2. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jana Bobošíková
2. 6. 2003
Minulý čtvrtek byla moderátorka pravidelného publicistického pořadu Sedmička Jana Bobošíková šest hodin vyšetřována na policii v souvislosti s trestním oznámením, které na ni podala nejmenovaná sympatizantka s KDU-ČSL za údajné šíření poplašné zprávy, pomluvy a za hanobení skupiny obyvatel. V neděli večer o tom s ní hovořil Jan Čulík.
Sloupek

Trestní oznámení za hanobení skupiny obyvatel, jemuž čelí moderátorka Sedmičky na Nově Jana Bobošíková, podala podle Bobošíkové "údajná příznivkyně KDU-ČSL" také na poslance Ivana Langra (ODS), Miloslav Ransdorfa (KSČM) a Miroslava Grebeníčka (KSČM). Šestihodinový policejní výslech, zakončený podle slov Bobošíkové varováním, aby nemedializovala vyšetřování, jinak podá policejní vyšetřovatel návrh na předběžné opatření, které jí znemožní přístup na obrazovku, nelze nazvat jinak, nežli jako šikanu a zastrašování. Bobošíková byla vyslýchána, že prý v pořadu Sedmička tvrdila, že se KDU-ČSL spojuje se sudetoněmeckým landsmanšaftem, nebo že připravuje restituce církevního majetku. "Dostávala jsem otázky typu, jak jste to tvrzení myslela, proč jste podávala takto formulovanou otázku," popsala výslech Jana Bobošíková. Policie chce v jejich výsleších i nadále pokračovat...

Mezinárodní lidskoprávní organizace požadují už léta od České republiky, aby zrušila zákony, umožňující trestní stíhání tzv. "verbálních" trestných činu, včetně difamace, které mohou vést k omezování svobody slova. Viz toto prohlášení Helsinského výboru amerického Kongresu, ZDE. Nynější případ Jany Bobošíkové je důkazem, že jejich varování bylo opodstatněné.

Vyvolání výslechu inscenovaným trestním oznámením pak zavání zpravodajskou nátlakovou akcí, ne-li přímo provokací. Stejně jako podivné a podivně nekonkrétní informace o skartaci písemností, vypuštěné z ministerstva zahraničí a následně medializované lidoveckým ministrem Cyrilem Svobodou.

Nedávno prosákla do médií nezdařená provokace na stejného muže - výlet několika velmi podivných mladíků a jejich přítelkyň na Srí Lanku soukromým tryskáčem. Prý jménem Jana Kavana. Jeden z těchto mladíků se předtím pohyboval na poslaneckém klubu Unie svobody, stejně jako na volebním štábu pražské ODS či předtím v Lidovém domě. Ještě měsíc po svém návratu z výletu na Srí Lanku ho nekontaktoval žádný policista, nebyl mu odebrán pas, neskončil ve vyšetřovací vazbě. Přitom škoda, kterou způsobil, dosáhla částky miliónu korun. První výslechy jeho společníků nastaly až po několika měsících. S nijakým výsledkem.

Přitom ti lidé nebyli vůbec blázni (sociopaty osobně nepovažuji za psychicky narušené...), jak se někdo snažil namluvit médiím, ale pečlivě připravení, vysoce inteligentní a chladně kalkulující jedinci se značnými logicko analytickými a kombinačními schopnostmi... Celá akce, které se aktivně účastnili i podivní "honorární" diplomaté, jim nevyšla jen díky změně na postu jednoho vojenského a leteckého přidělence, jehož nástupce se nechoval s rutinní nevšímavostí, ale dodržel úřední postup.

Spadla klec, v opačném případě jsme se dozvěděli, jak si generální tajemník OSN Kavan létá do teplých krajů na účet daňových poplatníků... Na zahraniční cestě nebyli tito mládenci poprvé a pravděpodobně někteří vládní i opoziční poslanci a asistenti přinejmenším jednomu z nich vděčí za nejednu krásnou a lacinou dovolenou v exotických zemích... Které byly - byť jen částečně - na účet Sněmovny, vlády či jiných státních úřadů? Které byly se slevou, kterou nelze vysvětlit jinak, než jako korupci? V případě této skupiny "podivných mladíků", provozujících "cestovní kancelář Parlament" a utahující korupční síť neoprávněných a přitom čerpaných výhod, trvalo od podání trestního oznámení kanceláří Jana Kavana do jejich čistě formálních výslechů obvodním oddělením policie v Praze několik měsíců.

