27. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2003

Při svém pondělním projevu v Radě bezpečnosti OSN neposkytl šéf týmu zbrojních inspektorů Hans Blix žádný důkaz o "kouřícím revolveru", z něhož by vyplývalo, že si Irák vybudoval arzenál zbraní hromadného ničení, avšak konstatoval, že z obstrukcí, nedůsledností a nezodpovězených otázek vyplývá, že Irák plně s inspektory OSN nespolupracuje.

"Zdá se, že Irák dodnes nepřijal princip odzbrojení, který je od něho požadován," konstatoval Blix. Zdůraznil, že jeho tým potřebuje další čas a dodal, že jeho současná zpráva je jen dočasná. Spojené státy argumentovaly, že rezoluce OSN 1441, která schválila nové zbrojní inspekce v Iráku po dvouměsíční pauze - nepředpokládá, že budou inspekce pokračovat déle než po dobu dvou měsíců, které už uplynuly.

Americký velvyslanec u OSN John Negroponte vyjádřil názor, že nebyly předloženy důkazy, že se chystá Irák splnit rezoluce OSN.

Blixova zpráva pravděpodobně nepřesvědčí "holubice" v Radě bezpečnosti OSN, totiž Čínu, Francii a Rusko, že je dostatečná jako důvod k válce. Tiuto členové Rady bezpečnosti požadují, aby inspektoři dostali k provádění inspekcí další čas.

Blix uvedl, že Irák zpřístupnil inspektorům více než 230 míst, které zkontrolovali, ale dodal, že Irák nevyjasnil, zda nevyrábí nervový plyn VX a zda nevlastní zakázané raketové systémy typu Scud. Dodal, že Iráčané odmítli zaručit bezpečnost špionážních letadel typu U2 a nevysvětlili, co se stalo s asi 6000 chemickými raketami a zásobami antraxu (které mu původně poskytly Spojené státy, dodejme my).

Mohamed El Baradei, šéf Mezinárodního úřadu pro atomovou energii, kategoricky zdůraznil, že zbrojní inspektoři nenalezli žádné důkazy, že by Irák obnovil svůj program jaderných zbraní. I on požadoval více času.

Bílý dům uvedl, že od Blixovy zprávy očekává jasné ano či ne. "Jestliže odpověď zní, že Irák plní ustanovení rezoluce OSN jen částečně, odpovědí je, že je neplní," konstatoval mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.

(Informace v angličtině jsou mj. zde, zde či zde.)

27. 1. 2003
Možná pochopitelně přežívá mezi méně přemýšlivými občany a politiky středo a východoevropských zemí zidealizovaná představa, že jsou západní demokracie nezištnými obránci svobody a demokracie, ochotnými bránit humanitu a lidská práva padni komu padni. Znovu jsem si to připomněl, když jsem slyšel minulý čtvrtek na Glasgow University plamenná slova maďarského politika, bývalého náměstka maďarského premiéra z politické strany FIDESZ (která je nyní v Maďarsku v opozici) jak vyjadřuje pevnou víru v NATO a Spojené státy jako zásadní "obhájce svobody a demokracie".

Jistěže je dobré pro postkomunistické země střední a východní Evropy být členem západních obranných a ekonomických struktur, zároveň je však asi pošetilé spoléhat na pomoc západních demokracií zcela stoprocentně a nekriticky. Státy a jejich vlády jednají svou podstatou sobecky; pragmaticky ve svém vlastním zájmu: nikde není zaručeno, že by západní vojenské či ekonomické společenství zasáhlo ve prospěch malých středoevropských zemí, pokud by to protiřečilo jejich přímým strategickým zájmům. Ano, je to neférové - malé země a společenství bez moci to na světě znevýhodňuje. Měli bychom si to ale uvědomovat.

V tomto smyslu byl vážným varovným poselstvím dokumentární film televize BBC v pravidelném pořadu Correspondent, který se vysílal v neděli večer 26.1. v hlavním vysílacím čase na BBC 2 a v němž reportér Fergal Keane výmluvně zdokumentoval jednu otřesnou historickou epizodu, v níž Spojené státy - z čistě strategických důvodů - v minulých letech hodily humanitu a lidská práva - které normálně proklamují - přes palubu:

(Podrobnosti o této kauze naleznete v angličtině na stránkách BBC zde a zde.)

27. 1. 2003
Inovativní přístup je neefektivní, nedisciplinovaný, konfliktní a ikonoklastický; živí ho zmatek a rozpory. Jinými slovy, inovativní přístup je přesný opak toho, co si přeje většina rodičů pro své děti, většina ředitelů pro své podniky a většina politiků pro své státy. A inovativní lidé jsou ostatním nepříjemní.

Avšak bez inovací jsme odsouzeni -- nudou a monotónností -- k úpadku. Zdrojem inovací je kvalitní školský systém, povzbuzování odlišných názorů a podporování spolupráce -- jedním slovem rozrůzněnost.

Čím silnější je kultura (národní, instituční, generační), tím méně v ní dochází k inovativnímu myšlení. Běžně přijímané myšlenky a zakořeněné, konvenční myšlenky, normy, které široce respektuje celá společnost, předvídatelné zásady, které dodržují všichni -- taková civilizace je nepřítelem nových myšlenek. Společnost, která je hrdá na to, že je harmonická a homogenní, není schopna přijít s ničím originálním. Taková společnost nemusí originalitu aktivně potlačovat. Stačí, když se lidé mlčky ve všem shodují a jsou spokojeni s podporou zavedených názorů, statu quo.

Nad podstatou originálního, inovativního myšlení, životně důležitého pro ekonomický pokrok, se zamyslel v časopise Technology Review (anglicky viz zde) Nicholas Negroponte, jeden ze zakladatelů Media Lab na Massachussetts Institute of Technology a pravidelný fejetonista pro časopis Wired.

27. 1. 2003

Británie předala členům Rady bezpečnosti OSN důvěrné zpravodajské informace o Iráku ve snaze přesvědčit je, že Irák systematicky odmítá spolupracovat se zbrojními inspektory OSN, čímž podle britské a americké vlády porušuje rezoluci OSN. Učinila tak před pondělním zveřejněním první zprávy o práci zbrojních inspektorů v USA od Hanse Blixe o prvních šesti týdnech inspekcí v Iráku, o níž se očekává, že bude neprůkazná.

(Informace v angličtině jsou např. zde)

26. 1. 2003
Americká politika těchto dní není pouze politikou George Bushe, pro politické pozorovatele je vliv dlouholetého poradce amerických presidentů, Zbigniewa Brzezinského stále ještě zřejmý.

Seznámil jsem se s ním na podzim v r. 1968, když ještě působil jako redaktor polského exilového nakladatelství "Kultura" v Maison Lafitte u Paříže.

25. 1. 2003

Tony Blair v sobotu konstatoval, že není nutné, aby zbrojní inspektoři OSN našli v Iráku "kouřící revolver", tedy důkazy o tom, že Saddám Husajn shromažďuje zbraně hromadného ničení. K vojenskému zásahu proti Iráku může podle jeho názoru dojít i bez získání takových důkazů. Pro válku stačí jen to, že Saddám Husajn dostatečně aktivně nespolupracoval se zbrojními inspektory OSN. Totéž podle zpráv rozhlasu BBC zopakoval Tony Blair znovu v britské televizi v neděli ráno v pořadu Breakfast with Frost. Tentýž postoj vyjádřil i americký ministr zahraničních věcí Colin Powell, který pobývá na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a čelí tam značným protestům vůči postoji Spojených států k válce proti Iráku.

Zdroje v Downing Street konstatovaly, že sice nyní dojde ke "krátké přestávce" v přípravě války, zatímco zbrojní inspektoři dostanou možnost hledat zbraně v Iráku po dobu několika dalších týdnů, důvodem pro útok proti Iráku se však stane neochota Saddáma Husajna spolupracovat aktivně s týmy zbrojních inspektorů.

Britská vláda je nyní srozuměna s tím, že zbrojní inspektoři OSN nenalezli žádné konkrétnější důkazy o tom, že by Saddám Husajn vyvíjel zbraně hromadného ničení.

V pátek hovořil Tony Blair telefonicky půl hodiny s Georgem Bushem a americký prezident v rozhovoru souhlasil, že poskytne zbrojním inspektorům další čas.

Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl týdeník Sunday Times, zastává 68 procent britských občanů názor, že je Blair nepřesvědčil, že by Irák zosobňoval takovou mezinárodní hrozbu, aby to ospravedlňovalo vojenské akce.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde)

25. 1. 2003

V pondělí uštědří zbrojní inspektoři OSN vážnou ránu rozhodnutí Washingtonu jít do války proti Iráku, neboť sdělí světu, že žádné zbraně hromadného ničení v Iráku nenašli a dají Saddámu Husajnovi dobrou známku za to, že s nimi spolupracoval.

Stejně nepříjemné pro postoj americké vlády bude i prohlášení hlavního jaderného inspektora Mohameda El Baradeiho Radě bezpečnosti OSN, že jeho tým potřebuje k dokončení své práce několik dalších měsíců a že důležité testovací zařízení bylo teprve nyní dopraveno do Iráku.

Zbrojní inspektoři dají Saddámu Husajnovi za spolupráci známku B, tedy dvojku. Konstatují: "Měli jsme možnost přístupu všude tam, kam jsme potřebovali, a většinou jsme také získali vše, co jsme potřebovali."

