Rukou psaná omluva Ivana Pilipa a Jana Bubeníka Dokument poskytlo kubánské velvyslanectví v Praze. Redakce Britských listů neručí za jeho pravost, přesnost ani úplnost.

Český překlad dokumentu:

  1. Prohlašujeme, že cestu na Kubu jsme uskutečnili ve spolupráci s americkou nadací "Freedom House", která má sídlo ve Spojených státech amerických. Cílem bylo setkat se s několika osobami, které se podle našich informací měly věnovat nezávislému novinářství a sledování lidských práv. Současně s tím nás nadace požádala, abychom doručili nějaké léky, jeden laptop a tužky. Setkali jsme se se dvěma osobami určenými nadací ve městě Ciego de Avila. Rovněž jsme od nadace dostali nějaké peníze na krytí našich nákladů a adresy osob, s nimiž jsme se měli setkat. Tyto adresy jsme měli v digitálním diáři pod tajným heslem, abychom se vyhnuli problémům s kubánskými úřady.

  2. Když jsme se vydali na tuto cestu, nevěděli jsme, že tím můžeme porušit kubánské zákony. Když nám to nyní vysvětlili školicí důstojníci, uvědomujeme si, že došlo k porušení zákona. Plně uznáváme, že Kuba má právo prosazovat své zákony a ochraňovat svou suverenitu.

  3. Uvědomujeme si, že tato činnost mohla ublížit kubánskému lidu. To nás mrzí, protože ke kubánskému lidu cítíme přátelství. Proto bychom chtěli vyjádřit kubánskému lidu omluvu, že jsme porušili jeho zákony.

Ivan Pilip, Jan Bubeník
Havana, Kuba
4. února 2001