Výslech Bobošíkové provedla policie "téměř okamžitě" - trestní oznámení bylo podáno loni 4. června, rozšířeno bylo v prosinci 2002! Není to přinejmenším příznačné? Není. Je to přízračné. Stejně jako mlčení a lhostejnost ministerstva vnitra, BIS, vojenské kontrarozvědky a dalších tajných služeb ve věci výletu na Srí Lanku.

A jak lze nazvat "kupčení s licencemi", které provozuje nová Rada pro rozhlasové a televizní vysílání - nejnověji po úspěšné likvidaci Železného a zastrašení majitelů televize NOVA zpochybňujícími výroky na adresu televize PRIMA? Mluvčí RRTV Pavel Barák zpochybnil i způsob, jakým stanice licenci získala. "Je otázka, zda její udělení proběhlo v souladu se zákonem," řekl. Žádost televize Prima o prodloužení licence zpochybňuje i ministr kultury Pavel Dostál, stejně jako předtím nepřímo vyhrožoval možností odejmout licenci televizi NOVA na základě jím připravovaného návrhu. Dopracovat ho má v nejbližších dnech... Předseda Parlamentu Zaorálek si pár měsíců předtím pouze zval "na konzultace" nejen radní, ale i pracovníky televize. Žabař...

Před více než dvěma lety jsem varoval ve expertní zprávě Radu Českého rozhlasu před zrušením analogového vysílání po zavedení digitálních multiplexů s poukazem na neblahé následky v případě, že se k moci dostane nedemokratická vláda, která bude chtít upevnit monopol na šíření informací. Krystalku si vyrobit je jednoduché, vyrobit doma digitální přijímač je nemožné... Námitka byla vzata vážně. Před více než rokem Britské listy ve svých analýzách varovaly před "plíživou normalizací", a to nejen médií. Snahy Špidlovy 101členné vlády jsou stále zřejmější a nesou pečeť přesně cílené, koordinované a časově harmonizované plánovitosti amerického střihu. Přípravu nedemokratické budoucnosti - a to nejen v rámci boje proti terorismu.

Začalo to změnami vyhlášek a zákonů, rozšiřující možnosti policie a tajných služeb prakticky bez přímé kontroly provádět monitorování telekomunikačního provozu, včetně záznamu pohybu mobilních telefonů, masivní monitorování internetu a pokusy o legislativní omezení vysílání zvuku a obrazu na něm. Provádějí se nedokumentované, nepovolené a tím pádem nezákonné odposlechy - a to pravděpodobně i poslanců, státních úředníků i ministrů. Stěžují si i poslanci vládní strany, mají strach. Osoby, které jsou se státem ve při, jsou navštěvovány zpravodajskými důstojníky.

Pokračování "normalizace" měly zajistit i změny zákonů, zužující možnosti občana vstupovat do správního řízení a napadat protizákonný postup orgánů státu a veřejné správy. Stejně jako pokus o omezení shromažďovacího práva odpovědností svolavatele za všechny účastníky a jeho následnopu kriminalizací. Přitom policie používala civilních provokatérů, z nichž někteří se v davu dopouštěli násilných trestných činů. I nyní navštěvují demonstrace příslušníci speciálních útvarů policie a monitorují účastníky. Pokračuje jejich vytrvalá nezákonná perlustrace.

Policejní kameramani natáčejí i řečníky na shromážděních parlamentních stran. Fízlové se mezitím potloukají v davu pod tribunou... Mezitím se vláda pokusila nepřímo omezit nezávislost soudcům navrhovanou reformou justice...

Další na řadě pak byly soudní spory politiků o ochranu osobnosti i s karikaturisty. "Nezávislé" soudy spory pro jistotu rozhodovaly ve prospěch politiků. Tak rozhodl soud i spor "erotického" ministra Březiny. Pokračuje kriminalizace vlastníků televizí i jejich pracovníků. Mezitím se omezují či šikanují některá tisková média a s posvěcením "nezávislého" antimonopolního úřadu se legalizuje monopol na distribuci tisku. Následkem čehož může mít kdokoliv, kdo by chtěl distibuovat na tomto monopolu (MAFRA, ECONOMIA, RINGIER-BORGIS) nezávislý tisk ztíženou pozici na trhu, ne-li přímo znemožněnou distribuci.

Aktivisté lidskoprávních organizací jsou při své práci osočováni policisty a zastrašováni, někdy i fyzicky napadáni. Jejich výtkami a stížnostmi se nikdo nezabývá, soudní spory s neofašisty a násilnickými hooligan's se vlečou. Kvalita inspekce ministerstva vnitra je pověstná, téměř všechny stížnosti odkládá jako nedůvodné. Pravomoci Úřadu na ochranu osobních údajů jsou nedostatečné - neumožňují kontrolu státněbezpečnostních databází. Morální kvality ombudsmana nezaručují jeho nestrannost, neboť je v mnoha otázkách, týkající se své minulosti, vydíratelný.

"Zločiny slova" - pomluva a extenzivní výklad práv na "ochranu osobnosti" se staly způsobem, jak úspěšně paralyzovat práci sdělovacích prostředků a normalizovat je do krotkého "sdělovače", přebírajícího tisková prohlášení a články politiků. Namísto toho, aby tyto relikty jakešovského socialismu zmizely z trestního zákoníku, rozpevelily se i do dalších právních norem..

Nesmyslná bezpečnostní opatření z doby ohrožení "teroristy - kamarády Muhamara Atty" pokračují, městem se stále procházejí vojáci speciálních jednotek v polních (!) maskovacích uniformách označeni páskou "policie" a se samopaly. Někdy i s ostřelovačskými puškami. Zvykáme si...

Zvykají si i novináři, někteří dokonce dílčím normalizačním krokům nadšeně aplaudují, jiné bagatelizují. Nabízí se historická paralela s Emanuelem Vajtauerem...

Na jaký režim tak postupně vláda, řízená podivně introvertním sociálně demokratickým premiérem, který si tak rád pročítá protokoly tajné služby s odposlechy, občany připravuje? Cílovým stavem může být pouze populisticky autoritativní režim s prvky policejně-vojenské diktatury. Této zemi vážně hrozí pinochetovská budoucnost.

Auguste, vítej...

2. 6. 2003

Dne 2. května 2003, v předvečer Světového dne svobody tisku, žádal znovu Helsinský výbor amerického Kongresu, aby Česká republika zrušila paragrafy č. 154, 156 a 206, které kriminalizují výroky.

Informace - v češtině ZDE
Podrobnosti - v angličtině ZDE
2. 6. 2003
Jana Bobošíková, the interviewer on the weekly flagship news and current affairs debating programme Sedmička (Seven days), broadcast by the Czech commercial station TV Nova every Sunday lunchtime, was interrogated by Prague police on Thursady 29th May for six hours about questions she has asked politicians on several of her programmes, broadcast on 19th May, 2nd June and 19th November, 2002, respectively. A criminal complaint has been made against her by a supporter of the Czech Catholic Party (KDU-ČSL). Bobošíková is under suspicion of having committed the crimes of "spreading alarmist views", "defamation" and "slandering a group of citizens".

Published also on BlueEar.com, see HERE
Zatopená stanice metra
31. 5. 2003

"Experti komise dospěli k poměrně jasným závěrům, které jsou však politickou reprezentací města dezinterpretovány tak, aby byl vytvořen dojem, že k zaplavení metra v takovém rozsahu došlo z ryze objektivních příčin. Zjištění zamlžuje zejména stavební subkomise Rada hlavního města Prahy. To je ovšem velmi nebezpečné," zdůrazňuje v otevřeném dopise primátoru hlavního města Prahy bývalý pražský zastupitel za Unii svobody-DEU Petr Šafránek. Britské listy od svých zdrojů na pražské radnici získaly i klíčové dokumenty vyšetřování zatopení pražského metra, včetně plného znění závěrečné zprávy. Z nich vyplývá rozpor mezi tvrzeními politických přestavitelů radnice a názorem expertů - čili i potvrzení obav inženýra Šafránka...

Usnesení RHMP 32 kb
Závěrečná zpráva - 775 kb MSWord Závěrečná zpráva vyšetřovací komise 775 kb

Zatopení pražského metra TÉMA BL
2. 6. 2003
Zatopení pražského metra TÉMA BL

Cílem šetření bylo najít specifikovat nejen příčiny zaplavení prostor pražského metra, ale i popsat způsob, jak došlo technicky k zaplavení města v jaké kvalitě byly zpracovány povodňové plány, související dokumenty, jak fungoval systém řízení informovanosti vzájemné komunikace mezi řídícími a výkonnými orgány při povodni v roce 2002 a zda byl naplněn smysl povodňové ochrany.

Přinášíme doslovný přepis tiskové konference MHMP.

2. 6. 2003
Ministr zahraničí České republiky uboze denuncuje přes Atlantik svého předchůdce a předsedu Valného shromáždění OSN. Ministr obrany přijde o svoji oblíbenou hračku a trhaje okvětí kopretiny se emotivně ptá svého premiéra: "Máš mě rád, nemáš mě rád, mám, nemám..."
1. 6. 2003
Náklady nynější třídenní vrcholné schůzka vedoucích představitelů skupiny G8, kde mají jednat o chudobě a nemocech v Africe, přijde na pakatel - na pouhých 400 milionů liber; tj. 20 miliard Kč. Za tuto částku by bylo možno nakoupit potraviny pro celou populaci v nyní znovu hladovějící Etiopii na dobu šesti let, napsal v neděli týdeník Sunday Mirror...
první rada a poradce Delegace Evropské komise v Praze Ralf Dreyer
2. 6. 2003
ČR není připravena na vstup do Evropské unie, protože nemá dostatečné množství státních úředníků s potřebnou jazykovou a administrativní kvalifikací. Země zřejmě přijde o obrovské finanční prostředky a bude Bruselu platit víc, než kolik odtamtud dostane, pokud česká státní správa nebude schopna včas předkládat Bruselu profesionálně vypracované projekty, řekl týdeníku Prague Post první rada a poradce Delegace Evropské komise v Praze Ralf Dreyer.
30. 5. 2003

Co se týče financí z Evropské unie, důležitější otázkou, než kolik jich připlyne, je, zda budou tyto nové zdroje využívány efektivně pro zlepšení ekonomické výkonnosti ČR a kvality života jejího obyvatelstva.

Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, nedávno argumentoval v deníku Právo, že prý bude muset Česká republika po vstupu do EU platit daleko větší částky Bruselu, než odtamtud dostane, a že tedy se "členství v Evropské unii může stát pro mnoho lidí hořkým zklamáním". Jan Čulík požádal Martina Myanta z Paisley University v Glasgow, tamějšího britského odborníka, systematicky se zabývajícího českou ekonomikou, aby se k věci vyjádřil.

2. 6. 2003
Už několik týdnů v neděli večer sleduju napínavý, kafkovský, aktuální thriller televize BBC State of Play, viz ZDE. Bezpochyby by ho Česká televize měla koupit.
Cluster bomblet
2. 6. 2003
Britský týdeník Observer včera publikoval mapu, vytvořenou na základě informací od vojenské rozvědky, která dokladuje, do jak obrovské míry je irácké území zamořeno protipěchotními a protitankovými minami a tříštivými (kazetovými, clusterovými) bombami.
Mapa je ZDE
1. 6. 2003
Clare Shortová, donedávna britská labouristická ministryně pro mezinárodní rozvoj - rezignovala na protest proti útoku na Irák dne 12. 5. 2003 ZDE - obvinila v rozhovoru pro konzervativní list Sunday Telegraph Tonyho Blaira, že "podvedl" britské občany ohledně zbraní hromadného ničení, jen aby mohl dohnat Británii k útoku proti Saddámu Husajnovi. Sunday Telegraph věnoval rozhovoru v neděli 1.6. skoro celou titulní stránku.
1. 6. 2003
V Iráku lidé neustále objevují další a další masové hroby. Organizace Human Rights Watch odhaduje, že je v nich pravděpodobně 300 000 mrtvých. Proto byl útok proti režimu Saddáma Husajna zcela oprávněný, argumentoval v nedělním Sunday Telegraphu autor životopisu Saddáma Husajna Con Coughlin:
Spolana Neratovice z letadla
2. 6. 2003
Za úniky nebezpečných chemikálií z neratovické Spolany při loňských povodních nebude pokračovat trestní stíhání.