Činitelé Úřadu pro jadernou energii konstatovali, že bylo analyzováno 16 půdních vzorků, v nichž se hledala radiace, a všechny byly negativná, ale že je nutno zkoumat další vzorky a že zařízení pro testování radiace ve vzduchu teprve právě teď dorazilo do Iráku.

Hans Blix, který řídí biologické, chemické a raketové inspekce, také požaduje více času. Blix však poukázal na to, že Irák protestoval proti tomu, aby zbrojní inspektoři využívali amerických špionážních letadel U2 a kritizoval to, že inspektoři neměli možnost provádět pohovory s iráckými vědci bez přítomnosti činitele irácké vlády. Pentagon také tvrdí, že bylo vědcům a jejich rodinám vyhrožováno popravou, pokud budou spolupracovat se zbrojními inspektory.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

27. 1. 2003
Nadcházejících několik dní bude nesmírně důležitých při rozhodování, zda dojde k válce proti Iráku, konstatoval v neděli v poledne pořad rozhlasu BBC Svět o tomto víkendu. V pondělí předloží Hans Blix první zprávu zbrojních inspektorů v OSN. V úterý George Bush přednese svou výroční "zprávu o stavu Unie" v americkém Kongresu. Ve středu zasedá Rada bezpečnosti OSN. V pátek odcestuje Tony Blair do Camp Davidu k jednáním s Georgem Bushem. Není přehnané konstatovat, uvedl rozhlas BBC, že nadcházejících několik dní určí, jaký bude v budoucnosti náš svět.

Avšak svět není jednotný ohledně toho, co by se mělo udělat. I někteří signatáři rezoluce 1441 z loňského prosince mají nyní pochybnosti. Evropa je naprosto rozdělena. Francie a Německo a další státy se stavějí proti válce, Británie, Itálie, Španělsko ještě podporují Spojené státy. V Británii vládne ve všech politických stranách i mezi obyčejnými občany pocit, že Londýn a Washington dosud nepřesvědčili, proč má dojít k válce. Takže o tomto víkendu intenzivně žádali vedoucí představitelé USA i Británie občany, aby nepodceňovali nebezpečí Saddáma Husajna.

25. 1. 2003

"Poznejte úhlavní nepřátele Ameriky," tak zní upoutávka, která se v těchto dnech vysílá v televizi BBC. Inzeruje se jí dokumentární seriál "Holidays in the Axis of Evil", "Dovolená v ose zla", který bude pojednávat o tom, jaká je turistika v zemích, které Spojené státy považují za nepřátelské. V pondělí 27. ledna v hlavním vysílacím čase v 21 hodin se bude na programu BBC 4 vysílat první část dvoudílného pořadu o životě v Iráku a v Severní Koreji.

V rozhovoru o filmu konstatoval reportér Ben Anderson, který se celkem vydal do Severní Koreje, do Iráku, do Íránu, do Sýrie, do Libye a na Kubu s turistickou mapou a se skrytou kamerou, že jeho cílem bylo zjistit, zda má těchto šest "teroristických" států něco společného. Tvůrci filmu totiž původně zjistili, že jedinou společnou věcí, které tyto státy sdílejí, je, že do všech z nich je možno jet na dovolenou na turistické vízum.

Nejhůře se vedlo britským novinářům v Iráku, ale ve většině zemí se ukázalo, že by jejich obyvatelé dali nevímco za to, aby jejich diktátoři byli svrženi. Celkově byla turistika v "ose zla" velmi deprimujícím zážitkem. Reportér BBC poukazuje v internetovém rozhovoru mj. i na to, že na jihu Iráku, kolem, města Basry, lidé v roce 1991 povstali na základě povzbuzování amerického prezidenta Bushe seniora proti Saddámovi, ale ten je pak nepodpořil, "protože si uvědomil, že to jsou šiité, že se spojí s Íránem a Amerika přijde o ropu" a Saddámova armáda tam pak - zatímco Američané nehnuli ani prstem - povraždila 30 000 lidí.

(Podrobnosti viz zde a zde.)

27. 1. 2003

Pracovní tým sdružený kolem internetových stránek http://tmo.webpark.cz dokončil "nanečisto" přípravu návrhu pro společnost RadioMobil na řešení sporných otázek. V současné době probíhají konzultace, jejichž cílem je dále upřesnit jeho jednotlivé body. Předpokládáme, že konečnou podobu návrhu dokončíme a předložíme během několika dnů. Návrh je koncipován tak, aby postihl nejen problémy související se zpoplatněním SMS brány v ohlášené podobě a dalšími kroky, které RadioMobil zamýšlí zavést od února tohoto roku, ale také některé další sporné otázky, které se projevily ještě před 27. prosincem 2002 a jejichž řešení pokládáme za neméně významné. O dalším postupu a vývoji budeme informovat.

Jiří Hubka, Pavel Hubka, Roman Joura

27.01.2003

26. 1. 2003
Několikrát jsem zdvořile žádal Jaroslava Hutku (naposledy v BL zde), aby mi neposílal své reklamní maily a stejně zdvořile mi vždy odpověděl, že mě samozřejmě nehodlá obtěžovat a že to zařídí. Musel jsem se už začít smát, když jsem počátkem ledna dostal znovu jeho mail se seznamem koncertů, i s nezbytnou dávkou vlastních společenských komentářů. Tentokrát mě ale jeho kulturní vložka zaujala natolik, že jsem se rozhodl podělit se o ní bez souhlasu autora se čtenáři BL.
27. 1. 2003

Vcera, kdyz jsem prochazel kolem pustene televize naladene na Novu, zaslechl jsem upoutavku na nedelni Strepiny, kde udajne mely byt vyjmenovany "vsechny duvody, proc je valka s Irakem spravna." Vim, ze ted uz je to trosku s krizkem po funuse, ale Britske Listy povazuji za jedinou seriozni organizaci, ktera by se timto mohla zabyvat, proto Vam pisu.

Pokud by dany porad dostal sve upoutavce a byl tak vlastne reklamou pro tuto valku, jiste by bylo na miste podezreni z poruseni zakonu, kterymi se televizni media musi ridit, zvlaste te casto opakovane casti, ze "vysilani musi byt objektivni a vyvazene", napsal nám Jiří Fogl.

Poznámka JČ: Ano, české televizní stanice mají ze zákona povinnost vysílat objektivní a vyvážené pořady. Pokud dospějete k názoru, že některá česká televizní stanice některými svými pořady tyto zákonné požadavky porušuje, obraťte se písemně na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Krátká 10, 100 00 Praha 10, tel. 274 813 830, 274 811 826, 274 810 885, info@rrtv.cz a kopii protestního dopisu pošlete svému poslanci. Rádi takové dopisy v Britských listech zveřejníme, stejně jako případnou reakci či její absenci od RRTV a dotyčných poslanců.

Poznámka ŠOK: Jan Čulík se mýlí. Prodle zákona o České televizi je tato povinna vysílat. Zcela určitě není povinna vysílat objektivní a vyvážené pořady. Vysílat objektivní a vyvážené pořady není totiž totéž, jako "poskytování...ve svém celku vyvážených... informací". Jinými slovy: Jeden pořad může být klidně manipulující jedním směrem, druhý zase jiným, ve svém celku (po celou dobu vysílání - od kuropění do hluboké noci) se ale musí tzv. "vyvažovat". Jedna manipulace bude tedy o půl hodiny později vyvážena druhou manipulací... A tak si říkám, jestli s tou "interpretovanou" či vlastně spíše "desinterpretovanou" podobou zákona nežije Jan Čulík ve stálých iluzích o vysílání veřejné služby i o pojmu veřejná služba v České republice... Protože zde je evidentně chápou jinak.

Poznámka JČ: Vysílala někdy televize Nova nějaký pořad, argumentující, že by bylo škodlivé jít do války proti Iráku? Prý ho bude vysílat příští týden. Pokud by tak neučinila, máte důvod ke stížnosti. :)
A který pořad na Nově vyvažuje "Volejte řediteli"?

Poznámka ŠOK: Televizní noviny... :)


Zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi
§2
Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména
  1. poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů,
  2. přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky,
  3. vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení (vidíte v této formulaci nějakou objektivitu? Já ne. Vidím pouze napsáno: mystifikovat vás budeme selektivně, aby každý slyšel, co slyšet chce... V jednom pořadu budeme tvrdit, že současná politická krize je dílem Boží prozřetelnosti, v druhém zase budeme tvrdit, že si za ni občané mohou sami tím, že nezvolili ty "pravé" strany. Jak je to doopravdy, to se dozvíte v nočním vysílání od 2:45 do 2:48... - pozn ŠOK), kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti,
  4. rozvíjení kulturní identity obyvatel České republiky včetně příslušníků národnostních nebo etnických menšin,
  5. výroba a vysílání zejména zpravodajských, publicistických, dokumentárních, uměleckých, dramatických, sportovních, zábavných a vzdělávacích pořadů a pořadů pro děti a mládež.


Zákon 231/2001 Sb.
o provozování rozhlasového a televizního vysílání
Část pátá, Hlava I., § 31
Obsah programů

(1) Provozovatel vysílání a provozovatel převzatého vysílání má právo vysílat programy svobodně a nezávisle. Do jejich obsahu lze zasahovat pouze na základě zákona a v jeho mezích.

(2) Provozovatel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.

(3) Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.
(Vy v této formulaci vidíte objektivitu? Já v ní vidím posvěcení šíření propagandy těch, kteří mají moc... Zásada objektivity není totéž, co objektivita sama. Zajímalo by mě, jak se s tímto úkolem (vzhledem k reálnému postavení odpůrců vstupu v české společnosti) vypořádají televize v případě referenda o vstupu ČR do EU... - pozn. ŠOK)

(4) Provozovatel vysílání ze zákona je povinen sestavovat programovou skladbu tak, aby ve svém vysílání poskytoval vyváženou nabídku pro všechny obyvatele se zřetelem na jejich věk, pohlaví, barvu pleti, víru, náboženství, politické či jiné smýšlení, národnostní, etnický nebo sociální původ a příslušnost k menšině.

27. 1. 2003

Vynikající stránka o pražském metru, na které jsou zveřejněny například dosud neviděné fotky z odtahu zatopené soupravy je zde, konstatuje Filip Rožánek.

26. 1. 2003
Za ouverturu televizních diskusních pořadů lze považovat páteční volbu prezidenta, zpřístupněnou Českou televizí. Diváci měli příležitost vidět tři projevy a později velkou klauniádu, zejména poslanců ČSSD. Projev Václava Klause byl oceňován v jeho průběhu, Jaroslava Moserová byla vyslechnuta zdvořile, Miloš Zeman moc nepřesvědčil, byť svoji řeč přednesl suverénně spatra. Nakonec stejně platil daň za svůj špatný odhad, jak nálad ve straně, kterou pozvedl k výšinám (a vychovával!), tak charakteru svých spolupracovníků. Každopádně se ukazuje, že generační přerod české politické scény je teprve na počátku.
26. 1. 2003
Mezi odsouzenými, omilostněnými presidentem Václavem Havlem v r. 2002 a podporovanými spolkem Šalamoun, je také pan J.M. Je to bývalý vysoký důstojník Policie ČR, pracovník Policejního presidia ČR, odsouzený k nepodmíněnému trestu odnětí svobody a zákazu povolání ve služebním poměru pro domnělé zneužití služební pravomoci a úplatkářství. Jeho odsouzení bylo výsledkem provokace, z neznámých důvodů provedené Inspekcí ministra vnitra s pomocí provokatéra, podezřelého ze závažné hospodářské trestné činnosti, později stíhaného vazebně, kterého odsouzený kdysi vyšetřoval.
27. 1. 2003
Jan Čulík senior, Graham Greene - Dílo a život, 228 Kč, Academia, Praha, ISBN: 80-200-0960-4

Graham Greene je jedním z nejpopulárnějších britských spisovatelů 20. století. Je autorem románů, povídek, her, básní, esejů, životopisných knih a autobiografických textů. Vydání jeho knih měla obrovské náklady, jeho romány byly přeloženy do skoro všech evropských jazyků a jejich jména jsou všeobecně známá. Všechny jeho knihy byly v Británii nedávno znovu vydány v nakladatelství Vintage a filmových adaptací Greenových děl je dodnes velké množství -- v roce 1999 byla například zfilmována kniha The End of the Affair (česky má název Hranice lásky; v knižní formě Konec dobrodružství). Navzdory své popularitě -- anebo snad kvůli ní - je Greene na britských univerzitách a u profesionálních literárních kritiků považován za autora, který nezasluhuje pozornosti. Současné anglosaské knihy o něm jsou spíše skandalizačními biografiemi a to málo monografií, které je mu věnováno, jsou spíše rozbory jeho popularity než chválou jeho nadání.

27. 1. 2003

Opravdu jsme chtěli mít ve funkci hlavy státu... Zemana? Ano, je krásný, nemá problémy s alkoholismem, s novináři jedná vstřícně, a svými výroky nikdy nezpůsobil mezinárodní ostudu.

Už dlouho jsem se víc nezasmál. Snad jen, když jsem si uvědomil, že dalším kandidátem se stal filosoficky moudrý, nadstranický, proevropský a nearogantní Klaus...

Jako jedinou výhodu Klausova (nebo, konečně, i Zemanova) případného zvolení jsem viděl to, že se opět stane důležitým a exponovaným a jeho přezíravými výroky se zase budu bavit při sledování televizních novin denně... Teď už jen čekám, kdy bude na prezidenta nominován bezúhonný Železný...

Trochu smutná bilance. Přeji Čechům lepšího prezidenta, než kterého si chtěli zvolit...

27. 1. 2003
Lid v podhradí už moc nebaví se dívat, jak Politikové z Výsluhova a mediální Přemyslové z Manipulova si zkoušejí nanečisto volby hlavy státu. Mohl to být velký okamžik, místo toho kibicujeme divadlu všedního dne - trochu frašce, licitaci, koňskému handlu. Jedni tu zkoumají každý záhyb šatů, svaly, zubní kazy a předhistorický pšouk, to podstatné jim většinou uniká. Další - staronoví herci a dřív ješitní, samolibí, nedůtkliví chlapíci - se zase snaží tvářit pokorně a leštit partajní kliky. Státnická velikost, principy, politický klasicismus opřený o moudrost, morálku a další republikánskými ctnosti, jak je podrobně vyložil už před dvěma tisíci lety v dopisech svému synu Marcus Tullius Cicero, mezitím dostávají na frak.
25. 1. 2003
T. G. Masaryk, E. Beneš, E. Hácha
KOŠ

Jak probíhaly volby všech "prvorepublikových" prezidentů, ukazuje výňatek z přepisu jednání tehdejších Parlamentů Československé republiky. Emoce i patos, chladné kalkulace i klamné naděje vkládali občané první republiky do volby svých "tatíčků" vždy. Je to takový národní zvyk. Atmosféra babiččina alba, porculánového hrníčku s růžičkou a prasklých pendlovek je svou naivitou až úsměvná - stejně jako seriál Evy Hüttnerové. Začtěte se proto, prosím, do minulosti, abyste pochopili budoucnost.

27. 1. 2003
Vláda má nový vysoký úřad pro "lidské zdroje". Stejné slovní spojení nalezl každý, kdo se prokousal závějemi slov v "Bílé knize"- akčním dokumentu Ministerstva školství, mládeže a tělesné výchovy. Krčí se stydlivě vedle slova "personální". Je vyvěšeno i na internetu (http://www.msmt.cz).

V češtině termín "řízení lidských zdrojů" (ŘLZ) působí nepřirozeně, ačkoliv by tomu časem mělo být v porovnání s neosobní "personalistikou" a bývalými "kádrovými odděleními" naopak.

Byrokratické struktury krajského zřízení a státem vnucovaná právní subjektivita škol a zařízení jdou proti duchu jeho mezinárodních konceptů. Ty předpokládají úzkou spolupráci se zaměstnancem jako individualitou, nové definování kvalifikace při využívání širších a pružnějších způsobilostí (kompetencí) lidí.

27. 1. 2003
Navozuji modelovou situaci k následnému řešení:

Jsem-li z hlediska náboženství intaktní člověk, jenž z nějakého důvodu pocítil potřebu duchovního života v rámci náboženské instituce, pak stojím před rozhodováním, kterým směrem se mají mé snahy ubírat. Výběr je veliký. Existovala, existuje a zřejmě bude existovat řada duchovních proudů a z nich vzniknuvších náboženství. Některá náboženství zanikla a jsou historií, jiná přetrvávají a další nová vznikají. Vezměme v úvahu jenom známá náboženství písemných kultur, jak je podle historicko-geografického členění uvádí J. Waardenburg :

27. 1. 2003
Život na planéte Zem vraj bude existovať ešte 500 miliónov rokov. Slovenskí komici z toho nedávno vedecky odvodili, že dovtedy bude v Bratislave 100 miliónov prezidentov, a zrejme aj ten posledný bude ešte bývalý komunista. Satirické vývody inšpirovala odštartovaná niečo ako veľmi predčasná prezidentská kampaň, v ktorej stavajú proti sebe svojich favoritov práve tí, od ktorých by sa malo právom čakať, že budú ťahať za jeden povraz.
27. 1. 2003
Marián Repa
Na poslednej tlačovej konferencii ANO zaznelo mnoho obvinení. V stabilizovaných demokraciách by podozrenie z odpočúvania a zneužívania kriminálnej polície voči koaličnému partnerovi bolo dostatočným dôvodom na rozpustenie vlády a vypísanie predčasných volieb. Je však situácia naozaj až taká vážna aj v tejto "kauze"?
27. 1. 2003
Ak by ste náhodou pozabudli zaplatiť načas dane, štát so svojím nenásytným aparátom úradníkov vás okamžite a bez váhania penalizuje a vôbec ho nezaujíma, či máte na zaplatenie alebo nie. Musíte zaplatiť! Má predsa na to nárok. Keď sa však situácia obráti a vy si nárokujete na poplatok z omeškania voči štátu, ktorý tiež akousi náhodou pozabudol zaplatiť načas tak, ako sľuboval, zrazu začne štát vymýšľať všetko možné, len aby nemusel zaplatiť za svoje chyby. Z pozície sily sa dajú niekedy robiť naozaj zázraky.
27. 1. 2003

Debata o podobe európskej integrácie sa zďaleka neskončila

Nijaká história sa nezačína jediným konkrétnym okamihom, no napriek tomu radi používame konkrétne časové body, od ktorých datujeme začiatok istého obdobia alebo sledu udalostí. Pre účely tohto článku považujme za referenčný bod dnes už notoricky známy prejav nemeckého ministra zahraničných vecí Joschku Fischera, ktorý predniesol na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Prednášku nazvanú Od zväzu štátov k federácii -- myšlienky o finalite európskej integrácie predniesol 12. mája 2000 a spustila dodnes aktuálnu sériu príspevkov a diskusií o tom, čo by malo byť na konci integračného procesu, ktorým sa uberajú krajiny združené v Európskej únii. Momentálne sa touto témou zaoberá Konvent o budúcom usporiadaní Európskej únie. Počas diskusie sa vykryštalizovalo päť odlišných prístupov alebo modelov: federácia, multi-rýchlostná integrácia, flexibilná integrácia, variabilná geometria a Európa a la carte.

24. 1. 2003
Ani v druhém kole prezidentské volby nebyl nikdo zvolen
ŠOK, JČ

Prezidentská volba skončila prohrou všech. Nezvítězili ani Václav Klaus, ani Miloš Zeman, ale ani "truckandidátka" Moserová. Pro Václava Klause nakonec ve třetím kole hlasovalo 95 poslanců a 32 senátorů - celkem tedy dostal 127 hlasů, Jaroslava Moserová získala 65 hlasů od 26 poslanců a 39 senátorů. Vítěz potřeboval dostat nadpoloviční většinu hlasů všech přítomných 281 volitelů, tedy 141 hlasů. Hlasování se neúčastnilo 23 poslanců.

Miloš Zeman prohrál už v prvním kole; do druhého kola postoupili Václav Klaus a Jaroslava Moserová, informoval po poledni Štěpán Kotrba z jednacího sálu. Zemanovo fiasko způsobila rozhádanost a nedisciplinovanost sociálně demokratických poslanců, především odpor Špidlovy skupiny, která raději volila Klause než Zemana.

Pohrdlivě se vyjádřil o volbě a roli prezidenta místopředseda vlády Rychetský, který v kuloárech tvrdil, že každý vedoucí odboru ministerstva pro místní rozvoj má větší pravomoci nežli prezident, a proto vlastně prezidenta ani není třeba... Kalkuloval přitom ale jako se samozřejmostí s faktem, že ústavní soudce může "klidně" zvolit dvojice "prezidentských náhradníků" Špidla - Zaorálek.

V prvním kole páteční volby obdržel Klaus ve sněmovně 89 hlasů, v Senátu 32 hlasů, Moserová ve Sněmovně 25 hlasů, v Senátu 43 hlasů, Zeman ve Sněmovně 78 hlasů a v Senátu 5 hlasů, proto do další volby nepostoupil.

Podle interních informací Britských listů hlasovalo ve sněmovně pro Zemana při první volbě nejméně 30 komunistů; podle dalších předběžných informací, které samozřejmě není možno nijak ověřit, dostali komunisté a ČSSD doporučení, aby v Senátě hlasovali pro Moserovou a znemožnili tak postup Václava Klause.

Ještě před zahájením třetího kola volby se v kuloárech proslýchalo, že Klausovi chce dát svůj hlas možná 20 až 30 sociálních demokratů.

Klaus mohl počítat s 84 hlasy všech poslanců a senátorů ODS. Více než 40 hlasů, jež dostal navíc, mu patrně dodali sociální demokraté, ale zřejmě i někteří nestraníci z řad senátorů a možná i někteří komunisté, unionisté či lidovci.

Mezi prvním a druhým kolem proběhly i úvahy některých členů ODS o zlákání Moserové: zvažovala se pro ni nabídka na post velvyslankyně v USA v případě jejího odstoupení ve prospěch Václava Klause.

Další volba se má uskutečnit do 3. března. Jaroslava Moserová už prý kandidovat nebude, avšak v zákulisí se spekuluje (a není to spekulace až tak nezajímavá), že by se právě ona mohla stát společnou kandidátkou vládní koalice a možná i komunistů do třetího kola prezidentských voleb.

Některé volitele - včetně těch komunistických - přilákal její kultivovaný, moudrý projev, absence neuralgického lobbingu při její kandidatuře i deklarovaná politická neutralita. "My známe její názory a respektujeme je...," nechal se slyšet jeden z nich.

Podle prvních reakcí mluvčích poslaneckých frakcí se ale třetí kolo voleb uskuteční zřejmě až po sjedu ČSSD, na kterém si sociální demokraté budou muset zhodnotit úspěšnost dosavadního vedení strany i své taktiky v dvou proběhlých kolech. Tam volitelé ČSSD promarnili historickou příležitost "mít" jak svého prezidenta, tak předsedu vlády i předsedu parlamentu.

Indikátorem charakteru vnitrostranické diskuse v ČSSD bude už sobotní konference městské organizace ČSSD v Praze, kde s největší pravděpodobností bude fiasko sociální demokracie v prezidentském klání hlavním tématem. Konference by měla rozhodnout i o delegátech na sjezd strany v březnu.

K tématu přineseme rozsáhlou fotogalerii ihned poté, co ji zpracujeme.

24. 1. 2003
"Veřejnosti se předkládá zvláštní obraz. Miloš Zeman prý rozkládá sociální demokracii. Jeho zvolení prezidentem by prý vneslo rozkol do vedení ČSSD. Ne snad, že by v ČSSD neprobíhal mocenský boj. Probíhá jako v každé partaji. Je v ČSSD víc vidět. Iniciátoři boje ho nosí do novin. Pak je tu výhoda "experta" A. Mitrofanova v Právu. Někoho takového žádná partaj v žádných novinách asi nemá (a možná ani mít nechce - pozn. red.). Konečně za třetí, rozbroje straně neprospívají a není málo těch, kteří jsou motivováni neprospívat. Proto se o mocenských bojích v ČSSD píše nejvíce."

Autor, psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana, rozebírá se znalostmi insidera vnitrostranickou situaci v ČSSD.

24. 1. 2003
Známý americký komentátor britského původu Christopher Hitchens recenzuje zde v nenovějším čísle časopisu Atlantic Monthly knihu W.G. Sebalda On the Natural History of Destruction (O přirozené historii ničení) a znovu se tak vrací k nesmírně živé a v současnosti intenzivně diskutované otázce ničení Německa a německé, případně nacistické viny. Začíná citací z knihy Thomase Manna Doktor Faustus (1947), která zaznamenává drastické ničení Německa na jaře roku 1945. Píše pak o spisovateli Victoru Klempererovi, který -- stejně jako Thomas Mann - ve svém dvojsvazkovém deníku (Ponesu svědectví, 1998, 1999) vzdorně rozlišuje mezi velkou, civilizovanou německou kulturou a nacistickým šílenstvím.

Platí totéž třeba i pro Čechy? Lze oddělit českou národní zkušenost a povahu od čtyřiceti let zkušenosti s komunismem? Žida Klemeperera, poznamenává Hitchens, zachránilo zničení Drážďan -- těsně před ním dostal s manželkou předvolání, aby se dostavili do transportu. Zničení Drážďan ohněm (totéž znamená slovo holocaust) jim oběma zachránilo život. Klemperer se pak svobodně rozhodl žít ve východním Německu, přestože nedůvěřoval komunismu a věděl, že komunistická a nacistická ideologie jsou podobné. Kdo by dnes dělal taková rozhodnutí?

(Jiný článek na toto téma je zde).

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Co dělat, když české televizní stanice šíří propagandu   
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Náboženské křižovatky Josef  Veger
27. 1. 2003 Jak Američané zradili Armény ze strategických důvodů Jan  Čulík
27. 1. 2003 Inovativní lidé jsou nepříjemní   
26. 1. 2003 Znal jsem Zbigniewa Brzezinského - jeho vliv na americkou politiku je pořád silný Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2003 Ve Štrasburku soud reagoval za tři dny Zdeněk  Jemelík
26. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Hutka nebude s Gottem a Vondráčkovou zpívat Havlíčku, Havle! Jan  Paul
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 První skupina "lidských štítů" se vydává do Iráku   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Hans Blix nedal OSN k dispozici žádný "kouřící revolver"   
26. 1. 2003 Znal jsem Zbigniewa Brzezinského - jeho vliv na americkou politiku je pořád silný Miroslav Václav Steiner
25. 1. 2003 Irák: zbrojní inspektoři OSN nenašli nic   
24. 1. 2003 McDonaldizace Saddáma aneb samozřejmý cíl František  Roček
24. 1. 2003 BBC: Irák připravuje proti americkým vojskům útok chemickými zbraněmi   
22. 1. 2003 Interfax: "Američané zaútočí na Irák v únoru"   
21. 1. 2003 Zabíjení v Iráku: optimistická varianta František  Roček
21. 1. 2003 Vést či nevést válku proti Iráku? Miloš  Kaláb
20. 1. 2003 Irák: operace na zákaznickém principu František  Roček
20. 1. 2003 Observer: Je nutno zaútočit na Irák   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Je opravdu škoda, že prezident nebyl zvolen? Petr  Kuča
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 Pohled zevnitř: Kdo prohrává s kým v ČSSD Ivan  David
24. 1. 2003 Brousí si Špidla zuby na přímou volbu? Štěpán  Kotrba
24. 1. 2003 Ze Zemanovy cesty na Hrad zbyly trosky...   
23. 1. 2003 "Až po vás, Václave"   
23. 1. 2003 Druhá po Libuši Zdeněk  Jemelík
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
13. 1. 2003 Česká literatura v postkomunismu Petr  Bílek
13. 1. 2003 Příjemnou a zajímavou sobotou v Londýně Jan  Čulík
7. 1. 2003 Nové myšlenky a směry při studiu české kultury, jazyka a literatury   
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
18. 12. 2002 Česká poesie v předvánočním Stockholmu Jana  Witthed

Školství RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2003 Neznámé fotky z Metra   
21. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Spolek Karlín: Chceme mluvit do koncepce popovodňové obnovy Jan  Paul
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman