21. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kliknutím zvětšíte - Mail on Sunday 20.1.2001
21. 1. 2002
Už déle než týden, jak o tom Britské listy informují systematicky, zuří silná mezinárodní kontroverze ohledně údajně nelidských podmínek, za nichž jsou na americké základně v zálivu Guantánamo na Kubě zadržované osoby, podezřívané z členství Talibánu a organizace al Qaeda. Pozoruhodné je, že české sdělovací prostředky tuto velkou mezinárodní kontroverzi až donedávna v podstatě ignorovaly a zaujímaly uctivě proamerický postoj. (Děje se to častěji: informace, které odporují zjednodušenému vidění světa, se dostávají do českých médií pozdě, případně jen okrajově, anebo jsou prezentovány až jako dementi kritického faktu z establishmentového úhlu pohledu.) V neděli 20. ledna publikoval britský polobulvární, konzervativní list Mail on Sunday, který má náklad více než 2 miliony výtisků to, co charakterizuje jako exkluzivní záběry zadržovaných osob na základně v zálivu Guantanamo, z nichž, jak se zdá, vyplývá, že zadržované osoby byly či jsou podrobovány absolutní smyslové deprivaci. Fotografie, které tento deník publikoval, prý pořídil jeden důstojník amerického námořnictva, jediný fotograf, jemuž prý bylo dovoleno přiblížit se k táboru zadržovaných osob, a byly zadarmo rozdány světovým sdělovacím prostředkům. Rozhlas BBC však v neděli v poledne poukázal na to, že není zcela jasné, za jakých okolností byly tyto fotografické záběry pořízeny, i když článek uvádí, že nedlouho po příletu zadržených na základnu. (Viz další příspěvek v tomto vydání BL.) Článek z deníku Mail on Sunday, s titulkem "Horor v táboře X-ray" shrnujeme. - Na titulní stránce listu se palcovými titulky v dolním rohu fotografie praví: "Neslyší, nevidí, nemají čich, nemají hmat. Mají pouta na rukou i na nohou a klečí jako otroci. Takhle hájí Bush a Blair naši civilizaci?" A v redakčním komentáři deníku se mj. píše: "Naše strana je lepší, nikoliv proto, že je silnější, ale protože věří v svobodu a v zákonnost, v tyto základy civilizace. Nejednáme krutě, pokud se tomu můžeme vyhnout, vyhýbáme se brutalitě a chceme zacházet s poraženými nepřáteli ušlechtile, jednak proto, že je to správné, a jednak proto, že z nich nakonec chceme učinit své přátele. Právě proto, že je Británie nejbližším spojencem Washingtonu, máme právo kritizovat, když se nám zdá, že naše společná věc nabrala nesprávný kurs. Ti, kdo argumentují, že si osoby na fotografiích toto zacházení zaslouží, by si měli připomenout, že žádná z nich dosud nebyla odsouzena za žádný trestný čin."
Sloupek

Motto:

"[Jeden zdejší čtenář...] odvodil s inteligencí sobě vlastní, že Tomáš Pecina je blbec, a proto ho policie nemůže stíhat, jelikož "lidská blbost přece nemůže být trestná". To je věru zvláštní pohled na pokus obhájit svobodu projevu.

Je s podivem, jak v zášti k BL a jejím redaktorům zaniká podstata věci. Tomáš Pecina totiž vytvořil použitím extrémního výroku precedent, významně posílený hloupostí úřadů, který se jednou může hodit zrovna [tomuto čtenáři], až řekne něco strašně chytrého a nějaký blbec za to podá podnět k jeho trestnímu stíhání.

Jiří Jírovec, z Fóra Britských listů

Povinností novináře s integritou je vystupovat na obranu veřejného zájmu, a to i tak, aby riskoval svou vlastní kůži. Tomáš Pecina učinil důležité gesto na obranu omezovaných základních demokratických práv v České republice, a to tak, že osobně riskoval trestní stíhání.

Přispěl k tomu, že bude nyní obtížné, ne-li nemožné stíhat v ČR kohokoliv za názor.

Je to absolutně základní a přitom nesmírně účinná metoda obrany demokracie ve vyspělých zemích. Dokázal, že s trochou odvahy a zároveň s určitou právní erudicí je možno ve veřejném zájmu iniciovat značné společenské změny. Osobně mu za tento odvážný postoj děkuju. Doufejme, že budou i jiní následovat jeho příkladu v jiných oblastech, kde zákony ČR nesplňují základní demokratické požadavky (novým návrhem zákona se Stanislav Gross nyní chystá podstatně omezit shromažďovací svobodu v ČR a novela správního řádu zřejmě silně omezí právo občanů ovlivňovat rozhodování o případně ekologicky škodlivých stavbách.)

Britské listy vždycky vystupovaly a budou vystupovat na obranu veřejného zájmu v České republice a kauzy na obranu veřejného zájmu budou vždy medializovat. Mezi ně patří především obrana základních lidských práv, bez nichž demokracie nemůže fungovat.

Vicepremiér Pavel Rychetský v dopise Iloně Bílkové ze dne 3. 1. 2002 píše toto:

"Orgány činné v trestním řízení musejí respektovat platné právo a jeho smysl a nelze po nich chtít, aby demonstrativní porušení zákona ignorovaly s presumpcí, že Ústavní soud by mohl příslušné ustanovení v budoucnu zrušit. V daném případě je ovšem nutno zdůraznit, že příslušný orgán trestní stíhání zastavil, neshledal tedy, že by došlo ke spáchání trestného činu."

Nemá pravdu. Orgány činné v trestním řízení nejsou automaty a ve všech etapách právního procesu mají výslovnou povinnost kontrolovat a zjišťovat, zda je trestní stíhání důvodné a zda neodporuje zákonu vyšší právní síly (zde Listině práv a svobod) - není pravda, že o tom v ČR rozhoduje pouze Ústavní soud.

Je trapné, jestliže místopředseda vlády informuje o rozhodnutí nezávislého orgánu o 7 dní dříve, než tento orgán toto rozhodnutí sám přijme - přitom ještě 11. 1. přinesly informaci Lidové noviny, že jim mluvčí Policie ČR Zelenáková nepřímo potvrdila, že stíhání proti Tomáši Pecinovi pokračuje. Tomáš Pecina přitom posléze obdržel z Obvodní prokuratury Praha 2 dva dokumenty, oba datované 10. 1. 2002. Jeden z nich byl odpovědí na jeho procedurální stížnost a pravilo se v něm, že s jeho trestním stíháním není procedurálně nic chybného. Druhý, datovaný z téhož dne, na základě vcelku rozumných argumentů, které však měly být toutéž prokuraturou použity hned, trestní stíhání zrušil. Proto podává TP právem stížnost. Jak to, že prokuratuře došlo, že Pecinovo trestní stíhání je nedůvodné až poté, co byl Pecinův případ rozmazán ve sdělovacích prostředcích v ČR i mezinárodně? Vzhledem k tomu, že se okolnosti případu nezměnily?

Vede to bohužel k závěru, že rozhodnutí zrušit trestní stíhání Tomáše Peciny nebylo právní, ale politické. Jeho trestní stíhání začalo mezinárodně ohrožovat pověst ČR.

Parlament samozřejmě dříve nebo později paragrafy, umožňující stíhání za difamaci v ČR zruší, tlak Helsinského výboru amerického Kongresu je příliš velký a příliš mezinárodně vlivný, aby si česká vláda mohla dovolit to ignorovat. Známkou toho je zřejmě i to, že se Iloně Bílkové obtěžoval odpovědět Rychetský (i když právně chybnou argumentací) a že na Neviditelném psu publikoval zuřivou a zcela zavádějící reakci Václav Klaus. But "the lady doth protest too much" - tyto reakce jsou známkou toho, že bude muset vláda tento dokument respektovat. Podívejte se na Slovensko: tam už se pokusili předložit zrušení zákonů o trestním stíhání difamace - neprošlo to jen několika hlasy. Bude se to opakovat. Znovu děkuji Tomáši Pecinovi, že svým gestem výrazně přispěl k urychlení tohoto demokratizačního procesu v ČR.

Povšimli jsme si, že na jednom diskusního fóru jiného internetového časopisu se pozastavují čeští čtenáři ze zahraničí nad neobyčejně nízkou úrovní nynější veřejné debaty v ČR mezi politiky a z agresivně vulgárních reakcí publikovaných některými jedinci na fórech Britských listů zděšeně usuzují, že dvanáct let po pádu komunismu převládla v české společnosti hrůzně kanální kultura.

Zde se však musíme postavit na obranu české společnosti: Rádi bychom čtenáře upozornili, že případné agresivní a vulgární příspěvky na fórech Britských listů absolutně nejsou reprezentativní pro celkovou jejich čtenářskou obec ani pro českou společnost: umisťuje je tam cíleně jen mizivý zlomeček čtenářské obce BL. Považujeme tyto reakce za výraznou poctu práci Britských listů ve veřejném zájmu: jsou mj. důkazem, že BL jsou v české společnosti skutečně vlivné a informace a argumenty, které přinášejí, mají podstatný dopad. Protože není možno informace o veřejné diskusi, citované z autoritativních západních zdrojů věcně zpochybnit, snaží se několik osob, většinou anonymů, o osobní diskreditaci redaktorů a přispěvatelů BL, občas dokonce vyzývají k jejich zavraždění - tyto poslední útoky zřejmě naplňují skutkovou podstatu závažného trestného činu.

Je fakt, že struktura Britských listů v tomto smyslu selhává. Diskuse na internetových fórech nikdy nemůže být sociologicky reprezentativní, neboť na nich vždycky převládnou agresivní jedinci. Z tohoto důvodu mají autoritativní západní sdělovací prostředky na internetu i jinde vždy jen moderovaná fóra. Redaktoři takových fór se snaží při výběru příspěvků o co největší názorovou rozrůzněnost a o napodobení rozložení široké škály politických postojů v celé společnosti - vybírají podnětné a racionální příspěvky. V žádném případě nepřipouštějí agresivní či lživé texty - způsob, jak se vyjadřují někteří "diskutéři" na fórech BL, by je v západních společnostech dávno vyloučil z civilizovaného diskursu.

V České republice není tento demokratický mechanismus dosud zažitý, a tak se nemoderovaná fóra mohou stávat obětí několika výstředních extrovertů. Nemáme v Britských listech ovšem prostředky na moderování fór.

21. 1. 2002

Fotografie smyslově deprivovaných zajatců, podezřívaných z členství Talibánu a organizace al Qaeda, publikované v neděli, (které, mimochodem, podle pondělního britského tisku distribuoval sám Pentagon) hrozí vyvolat první vážný konflikt mezi britskou a americkou vládou. Britský ministr zahraničí Jack Straw v neděli signalizoval rostoucí znepokojení britské vlády nad zacházením s více než jednou stovkou osob, podezřívaných z členství organizace al Qaeda, zadržovaných v zálivu Guantánamo na Kubě. "Postojem britské vlády je to, že se zajatci - bez ohledu na jejich oficiální status - musí být zacházeno humánně o podle normálních zákonů," uvedl Straw. "To jsme vždycky zdůrazňovali a Američané konstatovali, že náš názor sdílejí."

Čelní poslanci britské Dolní sněmovny využili fotografií smyslově deprivovaných zajatců jako důkazů, že se s nimi zachází ponižujícím způsobem. Mluvčí britského premiéra je však upozornil, že jde o osoby, podezřívané z členství ve vysoce nebezpečné organizaci. Dodal, že Británie vyčká svědectví vlastních činitelů, kteří tábor navštívili o víkendu, než vydá vlastní prohlášení k této věci. Americká armáda se pokusila zmírnit Strawovo znepokojení tím, že konstatovala, že tyto fotografie byly pořízeny těsně po příletu vězňů z Afghánistánu a že takto s nimi není zacházeno běžně.

Avšak tyto výroky nezastavily rostoucí rebelii mezi labouristickými poslanci v britské Dolní sněmovně. Bývalý náměstek ministra zahraničí Tony Lloyd se vyjádřil, že tyto "šokující" záběry naprosto neodpovídají normám, které mají Spojené státy povinnost dodržovat. Všestranický výbor Dolní sněmovny požadoval bezodkladné setkání s americkým velvyslancem a jeden ministr britské vlády se vyjádřil, že zacházení se zajatci je "monstrózní". Dodal, že neexistuje právní základ pro to, aby Američané odpírali podezřelým osobám statut válečného zajatce. "Jak můžeme tvrdit, že zastáváme civilizované hodnoty, je-li se zadrženými osobami takto zacházeno?" dodal ministr. Arogantní chování Spojených států silně znepokojuje činitele britské vlády, kteří tvrdí, že zacházení se zadržovanými osobami na Kubě ochromuje úsilí britské rozvědky získávat z britské muslimské komunity informace o osobách, podezřívaných z terorismu. Podrobnosti v angličtině např. zde.

Podle zpráv z pondělního odpoledne (v angličtině např. zde) se vyjádřil mluvčí britského premiéra, že si tři britští občané, zadržovaní na základně, na nehumánní zacházení nestěžují. "Mohli hovořit otevřeně a bez inhibicí," konstatoval. "Neexistují známky žádného špatného zacházení. Hovořili také s Červeným křížem. Když jsou v celách, nemají žádné začerněné brýle, žádné rukavice ani zacpané uši. Mají na nohou železa pouze, pokud jsou mimo celu." Fotografie, na nichž jsou zadržované osoby smyslově deprivované, byly prý pořízeny po jejich příjezdu na základnu. Americká armáda uvedla, že zadržované osoby smyslově deprivují, dávají jim páskou zalepené brýle, chirurgické masky, tlusté rukavice a pouta a železa "pouze, když je přepravují z místa na místo".

Zajímavé na této kontroverzi je mj. i to, že zatímco například nejnovější informace internetového zpravodajství BBC jsou striktně nezávislé (viz zde), zpravodajství CNN na internetu je defenzivní a omlouvá postoje americké vlády (viz zde - zpráva CNN například vynechala výše citované kritické výroky Jacka Strawa na adresu Spojených států). Je to jemný spin, který ovšem lze předpokládat u mediální organizace, jejíž čelný představitel instruoval loni na podzim své podřízené, aby nezdůrazňovali ve zpravodajství utrpení afghánských civilistů a pokaždé, kdy se o něm zmíní, ho dali do kontextu se smrtí nevinných lidí ve WTC. Není třeba dodávat, že tímto široce publikovaným memorandem ztratila CNN mezinárodní kredibilitu.

21. 1. 2002
Další zadržované osoby z Afghánistánu mají být dopraveny Američany na vojenskou základnu v zálivu Guantanamo na Kubě, navzdory rostoucímu mezinárodnímu znepokojení ohledně zacházení s těmito zadržovanými osobami, uvedl v neděli 20. 1. v poledne pořad britského rozhlasu Svět tento víkend. Podle názoru jeho moderátora Jamese Coxe vypadá situace v britské vládě v této věci nyní takto: "Znepokojení mnozí nyní vyjadřují zcela otevřeně, a nevyjadřují je pouze běžní protiameričtí kritikové. Některé britské hlasy z Konzervativní strany vyjádřily nesouhlas se situací v zálivu Guantanamo. Je známo, že se Tony Blair a ministr zahraničí Jack Straw silně obávají diplomatických a politických důsledků tohoto problému. Prováděl jsem vlastní průzkum pro tento pořad a zjistil jsem, že britští vládní činitelé, státní úředníci a vládní poradci jsou nyní ochotni kritizovat situaci v zálivu Guantanamo zcela otevřeně, avšak nikoliv on the record, veřejně pro sdělovací prostředky. Argumentují, že Spojené státy ztrácejí nyní svou vysokou morální autoritu, ohrožují protiteroristickou koalici, nabízejí muslimským extremistům propagandistickou zbraň a vytvářejí proTonyho Blaira na domácí britské scéně potíže, neboť je zjevné, že už Blair v Bílém domě nemá moc vliv." Pořad se mj. zabýval právními aspekty tohoto problému a hovořil s jedním z nejvýznamnějších právníků ve Spojených státech. - (Zvukový záznam pořadu Svět tento víkend naleznete na této stránce.)
21. 1. 2002
Osoby, podezřívané z terorismu v Británii, jsou zadržovány v podmínkách, které samotní lékařští odborníci britského ministerstva vnitra charakterizovali jako "barbarské" a právníci je označili za "betonové rakve", konstatoval v neděli týdeník Observer (viz zde). Opoziční britští politikové požadují bezodkladné vyšetřování podmínek ve vysokobezpečnostním vězení Belmarsh v jihovýchodním Londýně, kde je zadržováno bez soudu od prosince sedm islamistů.
21. 1. 2002

Recenze

Dostali jste se do konfliktu s policistou nebo strážníkem a zajímá vás, jaká byla vaše práva a zda proti vám policie postupovala v souladu se zákonem? Nebo se vám to zatím nestalo, ale účastníte se masových shromáždění a chcete být na podobnou eventualitu dobře připraveni? Pak byste měli věnovat pozornost publikaci Jiřího Kopala, kterou v edici Pro Public vydal Ekologický právní servis.
19. 1. 2002

Další trestní stíhání, tentokrát v tzv. zkráceném řízení, které zavedla novela trestního řádu platná od 1. ledna letošního roku, hrozí předsedovi Pravé alternativy (dříve NSB) Janu Kopalovi. Za to, že si stěžoval na soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Rudolfa Šídla, má být nyní postaven před soud pro pomluvu (zde je sdělení podezření).

Kopal se hájí tím, že podle § 1, odst. 3, archaické, ale dosud platné vyhlášky o stížnostech (č. 150/1958 Ú. l.) "nesmí být vůči stěžovateli činěny přímé ani nepřímé zákroky proto, že podal stížnost", ale není jisté, zda uspěje: "extremistické" názory je přece potřeba stíhat za každou cenu!

Bývalý vojenský prokurátor Šídlo, jenž měl být Kopalovými výroky poškozen, stojí za několika kontroverzními rozhodnutí, mimo jiné to byl právě on, kdo v prvním stupni odsoudil za vydání Hitlerova díla Mein Kampf Michala Zítka. V odborných kruzích má pověst jednoho z nejméně kompetentních soudců v Praze.

21. 1. 2002
Minulý týden zveřejnila ČTK oslavnou zprávu sovětského stylu o tom, jak americký ministr zahraničních věcí přislíbil během krátké návštěvy v Kábulu dne 17.1. finanční pomoc pro rekonstrukci země. Ve skutečnosti se však o žádných konkrétních částkách zatím nehovořilo a - jak v předvečer konference v Japonsku o pomoci Afghánistánu informoval týdeník Observer (viz zde) - situace je zřejmě o dost složitější, než jak to vidí ČTK.
21. 1. 2002
"Kongresmani nám ze zámoří píší
jaký cirkus vládne v naší říši..."

Tak nějak by si mohl zavtipkovat Karel Havlíček Borovský, kdy se dočkal našich dnů a přečetl si zprávu helsinského výboru Kongresu USA o ohrožení svobody slova v České republice našich dnů. Skutečnost, že zpráva vyšla právě v období, kdy jsme vzpomínali vznik Charty 77, je znepokojivá a vyvolává otázku, zda se skutečně vyvíjíme tím směrem, který měli na mysli chartisté a i další nespokojenci s totalitním režimem. Tušil někdo z nich, že budeme za dvanáct let po pádu komunistické diktatury kritizováni za porušování občanských práv ? Mělo smysl "cinkat klíči" v listopadu 1989 ?

21. 1. 2002
Nejprve jsem chtěl napsat vlastní analýzu slov jednoho politika, ale napadlo mě udělat to celé trochu jinak - možná by bylo zajímavější nechat k těmto slovům říct svoje ostatní. Diskuse v Britských listech je k tomu jako stvořená. Vybral jsem tedy několik úryvků, které mi pro daného politika připadají v jisté rovině signifikantní a zamlžil jsem v nich ty (nepodstatné) informace, které by explicitně odhalovaly jeho identitu i příslušnost. Ta bude pro mnoho lidí stejně patrná a kdo politiku trochu sleduje, pozná rychle i o koho se jedná. Nicméně zkusme posuzovat slova a myšlenky, které za nimi kdo vidíme, nezávisle na identitě jejich autora.
18. 1. 2002

"Jednou věcí je sama zpráva tohoto společného výboru obou komor Kongresu USA, tak typická pro vnější, nekvalifikované, velmi zaujaté posuzování naší země, vycházející navíc z výlučné orientace jejích autorů na jedno naše politické seskupení a na cíleně vybrané instituce. To ale asi nezměníme. Mohli bychom jen žádat naše 'informátory', aby cítili zodpovědnost za naši zemi, aby neusilovali o pouhou propagaci sebe sama a svých osobních zájmů a aby nedávali průchod své nevraživosti, zapšklosti a neukojené ambicióznosti na úkor poškozování postavení naší země ve světě," napsal ve svém článku publikovaném v internetovém deníku Neviditelný pes předseda ODS Václav Klaus.

Blahopřejeme; ani Rudé právo 70. let by se se špiniči a ostouzeči dobrého jména socialistického Československa v cizině nevypořádalo líp, dost možná by otisklo i karikaturu majestátního parníku, který se marně snaží potopit pár individuí pochybného vzezření na křehkém, rozpadajícím se voru.

Jakkoli lze souhlasit s Klausovým názorem, že úroveň veřejné debaty v této zemi je žalostně nízká a jejími nositeli jsou často lidé, jejichž morální kredit utrpěl v důsledku, mírně řečeno, nestatečného občanského postoje za komunismu, úplně jinou otázkou je, proč politická reprezentace, zvlášť po nástupu ministra Grosse, volí místo argumentů cestu trestní represe vůči nositelům nepohodlných názorů (prakticky všichni trestně stíhaní novináři se vyznačují "protioposmluvní" orientaci).

Existuje zásadní kvalitativní rozdíl mezi diskursem pokleslým a diskursem nesvobodným: novináři mají být kritizováni - a to i ze strany politiků - za chyby a povrchnosti, jichž se dopouštějí ve svých článcích, nesmějí však psát nebo vysílat s obavou, že se za názor nesympatický vládě dostanou na lavici obžalovaných, nebo dokonce, že je kvůli jejich psaní přijde zatknout policejní komando, tak jako se to stalo mně.

Tento rozdíl, myslím, autoři zprávy helsinského výboru amerického Kongresu, na rozdíl od Václava Klause, chápou zcela přesně.

Kompletní český překlad zprávy Helsinského výboru amerického Kongresu o stavu svobody projevu v ČR jsme publikovali jako jediný český list okamžitě poté, co byla zveřejněna, a to v pátek 11. ledna 2002. Její český text je zde, tam najdete odkaz i na americký originál.

18. 1. 2002

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 zastavilo trestní stíhání redaktora Britských listů Tomáše Peciny, spektakulárně zahájené 6. prosince loňského roku jeho zatčením. V odůvodnění se konstatuje, že T. Pecina nenaplnil skutkovou podstatu schvalování trestného činu a v jeho jednání lze shledat toliko nepatrný stupeň společenské nebezpečnosti - tedy nic, co by nebylo jasné ze samotného demonstrativního výroku publikovaného 20. 9. v BL.

Tomáš Pecina proti usnesení podal stížnost, která má odkladný účinek.

Na dokumentu, jehož faksimile je zde, je nejzajímavější, že je datován až 10. 1. 2002, tedy o týden později, než kdy o zastavení trestního stíhání informoval ve svém dopise z 3. 1. 2002 Pavel Rychetský. Vše je tedy zpět ve starých dobrých komunistických časech: o vině a trestu nejprve rozhodne strana, a "nezávislá" justice sklapne podpatky a politický úkol bez odmluv splní...

18. 1. 2002
Přinášíme plné znění stížnosti, kterou T. Pecina napadl usnesení obvodního státního zastupitelství o zastavení jeho trestního stíhání za schvalování útoků na USA.
Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2002 Měli bychom dát člověku, který takto mluví, politický mandát? Radek  Batelka
21. 1. 2002 Jako v době Charty 77, česká média zkreslila zprávu amerického Helsinského kongresu Tom  Rys
21. 1. 2002 Česká policie: Stručný návod k použití Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"   
21. 1. 2002 Tomáš Pecina podstatně rozšířil prostor demokracie v ČR Jan  Čulík
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Politika a partaje na nic? Staňme se kolonií Holandska! Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina