá hladomor jako válečnou zbraň

28. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Proč nemůže Česká televize informovat takto objektivně? Všimněte si, že děsivé záběry umírajících dětí, vysílané v televizích všude po světě, v České televizi nenajdete.

Jeremy Bowen je slavný reportér BBC, který informuje o Izraeli a o Blízkém východě už mnoho let. (JČ)



Moderátorka, televize BBC: Existují hodnověrné důkazy, že Izrael používá hladomor jako válečnou zbraň. Konstatuje to nejvyšší představitel OSN pro lidská práva Volker Türk.  Pokud by se to prokázalo, jednalo by se podle něj o válečný zločin. Humanitární organizace vyzývají k okamžitému příměří a rozsáhlým dodávkám pomoci do Gazy, kde hrozí hladomor. Izrael trvá na tom, že pouští veškerou potřebnou humanitární pomoc. Z Jeruzaléma je tu náš mezinárodní redaktor Jeremy Bowen. Jeho reportáž obsahuje znepokojivé záběry.

 

Jeremy Bowen: Gaza není místo, kde by člověk měl být nemocný. Nura Mohammed měla před válkou problémy s plícemi a játry. Nyní, po měsících hladovění a bez správné lékařské péče, se její stav rychle zhoršuje.

A proč nevysílá Česká televize tohle?

28. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Moderátor: Al-Džazíra získala videozáznam, na kterém izraelské síly v Gaze střílejí a zabíjejí dva neozbrojené Palestince. Jeden z mužů opakovaně mával něčím, co vypadá jako kus bílé látky, aby ukázal, že nepředstavuje hrozbu. Jejich mrtvoly pak pohřbívá buldozer. Izraelská armáda se k videu nevyjádřila a my vás upozorňujeme, že některé záběry v následující reportáži  vám mohou připadat znepokojivé.


Reportérka: Tito neozbrojení muži se snaží vrátit do svých domovů v severní Gaze. Jediná cesta tam vede přes ulici al Rašíd západně od města Gazy. A poblíž kruhového objezdu Nabulsi jihozápdně  od města Gazy jsou rozmístěny izraelské síly. Palestinec se blíží k izraelskému vojákovi. Vyvěsí bílou vlajku, mezinárodní znamení kapitulace, a izraelští vojáci mu umožní bezpečně se přiblížit. Mezitím se druhý mladý muž otočí zpět směrem k místu, odkud přišel. I on drží bílou vlajku.

Zde první muž mizí ze záběrů. Poté izraelští vojáci pomocí obrněného vozidla pronásledují mladíka, který od nich odchází, ten na ně mává malou bílou vlajkou, ale bílá vlajka nezabrání vojákům, aby na něj nezahájili palbu. 

Přijíždí izraelský buldozer a zde vidíme mrtvolu prvního muže na zemi. V posledním ponížení obrovský buldozer obě těla odhrne a pohřbí je do písku a odpadků. Izraelští vojáci se pokoušejí popravy utajit.

Místo pobytu skupiny palestinských svědků není známo. Hamás tvrdí, že v jakékoli dohodě o příměří musí být zahrnuto právo Palestinců na bezpečný návrat do svých domovů, aniž by je izraelští vojáci stříleli.

Gaza: 12 lidí se utopilo při úsilí vylovit záchranné balíky z moře

28. 3. 2024

čas čtení 3 minuty



Reportér, Channel 4 News, středa 27. března 2024, 19 hodin:   I po šesti měsících sledování hrůz této války něco v úsilí lidí získat leteckou pomoc vypovídá o zoufalství obzvlášť pronikavým způsobem. Vzhledem k tomu, že Gaza balancuje na pokraji hladomoru, přichází podle humanitárních agentur po zemi jen asi pětina potřebných zásob, a proto je více pomoci dodáváno takto letecky. Je to nepřesné a občas smrtící. Včera palestinský zdravotnický úřad uvedl, že dvanáct lidí se utopilo, když se snažili vyzvednout balíky z moře. Mezi rozházenými krabicemi určenými k záchraně jsou lidé vyzvednutí z moře.

 20330

Staronový předseda a slepé uličky českých odborů

28. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Josef Středula byl v pondělí znovu zvolen do čela odborů. To před pár týdny musel opustit, protože neměl zaplacené členské příspěvky ve své domovské odborové organizaci KOVO. Spekulovalo se dokonce o snaze Středulu tímto způsobem „svrhnout“. Ať už to bylo s jeho nezaplacenými příspěvky jakkoli, pokud bylo cílem nahradit jej v čele největšího tuzemského odborového svazu ČMKOS, chyběla jedná zásadní věc: protikandidát. Že k jeho vedení nepanuje plná důvěra však ukazuje, že získal pouze 57 procent hlasů. Když byl před dvěma lety zvolen naposledy, získal procent 88.

 20929

Proč má Estonsko nejlepší školy v Evropě?

28. 3. 2024

čas čtení 12 minut


Jak se z malé, relativně chudé země stala vzdělávací velmoc? Kreativita, autonomie a plné přijetí digitální éry


Dnešním tématem hodiny sci-fi na státním gymnáziu Pelgulinna je film Blade Runner. Čtvrtky jsou "dobrovolnými" vyučovacími dny, kdy si studenti tohoto gymnázia v estonském hlavním městě Tallinnu mohou vybrat z řady předmětů; dnes se koná například kurz práv a demokracie, programování a tvůrčího psaní v angličtině. Sedm sedmnáctiletých studentů v hodině sci-fi se  právě dodívalo na 30 minut filmu a chystají se o něm diskutovat. "Mluvili jsme o jungovských archetypech, osobnosti a superegu," říká Triin, jedna ze studentek, dokonalou angličtinou. "Bylo to pro mě opravdu užitečné, abych pochopila různé aspekty lidského bytí a jak vytvářet hlubší charaktery." Studovali také knihu Brave New World a film 2001: Vesmírná odysea. Během několika minut  se studenti dotknou dějin USA, dětské práce, empatie a dalších témat.

Já taky. Jak se Estonsko, malá země, která je ve srovnání s většinou zemí EU relativně chudá, stalo vzdělávací velmocí?

 20699

Plíživá protiunijní propaganda Českého rozhlasu

28. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

Smutné jak Český rozhlas píše o datech o náklonnosti Čechů k EU. O hlubší EU integraci píše jako o “extrému” podobném jako vystoupení z EU, upozorňuje Albín Sybera.

O tomhle skutečně nevím, co si u veřejnoprávního média myslet. 

Jinak i ten název projektu - “rozdělení Evropou” nahrává tiché euroskepsi. 

U komerční televize podobné zákeřnosti tak nějak očekávám - u ČRo mě to docela zaráží:

Polský generálporučík pracoval pro Rusko

28. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

Polský generálporučík Jaroslaw Gromadzinski, velitel Eurocorps a společného vojenského uskupení některých států EU a NATO, byl odvolán z funkce armádního generála poté, co kontrarozvědka našla důkazy o jeho trestné činnosti, práci pro #Rusko. Byl zodpovědný za vojenské dodávky NATO na Ukrajinu.


Podrobná zpráva PL MND: https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/komunikat-mon14

31962

Nebývalé finanční přebytky samospráv

Copak se nám to válí na účtech?

28. 3. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Tohle je docela zajímavé i důležité. Nejdřív pár čísel: zůstatek peněz na účtě obcí se v posledních letech setrvale zvyšuje. Obce mají i dluhy, rozdíl mezi hotovostí a dluhy (saldo) ale v posledních letech prudce roste (ilustrace), ve kterém ale nejsou roky 2022 a 2023, kdy ten nárůst byl ještě větší. V loňském roce narostl obcím přebytek o 72 miliard, což je dvojnásobek proti roku předloňskému. Celkový zůstatek na účtu obcí činil 479 miliard - srovnejme to s celkovými PŘÍJMY obcí za loňský rok, který činil 842 miliard. Zůstatek na účtu průběžně roste, a platí to i pro kraje (celkově mají na účtech 93 miliard, nárůst + 30 %). Obcím (i krajům) totiž z roku na rok výrazně stouply příjmy, které jsou dány procentem z výběru daní státu. Inflace totiž navýšila ceny, tím pádem ale navýšila i utrácení a vybranou DPH. Daňové příjmy obcí vzrostly o 15,5 %, zatímco výdaje jen 8,3 % - a už se nám zde rodí rostoucí přebytek.

Je to tak dobře?

 22898

Supermarkert Albert a brutální velkochovy kuřat

28. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Farma, ze které záběry pochází, pak dodává drůbež široce pro českou maloobchodní síť a firma Rabbit Trhový Štěpánov je jejím majitelem. Ten nám garantuje standardy chovu, které jsou založené na pěti svobodách a můžete si je online přečíst zde. 

Kromě základních standardů chovu je ale Albert velkým propagátorem obohacených chovů s vyššími animal welfare standardy, zvětšenou možností pohybu, nutričně vyváženou stravou a dvojnásobnou délkou chovu. Právě tato kuřata pod značkou Královské získávají na popularitě a už deset farem v Česku je vyčleněno na obohacený chov této drůbeže jen pro Albert.   Úspěch u zákazníků díky naší práci a osvětové komunikaci tak posouvá trh směrem k zahraničním standardům, o kterých hnutí Obraz hovoří. Prosíme, abyste přihlédli k této části příběhu, kterou Obraz nevypráví, a zohlednili ji pokud možno ve vašem článku včetně titulku.  

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20965

Netanjahu se chystá k boji s USA. Možná to nepřežije

27. 3. 2024

čas čtení 7 minut

 
 

Hlasování OSN pro příměří v Gaze ukazuje, že Bidenova administrativa konečně ztratila s izraelským vůdcem trpělivost. To by mohlo být rozhodující
, míní bývalý izraelský diplomat a nynější komentátor Alon Pinkas.

Jak můžete lhát celému národu o jedné válce a pak se pokusit udělat totéž velmoci, která je vaším spojencem? A jak se dá spravedlivá válka změnit v globální izolaci a všeobecné odsouzení? Zeptejte se Benjamina Netanjahua. Ten na to má patent.

 20353

"Apokalypsa" umělé inteligence by mohla v Británii připravit o práci téměř 8 milionů lidí

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Děleno šesti (Británie 60 milionů obyvatel, Česko 10 milionů) v Česku by to bylo 1,3 milionů ztracených pracovních příležitostí

Podle think-tanku IPPR jsou umělou inteligencí nejvíce ohroženy ženy, mladší pracovníci a hůře placení zaměstnanci.
 
Podle zprávy, která varuje, že automatizace nejvíce ohrožuje ženy, pracovníky na nižších místech a osoby s nižšími platy, by v důsledku "apokalypsy pracovních míst" mohlo zaniknout téměř 8 milionů pracovních míst ve Velké Británii.

Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR) uvedl, že v rámci "nejhoršího scénáře" zavádění nových technologií v příštích třech až pěti letech jsou umělou inteligencí nejvíce ohrožena základní pracovní místa, pracovní místa na částečný úvazek a administrativní práce.

Rozhovor Britských listů 650. Proč jsou v české společnost ženy pořád tak neuznávány?

26. 3. 2024

čas čtení 20 minut



Spisovatelka Tereza Brdečková napsala před čtrnácti lety článek, jak jsou ženy v mužské společnosti ignorovány. Dodnes se nezměnilo skoro nic. Moc v ČR mají muži padesátníci až pětasedmdesátníci. Zbytek společnosti je bezmocný. Kdy se to změní a kdy proti tomu někdo začne něco dělat. Rozhovor Britských listů vede s Terezou Brdečkovou Jan Čulík.

#Českárepublika #ženy #antifeminismus #postavenížen

Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

Česká republika: Ústup od civilizace

27. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Motto: Česká republika pořád řeší neexistující "problémy", které byly v západnějších zemích dávno vyřešeny - nebo se nikdy jako problémy nebraly. Viz rozhovor s Terezou Brdečkovou, ZDE

Tak mi zrušili přednášku na Arcibiskupském gymnáziu, píše Lenka Králová.


Pozvánku jsem dostala přímo od studentů a studentek. Byla jsem překvapená - vzhledem ke špatné pověsti, jakou katolická církev v naší zemi má - že něco takového by bylo na půdě této školy možné. 

No nebylo. 

Včera mi praskal inbox ve švech od reakcí ze strany studentů a studentek, což mě fakt překvapilo, že to vzbudilo takový rozruch.

 22881

Krize na Blízkém východě: Intenzivní izraelské bombardování zasáhlo jih Gazy

27. 3. 2024

čas čtení 14 minut


Jižní pásmo Gazy bylo v noci na středu intenzivně bombardováno Izraelem, a to navzdory mezinárodnímu nátlaku na okamžité zastavení palby na palestinském území, kde hrozí hladom
or

Zpráva tiskové agentury Agence France-Presse (AFP) uvádí, že noční oblohu v jižním městě Rafáh, posledním městském centru v Gaze, které nebylo napadeno izraelskými pozemními silami, ozářila ohnivá koule. V oblasti se tísní asi 1,5 milionu lidí, z nichž mnozí uprchli na jih k hranicím s Egyptem.

Podle agentury AFP byl zvuk výbuchů slyšet a kouř stoupal také ve městě Gaza na severu, kde izraelské jednotky již více než týden útočí na největší městskou nemocnici.
 
- Izraelské síly také obklíčily dvě nemocnice v Chán Júnisu, kde podle ministerstva zdravotnictví zahynulo při izraelském útoku na tábor pro vysídlené osoby 12 lidí včetně několika dětí


Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem ve středu brzy ráno uvedlo, že přes noc bylo zabito 66 lidí, z toho tři při izraelských náletech v Rafáhu a jeho okolí.

Palestinský Červený půlměsíc podle agentury AFP varoval, že tisíce lidí uvízly v Násirově nemocnici  v Chán Júnisu a "jejich životy jsou ohroženy".

Boje pokračovaly bez přerušení dva dny poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala svou první rezoluci vyzývající k "okamžitému příměří" a naléhající na propuštění zhruba 130 rukojmích, kteří podle Izraele zůstávají v Gaze, včetně 34 zajatců, kteří jsou považováni za mrtvé.

Nemocnice al-Amal v Chán Júnisu je podle PRCS mimo provoz

 22898

Šokující záběry odhalují hrozivé podmínky kuřat chovaných pro supermarket Albert

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


Praha, 26. 3. 2024 – Kuře přešlechtěné tak, že se nemůže postavit na vlastní nohy. Vedle něj mrtvé kuře, po kterém ostatní šlapou, protože jsou v hale těsně namačkaná. Takový pohled nabízí video zveřejněné dnes na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Video odhaluje otřesné podmínky kuřat, která jako svou značku „Albertovo čerstvé“ prodává v České republice supermarket Albert. Přitom v zahraničí už Albert od prodeje kuřat z podobných velkochovů odstoupil.

První happening ke kampani Albertova krutost:Ve středu 27. 3. od 8:30 hodin před Kongresovým centrem v Praze.Deset aktivistů ve formálním oblečení tam bude rozdávat letáky zobrazující realitu chovů kuřat dodávajících Albertu návštěvníkům Retail Summitu 2024.

 16478

USA jsou primárním spolupachatelem izraelské genocidy v Gaze, nehledě na jejich rétoriku

26. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Minulý pátek Bílý dům v Radě bezpečnosti OSN předložil rezoluci, kterou vetovaly Rusko, Čína a Alžírsko reprezentující arabský svět. Navzdory tradičnímu mediálnímu spinu tato zbytečně komplikovaná rezoluce nepožadovala okamžité příměří, nýbrž zdůraznila nutnost jeho přijetí. Američany podporovaný návrh nejenže spojoval příměří s propuštěním všech zbývajících rukojmích Hamásu, ale oslabil původní formulaci apelující na Tel Aviv, aby nezahájil útok na Rafáh. Bílý dům v pondělí ke značné úlevě přítomných diplomatů konečně nevetoval rezoluci volající po okamžitém příměří pouze po zbytek ramadánu (do 9. dubna) a bezpodmínečném propuštění všech rukojmích. Americká politická reprezentace však v rozporu s mezinárodními zvyklostmi prohlásila, že jimi nevetovaná rezoluce je nezávazná.

 22774

Dvanáct lidí se utopilo u pláže v Gaze, když se snažili dostat ke shozené humanitární pomoci

27. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Palestinské úřady sdělují, že k úmrtí došlo při pokusech o vyzvednutí beden, které spadly do vody poté, co se porouchaly padáky

 

Dvanáct lidí se utopilo při pokusu dostat se k pomoci shozené letadlem u pláže v Gaze, uvedly palestinské zdravotnické úřady v souvislosti s rostoucími obavami z hladomoru po téměř šesti měsících izraelského vojenského útoku-

Video z pondělního shozu letadla ukázalo davy lidí běžících k pláži v Bejt Lahíja na severu Gazy, zatímco se  z nebe snášejí bedny s padáky, pak lidi stojící hluboko ve vodě a těla vytahovaná na písek.

Ve Washingtonu Pentagon uvedl, že tři z 18 balíků pomoci, které byly v pondělí shozeny do Gazy, měly poruchu padáku a spadly do vody, ale nemohl potvrdit, zda byl někdo zabit při pokusu dostat se k pomoci.

Jednalo se o poslední z řady incidentů, při nichž došlo k úmrtí během dodávek pomoci na přeplněné palestinské území, kde si někteří lidé shánějí k jídlu plevel a pečou sotva poživatelný chléb z krmiva pro zvířata.

 22811

Kenneth Roth: Snaha Izraele zničit Unrwu je součástí jeho strategie vyhladovění lidí v Gaze

27. 3. 2024

čas čtení 10 minut



Tento útok nemohl pro Palestince přijít v horší dobu. V Gaze je rozšířený hlad a na severu se do května očekává hladomor, píše Kenneth Roth, donedávna generální ředitel humanitární organizace Human Rights Watch.
 

Izraelská vendeta proti Úřadu OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky na Blízkém východě (Unrwa) ilustruje bezcitnost, s jakou krajně pravicová vláda Benjamina Netanjahua vede válku v Gaze. Odráží také snahu využít útok Hamásu ze 7. října jako příležitost k demografickému inženýrství.

Unrwa založilo Valné shromáždění OSN v prosinci 1949 s cílem řešit situaci 700 000 palestinských uprchlíků, které izraelská vojska vyhnala z jejich domovů během války, jež vedla ke vzniku státu Izrael v květnu 1948. Palestinci toto vyhnání označují jako nakbu neboli katastrofu. Dnes Unrwa poskytuje přeživším uprchlíkům a jejich potomkům vzdělávání, zdravotní péči a sociální služby. Je jich téměř 7 milionů a jsou rozptýleni v Jordánsku, Libanonu a Sýrii a na okupovaném Západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a v Gaze.

Vyvolává Netanjahu záměrně ohledně Gazy konflikt s USA?

26. 3. 2024

čas čtení 10 minut

Channel 4 News, pondělí 25. března 2024, 19 hodin:


Rada bezpečnosti OSN: Kdo je proti? Kdo se zdržel se hlasování.

Reportérka: Toto by mohla být dosud největší trhlina ve vztazích mezi USA a Izraelem, protože Amerika odmítla vetovat první rezoluci o příměří, která prošla Radou bezpečnosti OSN od začátku války v Gaze, a místo toho se zdržela hlasování.

Rada bezpečnosti OSN:  "Návrh rezoluce byl přijat."

Reportérka:  Hlasování, na němž Bílý dům trval, nebylo změnou politiky, Izrael označil za jasný ústup. Jeho ministr obrany zveřejnil následující  prohlášení  před setkáním ve Washingtonu s poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem:

"Nemáme morální právo zastavit válku v Gaze, dokud nevrátíme domů všechna rukojmí. Budeme proti Hamásu operovat všude, včetně míst, kde jsme dosud nebyli."

 20116

"Šílenství": Netanjahuův přístup ke vztahům s USA je po hlasování v OSN pod drobnohledem

27. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Tón některých izraelských médií hraničí s pohrdáním. Netanjahuúv rostoucí konflikt s Bidenem souvisí s tím, že se USA zdržely hlasování o rezoluci o příměří v OSN


Postup izraelského premiéra ve vztazích s Bidenovou administrativou, který vedl k tomu, že USA v pondělí odmítly vetovat rezoluci o příměří v Radě bezpečnosti OSN, se setkal s ostrou kritikou izraelských komentátorů.

Po zdržení se hlasování ze strany USA odsoudili významní komentátoři napříč izraelskými médii rostoucí třenice Benjamina Netanjahua s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Ačkoli Netanjahu, který se od překvapivého útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října potýká s klesajícím ratingem veřejnosti, je již dlouho terčem velké části izraelského komentátorstva, tón v některých kruzích po mimořádném  zdržení se hlasování USA v Radě bezpečnosti hraničil s výsměchem a opovržením.

 22582

Bidenova strategie pro Gazu je kritizována jako chaos s protichůdnými cíli

27. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Podle analytiků se projevuje napětí, které vyvolává chabá snaha ovlivnit kroky Izraele bez použití pák a zároveň se vyhnout hladomoru



Politika Bidenovy administrativy vůči Gaze je  široce kritizována jako chaotická. Americký ministr obrany označil situaci za "humanitární katastrofu" den poté, co ministerstvo zahraničí prohlásilo, že Izrael dodržuje mezinárodní humanitární právo.

Washington se v úterý rovněž dostal do defenzivy kvůli svému tvrzení, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN o příměří, při jejímž hlasování se zdržel, není závazná, což je výklad, který USA staví do rozporu s ostatními členskými státy, mezinárodními právníky i samotnou OSN.




 20699

Tupá strategie růstu spotřeby fosilních plynů v Evropě urychluje klimatickou krizi

27. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Studie dokazuje, že navzdory slibům dekarbonizace mají pouhá 2 % plynové kapacity kontinentu plánované datum vyřazení z provozu

Aktivisté  varují, že tupé rozšiřování používání fosilního plynu v Evropě urychluje klimatický kolaps a zvyšuje závislost na nepřátelských režimech.

Podle analýzy skupiny Beyond Fossil Fuels, která se věnuje kampani, mají jen čtyři evropské plynové elektrárny plánované zrušení a nové projekty zvýší kapacitu výroby elektřiny z plynu na kontinentu o 27 %.

Tvrdí, že příklon k plynu je v rozporu s doporučením Mezinárodní energetické agentury, aby bohaté země v příštích 10 letech dekarbonizovaly své elektrické sítě, aby se planeta neohřála o 1,5 °C.

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Třetina ruské černomořské flotily potopena nebo ochromena

27. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Polsko varuje, že ruské rakety, které se přiblíží příliš blízko, mohou být sestřeleny; jak Ukrajina zvýšila výrobu vlastních zbraní. Co víme v den 763


- Ukrajinské námořnictvo sděluje, že za něco málo přes dva roky války potopilo nebo vyřadilo z provozu třetinu všech ruských válečných lodí v Černém moři.
Dmytro Pletenčuk z námořnictva uvedl, že poslední úder v sobotu večer zasáhl ruskou obojživelnou výsadkovou loď Kostiantyn Olšanskij, která odpočívala v doku v Sevastopolu na Ruskem okupovaném Krymu. Loď byla ukrajinská, než ji v roce 2014 zabralo Rusko.

    Pletenčuk již dříve oznámil, že při sobotním úderu byly spolu se zpravodajskou lodí Ivan Churs poškozeny i další dvě vyloďovací lodě stejného typu, Azov a Jamal. Uvedl, že víkendový útok, při němž byly použity rakety Neptun ukrajinské výroby, zasáhl také přístavní zařízení v Sevastopolu a ropný sklad. "Naším konečným cílem je úplná absence vojenských lodí takzvané Ruské federace v oblasti Azovského a Černého moře," řekl Pletenčuk.


 20999

Nadcházející izraelský konflikt s Hizballáhem

27. 3. 2024

čas čtení 56 minut

Ačkoliv válka mezi Izraelem a Hamásem v Gaze upoutala pozornost světa, existuje vážné riziko války mezi Izraelem a Hizballáhem, podle nového hodnocení CSIS. Od 7. října 2023 došlo dohromady k více než 4 400 útokům řízenými střelami, raketami a k jiným útokům ze strany Izraele a Hizballáhu, píší Seth G. Jones, Alexander Palmer a Riley McCabe.

 22887

Okouzlena krásou secese

27. 3. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

Ano, je tomu přesně tak. Po zhlédnutí britského filmu Neuvěřitelná Sarah/The Incredible Sarah, který v roce 1976 natočil americký režisér Richard Fleischer (1916-2006), jenž do hlavní role slavné francouzské herečky Sarah Bernhardt (1844-1923), která byla tehdejšími kritiky oslavována jako ,,la voix ďor" (zlatý hlas) či ,,la divine" (božská) neváhal obsadit neméně slavnou britskou herečku, držitelku dvou Oscarů z let 1969 a 1973 Glendu Jackson (1936-2023), jsem z kina odcházela okouzlena nejen jejím výstižným hereckým ztvárněním, ale i secesní výpravou celého filmu od kostýmů až po interiéry i exteriéry. Ale nejen tento film mne okouzlil krásou secese.

 17455

Mýtus židovského vlivu

27. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Představa židovského vlivu se rozplývá při zkoumání americké politiky, darů americkým univerzitám a židovských akademiků, kteří se vehementně staví proti Izraeli, upozorňuje Ben-Dror Yemini.

 20604

Kryje Meloni záda novým italským černokošiláčům?

27. 3. 2024

čas čtení 11 minut

Jedné teplé lednové noci Římané zinscenovali oživení své fašistické minulosti. Na akci na jižním předměstí Acca Larentia připomínající tři fašistické mladíky zabité v roce 1978 byly stovky mužů v tmavých košilích vyfotografovány, jak hajlují. Incident byl okamžitě odsouzen liberály. Opoziční lídryně Elly Schlein řekla, že jí to připomíná rok 1924, kdy Mussolini upevnil své držení moci. Sama premiérka však mlčela – jak jen mohla. Ještě v roce 2021 Giorgia Meloni skutečně ocenila oběti vražd z roku 1978 a jejich smrt označila za "tragédii, kde nebyl nikdy nalezen žádný viník" a za "ránu, která se nikdy nezahojila", píše Andrea Valentino.

 18437

USA by neměly opustit Evropu - ani ve jménu hesla "Asie na prvním místě"

27. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Během debat o budoucnosti velké americké strategie v 90. letech někteří analytici navrhovali strategii "neoizolacionismu", v jejímž rámci by se USA cílevědomě snažily zachovat svou svobodu jednání. Budoucnost NATO by byla ponechána Evropě, stejně jako asijská bezpečnost Asii. Jiní navrhovali strategii "selektivní angažovanosti". Považovali realistickou tradici za důležitou, ale trvali na tom, jak tvrdil Robert Art, že prvním použitím americké vojenské síly by mělo být ujištění spojenců, ať už jsou kdekoli, píše politický analytik RAND Corporation Paul Cormarie.

 20699

EU vzkazuje technologickým firmám, aby v boji proti falešným zprávám při volbách najaly ověřovatele faktů

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

EU vzkazuje technologickým firmám, aby v boji proti falešným zprávám při volbách najaly ověřovatele faktů

Parlamentní volby, které jsou považovány za zranitelné vůči falešným zprávám, budou testem pro firmy z oblasti sociálních médií a nových zákonů Evropské unie o ochraně údajů.

Firmy působící v oblasti sociálních médií, včetně společností TikTok, X, Facebook a Instagram, budou muset zavést armádu ověřovatelů faktů a moderátorů se společnou znalostí 24 jazyků EU v obavách, že volby do Evropského parlamentu budou hlavním cílem dezinformačních kampaní vedených Ruskem a dalšími subjekty včetně krajní pravice.

 19850

Bezpečnostní riziko jako nadávka

26. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Bezpečnostní riziko je sousloví, které se v naší politice stává nadávkou. Přestává mít jakýkoli význam. Ukázalo se to v nedělních Otázkách V. Moravce. Ministr Kupka z ODS nás sice ujistil o tom, že mezi vládní koalicí a ANO je shoda na tom, že Rusko je agresorem, že je pro nás bezpečnostním rizikem atd., nicméně pak už jsme mohli sledovat spíše nechutnou debatu, která sama byla nejspíše bezpečnostním rizikem pro Českou republiku.

 17694

USA a Spojené království představily sankce proti čínským hackerům podporovaným státem kvůli údajným "zákeřným" útokům

26. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 

Spojené státy a Spojené království obvinily hackery podporované čínskou vládní špionážní agenturou z vedení několikaleté kampaně kybernetických útoků zaměřené na politiky, novináře a podniky.

Podle USA se tato operace zaměřila na politické disidenty a kritiky Číny prostřednictvím sofistikovaných phishingových kampaní, což vedlo k ohrožení některých e-mailových systémů a sítí.

Americká vláda v pondělí oznámila sankce proti hackerům, kteří jsou podle ní za provoz tohoto systému zodpovědní. Spojené království postihlo sankcemi dvě osoby a krycí společnost napojené na kyberšpionážní skupinu APT31, která je spojována s čínským ministerstvem státní bezpečnosti.

 18211

Zpráva expertů OSN na lidská práva vyzývá k uvalení zbrojního embarga na Izrael kvůli aktům genocidy

26. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Zvláštní zpravodajka sdělí Radě pro lidská práva, že jednání Izraele "odhaluje záměr fyzicky zničit Palestince jako skupinu".

 

Expertka OSN na lidská práva v úterý předloží zprávu, podle níž Izrael v Gaze páchá genocidu a mělo by na něj být uvaleno zbrojní embargo.

Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva na palestinských územích, ve své zprávě uvedla, že existují "rozumné důvody" domnívat se, že Izrael provádí tři z pěti činů definovaných jako genocida: zabíjí Palestince, způsobuje jim vážnou tělesnou nebo duševní újmu a "záměrně vytváří životní podmínky, které mají vést k fyzickému zničení" celého obyvatelstva nebo jeho části.

Rusko chválí mučení, což bylo nemyslitelné - nyní je na to hrdé

26. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 

Hrdá propagace Moskvy brutálního zacházení s muži obviněnými z útoku na Krokus představuje přelomový okamžik



Nebyla žádná snaha skrýt důkazy o mučení. Ve skutečnosti jeho pachatelé - sloužící důstojníci ruské armády a zpravodajských služeb - již možná obdrželi státní vyznamenání za statečnost.

Když se muži obvinění z vraždy 137 lidí na pátečním koncertě v neděli večer objevili u moskevského soudu, měli opuchlé a znetvořené tváře a prázdné oči.

Jeden z nich, jmenovaný jako Saidakrami Murodali Rachabalizoda, přišel s gázou přes ucho. Na videu zveřejněném na internetu bylo vidět, jak mu jeden z jeho únosců, který vypadal jako ruský vojenský personál, odřezává ucho, strká mu ho do úst a říká, aby ho snědl. Ostatní ho bili pažbami svých pušek.

 20461

Putin tvrdí, že útok v Moskvě provedli radikální islamisté, ale trvá na tvrzení, že se na něm podílela Ukrajina

26. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Ruský prezident říká, že ho zajímá, "kdo nařídil" teroristický útok, zatímco USA a Francie konstatují, že za ním stojí odnož Islámského státu

 

Vladimir Putin prohlásil, že teroristický útok na koncertní halu Crocus City v Moskvě provedli radikální islamisté, ale opakoval své dřívější tvrzení, že do střelby, při níž zahynulo 139 lidí, mohla být zapojena Ukrajina.

"Víme, že zločin byl spáchán rukou radikálních islamistů," řekl Putin během setkání s vládními představiteli v pondělí pozdě večer.

"Zajímá nás, kdo to nařídil," dodal s tím, že střelba zapadá do "širší zastrašovací kampaně ze strany Ukrajiny".

 22788

Izrael je v izolaci: Rada bezpečnosti OSN požaduje okamžité příměří v Gaze

26. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

Palestinský velvyslanec uvítal "hlasování o převaze lidskosti" poté, co se USA zdržely hlasování, a vyjádřil naději na pokrok v jednáních o rukojmích



Rada bezpečnosti OSN poprvé od začátku války mezi Izraelem a Hamásem odhlasovala požadavek na okamžité příměří v Gaze poté, co USA upustily od hrozby veta, čímž se Izrael dostal na světové scéně téměř do úplné izolace.

 22790

Rada bezpečnosti přijala první rezoluci vyzývající k příměří v Gaze

25. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

- Rada bezpečnosti OSN v pondělí po čtyřech neúspěšných pokusech přijala první rezoluci vyzývající k příměří v Gaze. Spojené státy se zdržely hlasování, čímž umožnily její přijetí. Rezoluce, kterou podpořilo 14 zemí včetně Číny a Ruska, požaduje okamžité zastavení palby během islámského svatého měsíce ramadánu a propuštění všech rukojmích. Čtyři předchozí rezoluce o příměří selhaly, včetně té, kterou v pátek navrhly Spojené státy. Zdržení se hlasování ze strany USA pravděpodobně ještě více zhorší vztahy USA s Izraelem uprostřed ostrých neshod ohledně plánované izraelské vojenské ofenzívy v Rafáhu.

- Izrael již nepovoluje konvojům UNRWA vstup do severní části Gazy, sděluje agentura OSN pro humanitární pomoc

- Šéf izraelské obrany navštíví Washington a "zaměří se na zachování kvalitativní vojenské převahy Izraele"


Izraelský ministr obrany Yoav Gallant je tento týden ve Washingtonu, protože Bidenova administrativa tlačí na Izrael, aby neútočil na město Rafáh na jihu Gazy. Viceprezidentka Harrisová řekl v pořadu "This Week" televize ABC, že taková ofenzíva "by byla obrovskou chybou", neboť ve městě se ukrývá více než milion lidí. Na otázku, zda by z izraelské operace v Rafáhu vyvodily Spojené státy "důsledky", odpověděla: "Nic nevylučuji."

Samostatná izraelská delegace, jejímiž členy jsou ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer a poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi, měla odletět z Izraele v pondělí večer, uvedl izraelský představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, protože program nebyl zveřejněn. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu delegaci řekl, že pokud Spojené státy nebudou rezoluci o příměří vetovat, jejich cestu zruší, uvádí se v prohlášení premiérova úřadu.

Zdroj v angličtině ZDE

Navzdory rostoucímu počtu důkazů Rusko odmítá obvinit z útoku na koncertní sál Islámský stát

25. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 

Čtyři podezřelí z Tádžikistánu stanuli před soudem. IS zveřejnil nové záběry potvrzující jeho tvrzení, že oni spáchali útok na koncertní sál


Kreml odmítl komentovat rostoucí počet důkazů o tom, že za teroristickým útokem na koncertní halu Crocus City v Moskvě, při němž zahynulo 137 lidí, stojí afghánská odnož Islámského státu (IS), známá jako Islámský stát - provincie Chorásán (ISKP).

 22870

Zatímco je Gaza ničena, Izrael zabíjí desítky dětí i na Západním břehu Jordánu

25. 3. 2024

čas čtení 6 minut



Dvanáctiletý palestinský chlapec byl zastřelen při zapalování ohňostroje na oslavu ramadánu. Podle izraelské skupiny na ochranu práv B'Tselem se podobné případy stávají zcela pravidelně, ale nikdo o nich  neví,
píše Arwa Mahdawi.
 
Izrael používá smrtící sílu proti dětem na Západním břehu Jordánu

"Hloubka té hrůzy přesahuje naši schopnost ji popsat," řekl James Elder, mluvčí Dětského fondu OSN (Unicef), který tento týden procestoval celou Gazu. Nezbylo nic: Republikáni, kteří vyzývali k přeměně Gazy v "parkoviště", se dočkali. Uprostřed trosek umírá traumatizované a uvězněné obyvatelstvo hlady; celá generace vidí, jak je ničena její budoucnost. "Hladomor je používán jako válečná zbraň," řekl tento týden šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. "Izrael vyvolává hladomor."

 22881

Izrael zakázal organizaci OSN dovážet humanitární pomoc do severní Gazy

25. 3. 2024

čas čtení 1 minuta



Gaza: od dnešního dne: Organizaci OSN  @UNRWA, hlavnímu zdroji humanitární pomoci pro #palestinské uprchlíky, je odepřeno poskytovat životně důležitou pomoc severní Gaze.

Navzdory tragédii, která se odehrává pod naším dohledem, izraelské úřady informovaly OSN, že již nebudou schvalovat žádné  potravinové konvoje @UNRWA na sever.

To je nehorázné a činí to záměrně, aby se bránilo životně důležité pomoci během lidmi uměle vyvolanému hladomoru.

Tato omezení musí být zrušena.

UNRWA je největší organizací s největším dosahem pro vysídlené komunity v Gaze.

Tím, že UNRWA nebude moci plnit svůj mandát v Gaze, budou hodiny rychleji tikat směrem k hladomoru a mnoho dalších lidí zemře hladem, dehydratací + nedostatkem přístřeší.

To se nesmí stát, jen by to pošpinilo naši kolektivní lidskost.

7.27

25. 3. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

 22880

Konec dobrý, všechno špatně

25. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny

Vládní nezodpovědná a ekonomicky nevzdělaná koalice si v časech neblahých výsledků volebních výzkumů nechala svolat pro svou slávu mimořádnou schůzi. Chtěla volebnímu publiku jasně ukázat, jak je na tom v oblasti slušnosti, morálky a čestného jednání, aby procenta letěla nezvratně vstříc výšinám. Zle nedobře fungující koalice už vzdala jakékoli pokusy o dobrou vládu věcí veřejných a opět zkouší metodu, volte nás, jinak bude nám a s námi i vámi zle.

 22874

Pellegrini v pasti Harabinových voličů

24. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Je pozoruhodné, jak na Slovensku prezidentské volby voliče málo táhnou. Pro srovnání: u nás byla v roce 2023 volební účast v obou kolech kolem 70 procent, v roce 2018 se pohybovala na 62 a 67 procentech.

Na Slovensku před pěti lety byla zhruba 42 a 49 procent. Právě skončené první kolo mělo tak na slovenské poměry docela slušnou účast asi 52 procent. Jenže na referendum o budoucnosti demokracie na Slovensku je to i tak trochu málo.

 19221

Světový den sociální práce na ministerstvu práce a sociálních věcí se změnil v čekání na naboba…

25. 3. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Vše je formálně nachystáno ( káva, zákusky, krásný sál, masové i veganské občerstvení …

Avšak konference o budoucnosti sociální práce a výborné příspěvky kolegů a kolegyň naprosto bez propagace (tu necháme panu Jiřímu Horeckému, trojnásobnému prezidentovi v sociálních službách (i na mezinárodní scéně) a člověku, který dříve kandidoval do sněmovny za stranu dnes již neexistujících Realistů pana Robejška (velká názorová podobnost s SPD). Dnes regionálně vysoký člen ODS v Táboře. Ano, tady je hájemství hejtmana za ODS Martina Kuby a pan Horecký je vždy tam, kde cítí sílu a jeho úkol v naší profesi je talent to umět s politiky a podle velké většiny kolegyň a kolegů třeba i v profesních komorách - nám vlastně všem v sociální oblasti svými styky moc pomáhá. Ano, toto je současná většinová cesta mého oboru…

31957

Křižáci proti kacířům?

25. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

To, že v Evropě existují země, kde lze legálně požádat o eutanázii nebo jinou asistenci při ukončení života smrtelně nemocného člověka, je fajn. Smutné je, že je jich málo. Před nedávnem se k cíli prokousalo Španělsko, teď se ozývá Francie. Asi tomu nebude říkat eutanázie, ale nějaká asistence s úmrtím, zkrátka francouzský model... určitě nejde o slovíčkaření. Jde tu o skutečnou pomoc bližnímu. Jde o to, aby člověk nemusel trpět víc než zvíře, protože zvíře má u nás nárok být v případě fatáního zdravotního stavu utraceno už docela dávno, tedy(!) má větší humánní práva než člověk.

 20127

"Náklady na boj s nemocemi neustále rostou": proč by podle odborníků měla být daň z cukru mnohem vyšší

25. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

Více než 100 zemí uvaluje daně na cukr, ale měly by se sazby zvýšit, aby se zlepšilo zdraví lidí a vytvořily se příjmy, které by pomohly řešit související nemoci?

 

Ve stínu Stolové hory, kousek od rozlehlých vinic  v Jihoafrické republice, leží město Langa. V Kapském Městě se jedná o nejstarší příklad townshipu, osady původně vytvořené za účelem segregace černošské africké komunity od městských oblastí. Dnes v Langa žije necelých 90 000 lidí, z nichž mnozí bydlí v dřevěných nebi plechových chatrčích.

Vv posledních desetiletích se tam  rozšířily nemoci související s životním stylem, jako je cukrovka, hypertenze, mrtvice a srdeční choroby.

 16451

Úzkost: Chytré telefony způsobily krizi duševního zdraví generace Z - ale existují způsoby, jak ji řešit

25. 3. 2024

čas čtení 19 minut

 

Jonathan Haidt ve své nové knize The Anxious Generation (Generace úzkosti) argumentuje, že lidé narození po roce 1995 byli prvními lidmi v historii, kteří prošli pubertou s portálem do alternativního vesmíru v kapse - a daň, kterou si to vybralo na jejich pohodě, je zničující.



Žádná firma  by nám nikdy nemohla vzít naše děti a ohrozit je bez našeho souhlasu, jinak by jí hrozily obrovské tresty. 

Opravdu?

Na přelomu tisíciletí vytvořily technologické společnosti soubor produktů, které změnily svět a proměnily život nejen dospělých na celém světě, ale i dětí. Mladí lidé sledovali televizi už od 50. let 20. století, ale nová technologie byla mnohem přenosnější, osobnější a poutavější než cokoli předtím. Přesto firmy, které ji vyvinuly, neprovedly žádný nebo jen velmi malý výzkum vlivu na duševní zdraví. 

Když se setkaly s rostoucím počtem důkazů, že jejich výrobky mladým lidem škodí, většinou se pustily do popírání, zamlžování a kampaní pro styk s veřejností. Nejhoršími provinilci bylfirmy, které se snažily maximalizovat "angažovanost" dětí pomocí psychologických triků, aby mladí lidé klikali. Zaháčkovaly děti ve zranitelných vývojových stádiích, zatímco jejich mozky se rychle přměnily v reakci na přicházející podněty. Patřily sem firmy provozující sociální média, které způsobily největší škody dívkám, a firmy provozující videohry a pornografické stránky, které se zahákly nejhlouběji do chlapců.

 Tím, že tyto společnosti navrhly spoustu návykového obsahu, který se do dětí dostával očima a ušima, a tím, že vytlačily fyzickou hru a osobní socializaci, přeprogramovaly dětství a změnily lidský vývoj v téměř nepředstavitelném měřítku.

 19995

Putinovo smrtelně nedbalé selhání nelze zakrýt. Útok v Moskvě ho zanechává slabšího než kdy jindy

25. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Maska neporazitelnosti Putinovi sklouzává stále víc a nakonec to bude mít dopad,
míní Simon Tisdall. Tento debakl nebude odpuštěn ani zapomenut.
 
Pokaždé, když Vladimir Putin udělá zásadní chybu, se nabízí stejná otázka: Bude to mít nějaký význam? Teroristický útok na koncertní halu Crocus City u Moskvy z minulého týdne, při němž zahynulo 137 lidí, je jednou z větších krizí, kterým Putin za 25 let své vlády čelil. Není pochyb o tom, že jako hlava ruského státu a celkový šéf bezpečnostních složek nese konečnou odpovědnost za to, co bylo podle všech měřítek katastrofálním selháním. V každém normálním politickém systému by se očekávala jeho rezignace.

Najdete na webu také pornografické video s vámi uprostřed sexuálního aktu, vytvořené umělou inteligencí?

25. 3. 2024

čas čtení 8 minut



Moderátorka Channel 4 News Cathy Newman: Tohle jsem já v porno videu, ale je to úplně falešné. Je to jen něčí představa, že se mnou v podstatě souloží. Zkoumali jsme dep fake porno a zneužívající video průmysl, který se rychle rozvíjí s pomocí umělé inteligence.

"Kdybyste nevěděli, že to nejsem já, mysleli byste si, že je to skutečné."
Svět digitálně upravených videí a obrázků, které lze vytvořit pomocí jediné fotografie něčího obličeje. Našli jsme miliony falešných videí a snímků statisíců žen.
"Prošli jsme doslova peklem a zpět."

A tak jsme objevili toto mé video.

"Dobře, tohle je. Teď už dost nechutné."

Odhalujeme, jak hluboko to tvůrcům dewep fake prochází a jestli se něco dělá, aby je zastavili.

"Tohle je prostě naprosto. Odporné."

Ukrajina po sérii útoků na energetický systém zvyšuje dovoz elektřiny

24. 3. 2024

čas čtení 12 minut

 

Ukrajina v neděli prudce zvýšila dovoz elektřiny a zastavila její vývoz poté, co na její energetický systém zaútočila série ruských raket a dronů


"Pro tento den se předpokládá dovoz elektřiny ve výši 14 900 megawatthodin (Mwh). Vývoz se neočekává," uvedlo ukrajinské ministerstvo energetiky ve svém prohlášení.

Den před pátečními raketovými a dronovými útoky Ukrajina dovezla 3 300 Mwh, přičemž vývoz činil 2 148 Mwh.

Výrobní a přenosová zařízení byla v pátek napadena Ruskem, což způsobilo značné výpadky elektřiny v mnoha regionech, kvůli nimž se více než milion Ukrajinců ocitlo bez proudu. Dnes ráno byla napadena také energetická zařízení ve třech ukrajinských regionech.

Ministerstvo uvedlo, že se Rusové pokusili zasáhnout zařízení kritické energetické infrastruktury ve Lvovské oblasti.

"Zařízení začalo hořet a zařízení bylo bez proudu. Nedošlo k žádným obětem na životech. Následky se vyhodnocují," uvedlo ministerstvo.

Uvedlo, že v důsledku toho bylo poškozeno elektrické vedení v Kyjevské oblasti a 1 400 domácností ve dvou sídlech přišlo o proud.

 22809

19 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku, když čekali na humanitární pomoc v Gaze

24. 3. 2024

čas čtení 7 minut

19 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku, když čekali na pomoc v Gaze, sdělují média řízená Hamásem

Izraelská armáda tvrdí, že incident vyšetřuje, ale v původním prohlášení tvrdí, že "nedošlo k žádnému incidentu", kdy by izraelské síly střílely na lidi v konvoji s pomocí
 
- 32 226 zabitých Palestinců - ministerstvo zdravotnictví v Gaze


Podle denní bilance ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od 7. října, kdy začala izraelská vojenská ofenzíva v Gaze, zabito 32 226 Palestinců a 74 518 jich bylo zraněno.

Za posledních 24 hodin bylo zabito 84 Palestinců a 106 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo ve svém prohlášení.

Média řízená Hamásem uvedla, že v sobotu bylo ve městě Gaza zabito 19 Palestinců a několik dalších bylo zraněno na Kuvajtském kruhovém objezdu, když čekali na nákladní auta s humanitární pomocí, uvedla agentura Reuters.

"Přežili jsme smrt, stříleli na nás, je mnoho mrtvých, je mnoho zraněných, málem jsme zemřeli, abychom sehnali našim dětem něco k jídlu," řekl Alaa al-Khoudary, obyvatel města Gazy, který se právě vracel z kruhového objezdu s taškou s pomocí.

Izraelská armáda uvedla, že incident se vyšetřuje, ale "podle předběžných zjištění nedošlo k žádnému leteckému útoku na konvoj ani nebyly zjištěny incidenty, kdy by jednotky IDF střílely na lidi v konvoji s pomocí".

"IDF umožnily konvoji s pomocí doručit potraviny lidem v severní Gaze. Při příjezdu k určenému distribučnímu místu byl konvoj zadržen a vyrabován stovkami obyvatel Gazy, severně od humanitárního koridoru," uvádí se v prohlášení izraelské armády.

Více než 100 Palestinců bylo zabito koncem minulého měsíce poté, co izraelské síly zahájily palbu, když se zoufale hladoví lidé shlukli kolem konvoje s humanitární pomocí poblíž města Gazy.

 19995

BBC: Putin je nyní v nepevné situaci

25. 3. 2024

čas čtení 10 minut

Moderátor, BBC World This Weekend, neděle 24. března 2024, 13 hodin: V Moskvě se  oči upřely na Ukrajinu, ale ti, kteří mají dlouhou paměť, si možná vzpomenou na bombové útoky, které pomohly Vladimiru Putinovi k prezidentskému úřadu. Před 25 lety se série bombových útoků v bytech časově shodovala s prvními měsíci Putinova působení u moci. Byl jmenován premiérem teprve několik měsíců, když se v noci obytnými bloky rozlehly exploze, které zabily stovky lidí a vyděsily obyvatele města. Vladimir Putin označil za nepřítele separatistické Čečence a přísahal pomstu.


Putin:  "Musíme pronásledovat teroristy všude, kam se vydají. Pokud budou na letištích, udeříme na ně tam, a když mi prominete, doženeme je, i až budou sedět na záchodě, zlikvidujeme je na toaletách. To je všechno. Problém vyřešen."

Tehdy, stejně jako nyní, se vzduchem šířily konspirační teorie. Vladimir Putin byl svou reakcí na bombardování etablován jako muž, který dokáže Rusko bránit, pro mnohé Putinovy pozorovatele byl závěr zřejmý. Útoky nějakým způsobem nastražil on a bezpečnostní služby. Philip Short, prezidentův životopisec:

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
8700