Ekologické znečištění Spolany TÉMA BL
Povodeň 2002 TÉMA BL
31. 5. 2003
Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell a jeho britský protějšek Jack Straw vyjádřili v soukromí značné pochybnosti o kvalitě výzvědných informací, týkající se existence iráckých zbraní hromadného ničení, zatímco je veřejně šíříli v OSN, aby získali podporu pro válku v Iráku. Vyplývá to ze záznamu jejich důvěrného jednání z 5. února 2003, který se šíří v diplomatických kruzích NATO.
30. 5. 2003
Británie má nový skandál: ukázalo se, že někteří britští vojáci zřejmě mučili během války v Iráku irácké zajatce. Vyšlo to najevo tak, že jedna fotolaboratoř, vyvolávající amatérské fotografie, upozornila, že na fotografiích, které si tam nechal vyvolat jeden britský voják, jsou zdokumentovány scény mučení.
2. 6. 2003

Je český tisk ještě český? TÉMA

ČTK: Po téměř dvouhodinové vzrušené debatě, které se zúčastnili také spolumajitel Mediaprintu Ivan Kaufmann a předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Josef Bednář požádala v pátek mediální komise parlamentu ministerstvo kultury, aby změnilo tiskový zákon.

Další texty na toto téma BL BL BL BL BL BL BL BL

31. 5. 2003

Vládní experti doporučují: Rychetský a Mareš by se měli dohodnout, jak dekriminalizovat užívání konopí

Co také si myslet o zákonu, který z osmdesáti procent mladých lidí dělá potenciální kriminálníky? Jen v Praze je odhadem na 200 000 (byť jen příležitostných) kuřáků marihuany, pro Českou republiku se odhady pohybují od 750 000 do jednoho milionu. V oblasti legalizace a dekriminalizace držitelů a uživatelů konopných drog se nyní situace začíná měnit.

2. 6. 2003
Soudce vrchního soudu rozhodl, že současná kanadská legislativa postihující držení marihuany je neplatná. Příznivci marihuany v celé Kanadě nyní oslavují toto rozhodnutí, jímž bylo prakticky zlegalizováno držení marihuany v největší kanadské provincii.
31. 5. 2003
Na drastických příkladech dokazuje v otevřeném dopise Václavu Klausovi předseda spolku Šalamoun John Bok, že se současný nedokonalý český justiční systém neobejde bez udělování milostí.
29. 5. 2003
"Válka samotná není důležitá, horší je to, co přijde po ní. Svět, do kterého se řítíme, svět plný nenávisti a hesel."
2. 6. 2003
Radovan Geist
Paranoja -- psychická porucha charakterizovaná trvalými predstavami o prenasledovaní, nepodloženou žiarlivosťou a... podozrievavosťou, nedôverou a bojovnosťou.
On-line medicínsky slovník

Začiatkom roka prišiel Pentagón s programom Total Information Awareness (v približnom preklade -- totálna informovanosť). Orwellovský názov hneď vystrašil mnohé domáce i medzinárodné ľudskoprávne skupiny. V snahe utíšiť kritiku zmenil meno na Terrorist Information Awareness (informovanosť o terorizme). Obsah zostáva však ten istý.

2. 6. 2003

Má-li loď díry, jimiž do ní teče, pořídíme výkonnější čerpadla. - Tak přesně takto uvažují vlády zemí s nízkou natalitou. Tedy navrhují nové daňové reformy, jež mají zajistit budoucím důchodcům penzi.

Je s podivem, že v naší moderní liberální společnosti se nikdo (ani vláda - ani média - ani odborná veřejnost) seriózně nezabývá příčinami vymírání evropské populace, natož aby je byl schopen kompetentně řešit. To už jsme se opravdu všichni smířili se současným stavem, kdy v ČR na 7 žen připadá již pouze 8 dětí? Na jaký zázrak stále čekáme?

Snad každý, kdo si dal tu práci a seznámil se se strmým poklesem porodnosti, by měl začít přemýšlet, PROČ tento jev nastal.

25. 5. 2003
Tak a je to tady. Nový redakční systém stále nemáme, ale pokračujeme v záplatování starého. Nyní zpřístupňujeme sidebar pro prohlížeče Mozilla, Netscape a Galeon (možná i další, netestováno). Další příjemnou změnou je hotový RSS backend pro spřízněné servery. Koho zajímá, jak novinky fungují, co umí a jak je lze využít, nechť čte dále...
26. 5. 2003

Připravili jsme pro vás několik "klasických" bannerů ve flashové či bitmapové podobě. Zprovoznili jsme také pro zájemce automaticky generovanou tabulku titulků aktuálního vydání Britských listů, viz ZDE.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Orchestr hluchého dirigenta opustil přecitlivělý sólista Josef  Trnka
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
2. 6. 2003 Tisková konference primátora Béma a dalších zastupitelů k výsledkům šetření příčin zatopení metra   
2. 6. 2003 Děti se nerodí: místo příčin řešíme následky Michal  Rusek
1. 6. 2003 Summit G8: bohatí hodují za astronomické částky   
1. 6. 2003 Bývalá britská ministryně: "Blair nás ohledně Iráku podvedl"   
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
1. 6. 2003 Co je to být opravdu hippy   
31. 5. 2003 Spolek Šalamoun Klausovi: Je důležité v ČR udělovat milosti   
31. 5. 2003 Město Praha zamlžuje příčiny zaplavení metra Petr  Šafránek

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Komisař EU: Pokud se Češi nepřipraví na vstup, přijdou o množství peněz   
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant
30. 5. 2003 ČR: Net deficit with the EU is practically inconceivable Martin  Myant
28. 5. 2003 Spokojnosť s referendom strieda obava z chýbajúcej pripravenosti na vstup do EÚ   
27. 5. 2003 Vstup do EU z hlediska ochrany životního prostředí Jan  Zeman
27. 5. 2003 Uškodí nebo pomůže Evropská unie životnímu prostředí v ČR ? Jan  Dusík
26. 5. 2003 Jsou Češi "Slovani", a proto obětí Západu? Jan  Čulík
26. 5. 2003 USA vyhlašuje válku proti euru   
26. 5. 2003 Dánská otevřenost šokuje EU   
23. 5. 2003 Rozšířená Evropská unie -- naděje a rizika   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
1. 6. 2003 Životopisec Saddáma Husajna: útok na Irák byl oprávněný   
31. 5. 2003 Straw a Powell: "Výzvědné informace o Iráku nebyly spolehlivé"   
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...   
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku   
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout   
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele   
28. 5. 2003 Irák: Vůbec žádné zbraně hromadného ničení?   
27. 5. 2003 Slabosti víťaza   
27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2003 Dosud si žádná vláda neuvědomila, že vzdělání je investice Radek  Sárközi
23. 5. 2003 Filozofická fakulta Univerzity Palackého bude stávkovat   
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová
15. 5. 2003 Interupcie na Slovensku - Filozofická a etická otázka sa stala otázkou politickou Sylvia  Porubänová
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist
23. 5. 2003 Pohotovostný manuál občana I. Martin  Nevada
23. 5. 2003 Bratislava, Nazi Free Zone: boj proti neofašizmu prišlo podporiť 2000 antifašistov Martina  Blažeková
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa