9. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 1. 2002

Zákon SSSCA znovu na pořadu dne

"Je třeba skoncovat s chaosem kolem autorských práv! Hněte sebou a zvolte standard, kterým ochráníte naše digitální díla. Neuděláte-li to rychle, udělá to za vás federální vláda," hřímal z tribuny Jack Valenti, lobbista pro Motion Picture Association of America.

Zmíněná slova byla pronesena na konferenci, kterou uspořádalo americké ministerstvo obchodu dne 17.prosince. Nejvíce Valentimu tleskali zástupci Walt Disney Corporation. Konference si vytkla za cíl vyjasnit, zda je nějaká nová forma řízení digitálních autorských práv nutná. Všichni účastníci konference dostali ke studiu návrh zákona SSSCA. Zmíněný zákon měl být projednáván v Kongresu na podzim, ale z důvodu teroristických útoků na Světové obchodní centrum, bylo jeho přijetí dočasně odloženo. Očekává se, že v Kongresu přijde na pořad jednání brzy zjara.

Připomeňme, že autorská práva digitálních děl upravují dva nové zákony: DMCA (Digital Millennium Copyright Act) a SSSCA (Security Systems Standards and Certification Act). První definuje, co se může (jen poslouchat a dívat se ovšem to směji jen ti, kteří zaplatili) a co se nesmí (všechno ostatní), a je už schválen, zatímco druhý je něco jako prováděcí forma či výkonný nástroj - chcete-li - zákona DMCA..

Kdyby s námi nahrávací korporace hrály fair hru, stačilo pouze rozšířit stávající autorský zákon o nějakou definici digitálního formátu. To by ovšem nepřineslo korporacím nové zisky. A tak se lobbovalo (úspěšně) za úplně nový autorský zákon platný pro všechna digitální díla.

Problém s dvojicí zákonů DMCA a SSSCA spočívá v tom, že ruší zaběhlé definice, jako je fair use - poctivé použití, a značně rozšiřují práva vydavatelů (nikoliv autorů!) digitálních děl na úkor spotřebitelů. Například tam, kde autorský zákon stanovuje, že 70 let po smrti autora je jeho dílo uvolněno k použití, zákon DMCA chrání dílo časově neomezeně.

Zákon SSSCA tedy doplňuje zákon DMCA. Zakazuje vytvořit, prodat, odněkud přivést nebo prostě jen někomu dát jakékoliv elektronické zařízení schopné zobrazit nebo reprodukovat digitální soubor (obrázek, hudba, film) bez zabudované ("upravené" nebo vypnuté) certifikované hardwarové / softwarové ochrany ("černé skříňky"). Blokovací mechanismy v černých skříňkách bude schvalovat (certifikovat) vláda Spojených států.

Certifikované blokovací mechanismy nebudou umístěny pouze v jednom místě přenosové cesty, ale bude jich několik po celé dráze signálu z disku nebo paměti k sluchu / zraku uživatele. Každá hardwarová komponenta, kterou signál prochází, bude mít vlastní blokovací mechanismus. Tím se zajistí, že i kdyby někdo nějakým způsobem modifikoval některou součástku, aby ochranu vypojil (riskuje tím pět let vězení a půl milionu dolarů pokuty), nepodaří se mu s velikou pravděpodobností odblokovat všechny ochrany ve všech součástkách. Mimo hardwarové blokování bude navíc ještě existovat softwarové jištění přímo v operačních systémech a ovládačích.

Proti zákonu SSSCA stojí knihovníci, programátoři, zastánci otevřeného kódu GNU/GPL v čele s EFF, kteří se obávají, že zákon znemožní tzv. fair use - poctivé užití koupeného díla. Neumožní totiž to, co můžete udělat např. se stránkou kterékoliv tištěné knihy: vytvořit si její fotokopii. Ve svém důsledku může (a bude) zákon SSSCA mimo jiné znamenat i konec Linuxu (jaká naděje pro MS!) a dalšího freeware, ztížení práce knihoven a podstatné omezení přístupu k informacím pro širokou veřejnost.

Mluvčí Disney Corporation Padden je téměř hysterický, kdykoliv dojde na fair use: "Nic takového, jako poctivé užití neexistuje," hřímá. "Poctivé užití je jen zástěrka. Výmluva proti porušování autorského zákona!" Padden zřejmě vidí zloděje autorských práv v každém spotřebiteli. V oblasti digitálních formátů se mu nabízejí nové účinné kontroly a je nade vší pochybnost, že je použije. S postupným širokým uplatněním digitálních nosičů bude mít dvojice zákonů DMCA/SSSCA dalekosáhlý dopad.

Tragedií je, že jakmile zákon bude přijat, bude platit ve všech zemích světa, nejen v USA. Nebude totiž technicky možné vyrábět hardwarové a softwarové komponenty zvlášť pro americký trh a zvlášť pro zbytek světa. Bylo by to příliš drahé. Vlády dalších zemí po tomto zákonu nebo jeho variantě rovněž jistě dychtivě skočí. p>

A kdyby nějaký stát snad nechtěl - nu, americké korporace mají dostatek prostředků, aby za porušení zákona SSSCA pronásledovaly kohokoliv a kdekoliv - viz případ Skljarov.

Překvapivá je letargie, lhostejnost a nezájem veřejnosti. Ta se totiž nedá omluvit strachem z teroristů, jako tomu bylo, když vlády většiny západních demokracií ohýbaly ústavy svých států a vytvářely totalitní zákony pod zástěrkou zajištění bezpečnosti.


Převato s laskavým svolením autora ze serveru Zvědavec

                 
Obsah vydání       9. 1. 2002
9. 1. 2002 Desetitisíce Afghánců jedí trávu
9. 1. 2002 Fukuyama: Co dělat, nemá-li vzniknout nelidský, posthumánní svět
8. 1. 2002 Fukuyama: Jak regulovat vědu
9. 1. 2002 Zákon SSSCA znovu na pořadu dne Vladimír  Stwora
7. 1. 2002 Mr. Wyvern's Clock
8. 1. 2002 ČD: Chceš slevu? Dej rodné číslo! Tomáš  Pecina
9. 1. 2002 Preference politických stran: naděje či obava? Štěpán  Kotrba
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 1. 2002 Velká Británie: Vražedkyně holčičky Victorie Climbié tvrdí, že je nevinná
9. 1. 2002 Případ Victorie Climbié: Politická korektnost "ohrožuje děti"
9. 1. 2002 Lze řešit agresivitu dětí jejich vylučováním ze školy?
9. 1. 2002 Formát "Volejte řediteli" se šíří i do jiných televizí... Filip  Rožánek
9. 1. 2002 Úspěch: Česká televize použila internetový vyhledávač!
9. 1. 2002 Konference Vratislav v Českých zemích - Češi ve Vratislavi
9. 1. 2002 Vladimír Železný "zfalšoval 'magické smlouvy'"
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
18. 12. 2001 Přispěji na práci Tomáše Peciny částkou 10 000 Kč Pavel  Trtík
9. 1. 2002 Jak přispět na investigativní práci BL úvěrovou kartou

Autorské právo RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2002 Zákon SSSCA znovu na pořadu dne Vladimír  Stwora