15. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2002

Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc!

Tento týden se poslanecké sněmovně projednával senátní návrh novely zákona č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti. Ve všeobecném mumraji kolem této novely zcela zanikly podivné rejdy kolem novely zákona o archivnictví.

Dle návrhu měly být přístupné spisové materiály a archiválie Komunistické strany Československa a dalších organizací založených na její ideologii, které ve své činnosti směřovaly k potlačování lidských práv a demokratického systému, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. Proti takto navržené novele protestoval mimo jiné i pan ministr vnitra Gross, který argumentoval příliš vágní formulací i tím, že by pak mohli občané žádat zveřejnění i archivu Veřejné bezpečnosti a dalších.

Na pomoc mu přispěchal, kupodivu, poslanec za ODS Benda. Novela se utne za Komunistickou stranou. Tím se odhalí ten největší zloduch a přece je lepší něco nežli nic.

KSČM takto přistižená v nedbalkách nezaváhala.

Poslanec Vojtěch Filip navrhl změnu - zpřístupněny by měly být všechny svzky - i archivy všech členů Národní Fronty. Když se má odhalit hlavní postava, tak proč ne její úslužní pomocníčci. Nejedná se totiž o archivy dobrovolných hasičů či ČSTV nebo Svazarmu. I když u posledně dvou jmenovaných by se jistě dalo najít mnoho zajímavého. Jedná se o archiv ČS strany socialistické (nyní ČSNS zpravodajského specialisty Šuly) nebo ČS strany lidové (nyní pohlcená součást KDU-ČSL). Obě si dnes velmi zakládají na své poctivosti a důvěryhodnosti, strana lidová navíc těží ze svých dlouholetých tradic.

Další osud této části novely pak ze všeho nejvíc připomíná špatný kabaret.

Zpravodaj, poslanec za ODS Klas nejprve nechal hlasovat o návrhu poslance Bendy. Tak zůstala ve hře jen KSČ. Návrh poslance Filipa označil za nehlasovatelný! Když se poslanec Filip ohradil, připustil hlasování, ale zveřejnění archivů Národní Fronty nedoporučil!

Návrh na zveřejnění všech archivů v hlasování č. 375 neprošel . Z přítomných 172 (quorum 87) bylo pro 81, proti 82 poslanců.

Pohled do statistiky nám odhalí, že pro zveřejnění hlasovali všichni poslanci ČSSD a KSČM. Drtivá většina poslanců ODS následovala ne-doporučení svého zpravodaje. Jako jeden muž byli proti poslanci US s KDU-ČSL. Proč asi? Že by se komunisté báli otevření archivů méně, než dědici národněfrontových satelitů? Důvod existuje. Prozaický.

Po 17. 11. 1989 na ÚV KSČ pracoval po několik měsíců tým deseti historiků na filtrování archivu. Likvidace hromad dokumentů byla prováděna nejen standardními prostředky, ale i pomocí velké skartovačky (polkla spisové desky včetně obalů), vypůjčené z armády. Proužky 5 mm x 25 mm zbyly po několika tunách papíru. Přístup do prostor, v nichž tento tým pracoval, mělo cca patnáct lidí. Nákladní auta vyrobenou makulauru odvážely v noci do malešické spalovny. Tři velké kopírovací stroje AGFA pořizovaly fotokopie nejdůležitějších dokumentů a kádrových spisů. Kopie byly odvezeny do několika skladů na neznámém místě mimo Prahu, kde jsou dodnes. Zbylé originály byly zabaleny do been a za "přísného dozoru"předány lidu ČSFR do Státního archivu. Použité trosky kopírovacích strojů byly převezeny do nové budovy v ulici Politických vězňů, kde zůstaly na dvoře a po úplném zreznutí byly v rámci majetku KSČ předány lidu též...

V provozu byla až do ledna 1990 i tajná tiskárna v druhém suterénu budovy na nábřeží, která byla vybavena vší potřebnou technologií pro výrobu falzifikátů. K dispozici byly příslušné barvy, příslušně staré papíry opatřené vždy popiskou s ročníkem (to včetně papírů s ochrannými prvky), originální tiskopisy státních, stranických a dalších institucí, příslušně staré inkousty i duplikáty razítek. Nejstarší tiskopisy byly z počátku padesátých let. Mimo standardních tiskových strojů byly k dispozici i originální příklopky z první republiky, olověná sazba, lihové rozmnožovačky a další &>la vybavena vší potřebnou technologií pro výrobu falzifikátů. K dispozici byly příslušné barvy, příslušně staré papíry opatřené vždy popiskou s ročníkem (to včetně papírů s ochrannými prvky), originální tiskopisy státních, stranických a dalších institucí, příslušně staré inkousty i duplikáty razítek. Nejstarší tiskopisy byly z počátku padesátých let. Mimo standardních tiskových strojů byly k dispozici i originální příklopky z první republiky, olověná sazba, lihové rozmnožovačky a další "muzejní" tiskové technologie. Tiskárnu pak jako už nepotřebnou tiše zprivatizoval jeden úplně "čistý" nestraník. Funguje dodnes. Užití těchto strojů několik týdnů po Velké Sametvé Revoluci a případnou historickou "věrohodnost" "odtajněného" stranického archivu KSČ nechávám na čtenářově fantazii a inteligenci...

Podobnou historickou předvídavostí porevoluční lidovci ani socialisté netrpěli. Jejich archivy budou tudíž dodnes obsahovat ještě výbušnější informace, než archiv prognosticky předvídavé KSČ. Lidovci si nechali například ještě v roce 1990 beztrestně rozkrást volební fond od party mladých, cynických zpravodajců-amatérů... Namísto volebních letáků zbyly křesťanským staříkům oči pro pláč a pplk. John Bok či mjr. Stárek, řečený Čuňas se mohli v přítmí svých kanceláří smát.

Je opravdu paradoxní a úsměvné, že o "svobodný" přístup k citlivým informacím české minulosti12 let po revoluci bojují komunisté, zatímco "pravice" se snaží témuž zabránit. Špatné svědomí většiny politických stran se vrací jako temný stín. Měla snad pravdu Miroslava Dolejšího Analýza 17. listopadu, přeložená a vydaná po revoluci komunisty tak, aby o tom autor nevěděl, odmítaná všemi "demokraty" v oné zjitřené době před deseti lety jako zcestné, špionské vidění jinak "slavné historie" za pomocí zběsilé dezinformační kampaně? Měla snad pravdu jiná, stejně kontroverzní kniha Stewarta Stevena Výbušnina, Operace CIA Splinter Factor (nebo zde), kterou vydalo v roce 1991 vydavatelství a nakladatelství Sakko (SAmosprávný Klub KOomunistů, v jehož čele stál plukovník StB Molnár, syn svého otce, který o třicet let dříve zatýkal Alexandra Dubčeka)?

Návrh jde ještě do Senátu, kde o něm bude hlasovat 81 "předních" (nebo zadních?) osobností tohoto státu odpovědných pouze svému svědomí a až pak někdy možná také voličům. Dozvíme se vůbec někdy pravdu o nás samých?

Jsem opravdu velmi zvědav, jak hlasování v horní komoře parlamentu dopadne. Odvaha čelit výzvám budoucnosti soupeří s vědomím kruté minulosti.

                 
Obsah vydání       15. 2. 2002
15. 2. 2002 Patologie podnikání: pozor na Stratosféru - bezostyšně lžou a neplní uzavřené dohody Jan  Čulík
15. 2. 2002 Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc! Petr  Pražák
15. 2. 2002 Sněmovna zamítla nový správní řád Tomáš  Pecina
15. 2. 2002 Soudní řád správního soudnictví přijat Tomáš  Pecina
14. 2. 2002 Mravoučný příběh o malé lži, z níž se stal velký problém Tomáš  Pecina
14. 2. 2002 CIA a Pentagon už připravují válku proti Iráku
15. 2. 2002 Tragický způsob výuky na elektrotechnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni
15. 2. 2002 Miloševič obvinil haagský tribunál ze zaujatosti
15. 2. 2002 Miloševiče jsme vytvořili my sami
14. 2. 2002 Jaké vyvodí Balvín z odvysílání pořadu "Chaos" důsledky? Radek  Batelka
15. 2. 2002 Ekonom "inside": Odejde Pícha, nebo Kasík?
14. 2. 2002 Islámský fundamentalismus není tradiční náboženství
15. 2. 2002 Jakub Patočka kdysi: sledujeme začátek frašky
15. 2. 2002 Tolik potřebné Rakousko Miroslav  Polreich
14. 2. 2002 Občanské sdružení Grébovka: Budou Havlíčkovy sady i nadále přístupné veřejnosti?
17. 2. 2002 Z třešně jablka nesklidíš Pavel  Bráborec
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2002 Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc! Petr  Pražák
1. 1. 2002 T. Pecina prosazoval v rozhlase pluralismus, posluchači reagovali: "špatné" názory je nutno zakázat!   
20. 12. 2001 Těžká vina vzdálenějších příbuzných: sovětské metody Niny Krásenské z BIS Jan  Čulík
17. 12. 2001 SPY UNIVERSITY: Zazvonil zvonec a pohádce o zpravodajských službách je (moc šťastný) konec Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje   
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
5. 12. 2001 Spy university: "Znepříjemňujete atmosféru a snižujete úroveň semináře!!" Jan  Vrátný
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
29. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2. Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 1. Štěpán  Kotrba
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina
13. 11. 2001 Spy School: Czech spies run recruitment courses at Prague's Charles University Jan  Čulík
12. 11. 2001 Přijdeme ve čtvrtek na "seminář" BIS na Karlově univerzitě zas Štěpán  Kotrba
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina