5. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2001

Zpověď extremistova

Před několika dny jsem se dozvěděl - z policejních zdrojů, jak jinak - že jsem byl zařazen na seznam společensky nebezpečných extremistů. První pocit: jaká pocta, pro Britské listy i pro mne osobně!

Po chvíli se však dostavují rozpaky. Jsem opravdu extremista, osoba ohrožující svými postoji ústavní zřízení této republiky, její územní celistvost a obranyschopnost - abych citoval trestní zákon?

Snažil jsem se vybavit si názory, které jsem v posledních letech veřejně prezentoval, a podobit je kritickému zkoumání.

Před časem jsem například vyslovil názor, že emigranti mají nárok na restituce majetku zabaveného komunisty, neboť je nemravné vázat vydání tohoto majetku na to, jaký byl další životní osud restituenta - jinak bychom přijali skutečnost emigrace za delikt a nevydání majetku za sankci, jímž stát tento delikt trestá. Podobně tvrdím, že emigranti by měli mít rovný přístup k získání českého občanství: tedy ne nutně a automaticky všem, ale všem za stejných podmínek. Děje se pravý opak. Lidé, kteří se rozhodli komunisty ovládanou vlast opustit, jsou rozdělování do skupin a zatímco jedněm občanství i restituce náleží, druzí o ně roky marně usilují.

Extremistický postoj zastávám možná v otázce veřejné správy. Tvrdím totiž, že by měla být založena vysoká škola státní správy a do rozhodujících funkcí v úřednické hierarchii zařazováni přednostně její nejlepší absolventi. Dávno před výrokem Ústavního soudu jsem vyjádřil názor, že správní soudnictví, které přezkoumává rozhodnutí jen po formální stránce, je pro kočku a že jednostupňové řízení musí být nahrazeno minimálně dvojstupňovým, protože, jak víme z občanskoprávního i trestního řízení, prvoinstanční rozsudky bývají chybné mnohem častěji, než se laická veřejnost domnívá.

Společensky zvlášť nebezpečným způsobem jsem se zachoval v době konání summitu MMF/SB v Praze. Vyjádřil jsem mínění, že policie se měla soustředit na to, aby zatkla skutečné pachatele trestných činů, a ne nahodile a masově pozatýkat všechny, kdo vypadali jako demonstranti a byli tak slušní, že se zadržení nebránili. A že by se měla vyšetřit policejní brutalita na služebnách: soudím totiž, že zub vyražený Polákovi Zajączkowskému a dlažební kostky, které příliš horliví policisté z Kutné Hory naložili jako "důkaz" do batohu Dánu Traerupovi, udělaly obrovskou ostudu této zemi i mně, jejímu extremistickému a rozvratnému občanu. Tehdy jsem se dokonce i já, extremista, za tuto zemi styděl.

Obzvlášť zavilý jsem byl ve svých názorech v kauze Ladronka. O co šlo? Tvrdil jsem, že konšelé zvolení za ODS a jimi řízená městská policie překročili zákon, když nepočkali na rozhodnutí soudu o vyklizení objektu a v rozporu s tím, co městské policii dovoluje platná právní úprava, zorganizovali trestnou výpravu. Trval jsem na dodržování zákona - a dnes mi za to hrozí trestní stíhání pro pomluvu.

V době televizní krize jsem mínil, že ačkoli zvolení Jiřího Hodače bylo nerozumné po procedurální stránce i z hlediska výběru nevhodného kandidáta, zaměstnanci neměli právo vzít věci do svých rukou způsobem, jak to učinili. A že žádná stávka nikdy nebyla, neboť stávkovat nelze prací. Pak jsem se pozastavil nad tím, že redaktoři pořadu Fakta neoprávněně získali interní dokumenty - telefonní účty - z účtárny a na jejich základě natočili reportáž o koruptivních vazbách mezi radními a poslanci. Napsal jsem tehdy pro kolegu Kotrbu trestní oznámení... Přitěžující okolnost: nelíbilo se mi, že publicisté odposlouchávají telefon ředitelce zpravodajství Bobošíkové - a že tento odposlech ponechali v činnosti i po nástupu Zbyňka Honyse.

Mou společenskou nebezpečnost v mediální oblasti podtrhuje několik dalších názorů: kupř. soudím - a to na rozdíl od mnohých konsistentně už dva roky - že Česká republika se měla postarat o ochranu investice Ronalda Laudera a že by odpovědní členové vysílací Rady měli nést za svou nečinnost právní důsledky. Ať si myslíme o schopnostech a čistotě postupů amerického investora cokoli, v civilizovaných zemích není podvod akceptován jako běžné podnikatelské riziko a R. Lauder nejsou miliony DIKů, jejichž okradení správci fondů se stalo všeobecně tolerovanou "daní za budoucí prosperitu".

Extremní je rovněž můj postoj k Radě České televize: trvám na tom, že radní musejí dodržovat zákon a chci, aby jejich nezákonné skutky revidoval soud.

Extremistické postoje jsem naplno projevil v kauze naší galerie podivných postav. Místo aby se můj objektiv vyhýbal "elitním detektivům", dohlížejícím na průběh masových shromáždění, zabíral a vystavoval jsem jejich tváře, protože si myslím, že daňový poplatník má právo vidět, jakou policii si ze svých daní platí. A odmítl jsem galerii zrušit, i když mi jistý vysoce postavený policista v souvislosti s ní - v přítomnosti dvou svědků - vyhrožoval zatčením.

Vrcholem mého rozvracečství je teroristický útok na Spojené státy. Ačkoli se domnívám, že neexistuje nic, čím by se dal čin sebevrahů, v jehož důsledku zahynulo na místě několik tisíc civilních obětí, ospravedlnit, postavil jsem se proti potlačování svobody projevu a demonstrativně jsem prohlásil, že tento útok schvaluji, neboť se domnívám, že v demokracii musí být přípustné vyjádřit bez rizika trestního stíhání i zavrženíhodný politický názor; mnoho lidí označilo toto gesto za nepřiměřené a ostentativně nade mnou vyjádřilo své opovržení.

Názory, které zastávám, jsou podle mého soudu legalistické, konzervativní a liberální - přesto jsem na listině nejnebezpečnějších ultraradikálů. Policie mne bude trvale sledovat, nikdy nebudu moci zastávat funkci ve státní správě, protože neprojdu prověrkou NBÚ, problémy budu mít i při cestách do zahraničí, neboť policie tyto seznamy sdílí s tajnými službami spojeneckých zemí. Nikdy se nepodívám do Spojených států ani do Kanady - nedostanu vízum.

Budiž. Jsem extremistou, schopným rozvrátit demokratické zřízení této země. Ptám se však: jaká je a za co stojí demokracie, kterou jsou schopny narušit takové názory?

                 
Obsah vydání       5. 11. 2001
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?
5. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Jak se pokusy manipulovat média Blairovi vymstily
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Kterak převlékati se za vyvolavače biřicům se nevyplácí Štěpán  Kotrba
5. 11. 2001 Mafie z Tikrítu: Jak se dostal Saddám Husajn vražděním k moci Fabiano  Golgo
5. 11. 2001 Zabiba a král: Saddám Husajn a jeho kulturní výboje
2. 11. 2001 ODS se po vítězství v ČT zajímá i o TV 3
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?
5. 11. 2001 Policie mlčí: Byl kromě Aleše Rozehnala zatčen i Vladimír Železný?

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"   
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Jan  Čulík, Štěpán Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?   
1. 11. 2001 Pro osvěžení paměti: Jak je to s Vladimírem Železným   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
31. 10. 2001 Demokracie - děvka, kterou možno jebat ze všech stran? Jiří  Jírovec
25. 10. 2001 Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina
24. 10. 2001 Tohle divadlo platit nechci Jan  Paul
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
18. 10. 2001 Policie bude vyšetřovat Tomáše Pecinu pro "schvalování trestného činu"   
12. 10. 2001 Závažné omezení práva na svobodu projevu v USA Tomáš  Pecina
1. 10. 2001 Otevřená mysl v Liberci Tomáš  Pecina

Squatting RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 Nové předvolání: Úřady dále obtěžují Tomáše Pecinu v souvislosti s Ladronkou