8. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bývalý chilský diktátor Augusto Pinochet
10. 12. 2006

19:45 Bývalý chilský diktátor Augusto Pinochet zemřel ve věku 91 let, uvedla místní vojenská nemocnice. Jeho stav se podle tiskové kanceláře AP náhle zhoršil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Generál Pinochet byl v Chile u moci v letech 1973 - 1990. Během té doby bylo usmrceno nebo "zmizeno" 3000 osob. Byl obviňován z vážného porušování lidských práv, ale kvůli svému špatnému zdraví nebyl nikdy souzen.

Sloupek

Protivy se stýkají. Vždycky mě fascinovalo, když jsem žil v Británii za komunistické totality, že kdykoliv na Západ přijeli různí představitelé "socialistického Československa" (ať z kulturní sféry, nebo různí, především vysokoškolští technici), protože dostali povolení "vycestovat" na luxusní Západ, museli na veřejnosti žvanit o socialismu a přednášet "levicové" fráze. V soukromí však projevovali privatizační shánlivost a v politice nesnášenlivost až fašismus ("Já bych vám dal protestovat proti jaderným zbraním!" "Kdyby bylo na mě, tak bych odbory zakázal!" "Proč platit důchodcům sociální zabezpečení?" "Co to tu máte za divné názory?")

Nakonec co bych se o tom podrobněji šířil. Daleko lépe než já, naprosto výstižně, tento jev zpracoval Josef Škvorecký ve svém románu Příběh inženýra lidských duší v dialogu mezi americkým levičákem, věčným studentem, a "socialistickým umělcem", "kryptopravičákem a rasistou" cellistou Krupkou. Oba jsou to ideologové a neuvěřitelní pokrytci.

No, posuďte sami... ZDE

Napsali mi včera někteří čtenáři, že "stejně všichni Arabáci jsou extremisti". Prostě jiní jsou špatní a kdo má názor jiný než já, s ním se nebavím, toho odepíšu. Když mají lidi jiný názor než já, nebo se jinak chovají, nejsou to lidi.

Uvědomil jsem si v autě cestou z práce, kde spočívá ten základní rozdíl mezi postoji lidí - a médií - v západní zemi a v ČR. Britská vláda chce zpřísnit zákon proti znásilňování žen - argumentuje, že i když je žena opilá, neznamená to, že to muži dává právo k sexuálnímu styku.

Jenže soudní procesy projednávající znásilnění se konají před porotou a britské poroty většinou obviněné muže osvobozují, pokud u soudu vyjde najevo, že byla žena před pohlavním stykem opilá.

Rozhlas BBC v této věci interviewoval britského generálního prokurátora, který zpřísněný postoj britské vlády obhajoval. Moderátor mu oponoval: "Ale vždyť se podívejte, jak rozhodují poroty! Názor obyčejných lidí se od názoru vaší vlády zcela odlišuje! A v porotách zasedají i ženy..."

Myslím, že to je jádro celé věci. Jádro podstatného rozdílu mezi dnešním českým a západním myšlením.

Západní občan - a určitě novinář - je v drtivé většině myslím ochoten respektovat druhý názor. Dostal jsem pár mailů, kde čtenáři protestovali proti charakteristice Izraele ve výzvě iráckých intelektuálů jako "izraelská entita v Palestině". Je to pro ně nepřijatelný a zavrženíhodný názor. Jeho nositelé jsou extremisté "a my se s nimi nebudeme bavit!"

Marná sláva, potíž je, že tento názor zastává drtivá většina lidí na Blízkém východě. Je přece nemožné šmahem odmítnout "zrušit" všechny tyto lidi jako nelegitimní. Jsou to desítky milionů osob. Kill Bill.

Západní demokracie jsou založeny na respektu vůči odlišným názorům, zejména pokud je zastává obrovské množství lidí. Říct: "Jsou to extremisti, s nima se bavit nebudu!" přece nikam nevede.

Normálním demokratickým přístupem je nepropadnout apriorní představě, že nositelé jiných názorů jsou ďáblové. Lidé mají právo být jiní. Spíš je důležité postavit se do jejich bot a snažit se porozumět, co je vede k tomu, že desítky milionů z nich zastávají postoje, které se nám zdají nepřijatelné. To dělají vyzrálé, tolerantní, demokratické společnosti. Jedině tudy vede cesta vpřed.

9. 12. 2006

Britský premiér Tony Blair v pátek řekl radikálním muslimům, žijícím v Británii, že mají "povinnost se integrovat" do britské společnosti. Varoval je, že jim nebude dovoleno, aby ignorovali to, co charakterizoval jako "základní britské hodnoty demokracie, snášenlivosti a respektu pro právo". "Naše snášenlivost je tím, co dělá Británii Británií. Tomu se buď podřídíte, anebo sem nepřicházejte. Nechceme tu šiřitele nenávisti, bez ohledu na jejich rasu, náboženství, či přesvědčení," zdůraznil Blair.

K tomu: Jan Čulík, "Kauza Vadas a Hučín: My o koze a Hučínovi stoupenci o voze" ZDE

8. 12. 2006

Vzdorný George Bush ve čtvrtek uvedl, že souhlasí s Tonym Blairem, že "vítězství" v Iráku je důležité. Řekl to pouhý jeden den poté, co Iraq Study Group zveřejnila zdrcující kritiku jeho současné politiky.

Při společné tiskové konferenci s britským premiérem Blairem ve Washingtonu přiznal Bush, že doporučení od ISG "stojí za vážnou úvahu".

Vyslal však signál svým kritikům, že je přesvědčen, že vítězství v Iráku je stále ještě možné, navzdory tomu, co komise Iraq Study Group, složená ze zástupců Republikánů i Demokratů, označila za "vážnou a zhoršující se" situaci v Iráku.

8. 12. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ

Nezávislá Baker-Hamiltonova komise o situaci v Iráku pracovala dlouho. Trvalo jim devět měsíců, než byl vyhlášen výsledek. Někdo si možná myslí, že jde o nějaké senzace. A to už za devět měsíců. Někdo ale možná dokonce tuší, že George W. Bush asi věděl, že v tom, co zvoral v Iráku, nemůže beze změny pokračovat. Nejen kvůli těm 2900 mrtvých a těm nepočítaným zraněným Američanům. A také nejen kvůli těm rostoucím výdajům.

8. 12. 2006

Dne 26. října 2006 bylo v Evropském parlamentu schváleno "Usnesení Evropského parlamentu k 50. výročí maďarské revoluce v roce 1956 a jejímu historickému významu pro Evropu". Jako předkladatelé se sešli jak pravicoví, tak i levicoví poslanci. I představitelé zelených - Daniel Cohn-Bendit a Milan Horáček - se spolupodepsali pod návrh, ve kterém se praví, že odpovědnost za to, že byly země střední a východní Evropy na více než 40 let připraveny o svrchovanost a svobodu nese konference velmocí v Jaltě a nazývají to "jaltské rozdělení Evropy po druhé světové válce". Text se ale neobrací jen do minulosti, ale dává úkol budoucnosti. Zdůrazňuje, že "demokratické společenství musí jednoznačně odmítnout represivní a nedemokratickou komunistickou ideologii a prosazovat zásady svobody, demokracie, lidských práv a právního státu a zaujmout jasné stanovisko, jsou-li tyto zásady porušovány" a vyzval "všechny demokratické země, aby jasně odsoudily zločiny spáchané všemi totalitními režimy". Zaujal pozici, známou už z Bible - kdož jsi bez viny, hoď kamenem... PRO hlasovali opět jak pravicoví, tak levicoví poslanci. Jsou ale všichni bez viny? Z komunistické frakce GUE/NGL to byl poslanec jediný, Miloslav Ransdorf. Zbytek českých komunistů byl proti, nezávislá poslankyně Bobošíková se zdržela. Kdož jsi bez viny, hoď kamenem...

Imre Nagy - 1956 - zdroj www.hungary1956.com

Česká média tento výsostně většinový akt Evropského parlamentu, pokoušející se o vyvážený postoj k minulosti a odsuzující na ní jen tu represivní a nedemokratickou část idejí, které provázely úsilí o emancipaci mas a sociální spravedlnost v 19. a 20. století, naprosto ignorovala. Dokument ani hlasování neanalyzoval nikdo. Přitom Evropský parlament dal jasně najevo, že si váží Imreho Nagye či politiků Pražského jara stejně, jako hnutí Solidarnosc. Nedvojsmyslně určil celoevropský politický rámec a postavil ho dokonce na evangelické historické zkušenosti. Dal tak jednoznačnou facku všem, kteří ve svém primitivním antikomunismu či primitiním komunistickém přesvědčení nerozlišují. Stejně jako katolická církev, která až nyní v 21. století připustila, že i Hus měl právo na vlastní cestu k výkladu písma. Historik Ransdorf svým hlasováním českým komunistům ukázal, že úsilí o pochopení minulosti nelze zakrývat do ideologické předpojatosti či rigidního sentimentu. Ukázal své straně směr.

Plný text usnesení EP B6‑0548/2006 ZDE

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo TÉMA BL

8. 12. 2006

V současné době probíhá spor o platnost odvolání členů Akademického senátu Akademickou obcí a nejen o to, jde mnohem o víc...

Jestliže by byl Akademický senát shledán platně odvolaným, bude to mít za následek skutečnost, že osoba navržená prezidentu republiky ke jmenování rektorem nebyla navržena Akademickým senátem VŠUP, a prezident se může dopustit jmenování rektorem někoho, koho ani jmenovat nemohl. Šlo by o závažný precedens, neboť by toto jmenování bylo neplatné.

K tomu: Jan Paul, Rektora VŠUP odvolal prezident ZDE

8. 12. 2006

Nechte už VŠUP v klidu pracovat!

Reakce na článek Jana Paula "Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy!"

Vážená redakce Britských listů,

jsem dlouholetým čtenářem BL a vážím si vašich, často polemických textů a názorů. Jsem jednoznačně zastáncem kritického myšlení, které vytváří prostor pro realitu slov V.Bělohradského, cituji: ..... nabízet lidem polemický obraz o nich samých - když mu lidé porozumí jako svému obrazu, změní se. To je podstata moderní společnosti: změna tu není výsledkem vnějších tlaků, ale otřesů, které vyvolávají uvnitř obce její polemické obrazy.

Ovšem to, co se na vašich stránkách objevilo v pátek 8.12.2006 z "pera" Jana Paula, pod titulem : Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy!, je bohužel jen zdánlivá investigativní žurnalistika.

Odmítám reagovat ( jak by si J.Paul asi nejspíše přál?!) na snůšku polopravd, překroucených argumentů a vyslovených lží. Přesto dodávám: o situaci na VŠUP, toho bylo poslední rok napsáno poměrně dost.

9. 12. 2006
Josef Čančík

Po přečtení článku Jana Paula, zveřejněného na Britských listech není možné nereagovat. Ze článku je jasně patrné, že základem mu byly informace zprostředkované osobou pana Baláže, který je v něm několikrát citován a za jehož práva "menšiny" se autor staví. Celý článek se však bohužel netváří jako vyjádření autorova osobního názoru, který se třeba i může zcela ztotožňovat s názory a pocity pana Baláže, ale jako seriózní investigativní žurnalistika, která se snaží veřejnosti předkládat ověřená fakta a upozorňovat na nešvary společnosti. Jenže článek podstatným způsobem veřejnost dezinformuje a manipuluje s jejím míněním.

Pokusím se proto zcela věcně a proto možná i trochu suše a málo poutavě, protože bez emocí, reagovat na tvrzení v článku uvedená.

9. 12. 2006

Řevnivost, nedospělá iracionalita, soukromničení a revanšistická zapšklost zavládly mezi pedagogy na VŠUP. Do svých žabomyších sporů a privátních zájmů zaplétají své studenty, pletou své exhibice do výuky a z veřejnosti si chtějí selektivní publicitou udělat arbitra. Dlouhodobý marasmus ve výtvarném umění, neujasněnost role školy vůči výzvě, vyplývající z názvu školy vysoká i zaměření umělecko - průmyslová, dlouhodobá absence koncepčního řízení programové náplně jednotlivých atelierů, neexistence společenské objednávky a z toho vyplývající bezkoncepčnost, bezbřehá rozpínavost směrem k "artistním" disciplínám - to vše dělá z mé alma mater trosku, kterou bych nemohl s klidným svědomím dnes doporučit ke studiu nikomu.

9. 12. 2006

Hluboce jsem, jak se zdá, urazil prohučínovské sympatizanty, když jsem ve své recenzi poukázal na to, že film Martina Vadase, údajně o Hučínovi, nedávno odvysílaný v České televizi, je jen zmatenou mozaikou subjektivních názorů z druhé či třetí ruky a neanalyzuje meritum věci. Napsal jsem, že je docela dobře možné, že je Hučín obětí české justice, avšak že se Vadasův film tímto tématem analyticky nezabýval a nepřinesl žádná fakta.

7. 12. 2006

Zajímalo by mne, jestli by bylo možné, aby konferenci Londýnská výzva, mohl spoluorganizovat místopředseda britského parlamentu a jestli by se tato konference mohla sejít na půdě parlamentu, ptá se čtenář Tschernoster Erhard.

Odpověď Jana Čulíka: Jak víte, pane Tschernostere, v Británii je velmi silná opozice proti irácké válce. Blairovi lidi by na takové konferenci asi nespolupracovali, ale například liberální demokraté, nebo někteří konzervativci, zřejmě ano. Velmi ostře vystupoval proti útoku na Irák bývalý Blairův ministr zahraničí Robin Cook, který kvůli tomu odstoupil z funkce. Ostře ho napadala i bývalá ministryně pro mezinárodní rozvoj Claire Shortová. Ostrou kritiku proti válce v Iráku vznášejí v současné době v Dolní sněmovně opoziční liberální demokraté i konzervativci. Konala se četná velmi kritická slyšení ohledně války v Iráku. Blair dosud odmítá požadavek opozice na utvoření nadstranické komise, která má vyšetřovat, jak je možné, že byla Británie zavlečena do této války. Argumentuje, že není "slušné" takové vyšetřování konat, dokud riskují v Iráku britští vojáci své životy. Toto parlamentní vyšetřování se však velmi pravděpodobně bude dříve nebo později konat, opozice si to vynutí. Situace je však s českým parlamentem nesrovnatelná - britský systém je většinový a není koaliční. V parlamentě nemají funkce členové jiných než vládních stran. Zdá se mi však, že na půdě Evropského, či třeba německého nebo francouzského parlamentu by se takováto konference klidně konat mohla.

Napadá mě, v čem je problém. Média v "české vesnici" - stejně jako Neff - si zakazují určité názory a děsí se jich. Jejich nositele skandalizují jako "extremisty". Podobně jako za komunismu, v ČR je vám předepsáno, co si musíte "správně" myslet, jenže tento názor na svět je prajednoduchý. Média skandalizují nositele jiných názorů buď jako blázny, "komunisty" či extremisty. Jenže situace v mezinárodním prostředí je daleko složitější a rozrůzněnější, názorově i jinak, než jak ji zjednodušují česká média.

Jakmile do uzavřeného českého prostředí, připomínající loutkové divadlo, vstoupí lidé zvenčí, dojde ke kulturnímu střetu. Kdykoliv se český diskurs dostane do mezinárodní pozornosti, vznikne průšvih. (Vzpomeňte, jak při návštěvě v Izraeli se vyjádřil někdejší český premiér Miloš Zeman, že by měli být Palestinci uzavřeni do koncentračních táborů, a vysloužil si například od britského deníku Independent přezdívku "idiot z České republiky".)

Na Západě je totiž možné, aby někdo, jako profesor Al Nahi zastával takovéto názory, a přesto byl ve své vlastní zemi, na vlastní univerzitě a mezinárodně silně respektován. Takový člověk samozřejmě nevěří vlastním očím, přijede-li do české vesničky, z mezinárodního hlediska zcela nevýznamného prostoru, a tamější provinční tisk ho začne skandalizovat... :)

Prosím uvažujte nad tímto citátem:

Invaze do Iráku byla činem banditů, činem otevřeného státního terorismu, který projevil absolutní pohrdání nad pojmem mezinárodního práva. Invaze byla svévolnou vojenskou akcí, inspirovanou sérií lží nad lžemi a hrubou manipulací sdělovacích prostředků, a tedy veřejnosti; byl to čin, jehož účelem bylo upevnit americkou vojenskou a hospodářskou nadvládu nad Blízkým východem a navlékli to - na poslední chvíli, když selhaly všechny ostatní pokusy tuto akci ospravedlnit - jako osvobození. Bylo to obrovské prosazení vojenské moci, které způsobilo smrt a zohavení tisíců a tisíců nevinných lidí. Přinesli jsme mučení, kazetové bomby, ochuzený uran, nesčetné případy náhodného vraždění, ponižování a smrt iráckému lidu a říkáme tomu "přinášení demokracie na Blízký východ".

Toto je citace z projevu britského dramatika Harolda Pintera, předneseného dne 7. prosince 2005 při udělování Nobelovy ceny. Ondřej Neff by to jistě také v Lidových novinách označil za extremismus a doporučil by českým parlamentním činitelům, aby se s Pinterem nikdy nestýkali...:)

8. 12. 2006

Zájem čtenářů o BL ke 14. hodině je naprosto nereprezentativní

Já a další, se kterými se znám a co čtou BL, tak činíme výlučně až večer. Někdy je to až komické, když si tipujeme, jaké názory zvláště k politickým šílenostem můžeme na vašich stránkách získat. A věřte -- zatím jste nezklamali. Večerní čas ke čtení BL je ostatně i výhodný z jiných hledisek. Například čtení při zpravodajských relacích ČT 1 je doslova terapií - píše čtenář Tomáš Zachat.

8. 12. 2006

Od roku 2007 budou, pokud bude legislativní proces dokončen, platit některé změny v nemocenském pojištění. Pomiňme nyní většinu detailů, závislých na konečném znění legislativy, a soustřeďme se na základní koncepční změnu, která spočívá ve volitelném snížení pojistného pro malé zaměstnavatele a povinném snížení pojistného pro zaměstnavatele velké. Jakkoli toto snížení naběhne pravděpodobně postupně během let 2007-2009, principiálně jde o reakci na společenskou objednávku snížení vedlejších nákladů práce hrazených zaměstnavatelem.

8. 12. 2006
tisková zpráva Iráckého fóra v ČR

Před několika dny oznámila česká média zprávu o konání konference pod názvem "Pražská výzva pro Irák" , která se má konat 9. - 10. 12. 2006 pod záštitou místopředsedy sněmovny PhDr. Lubomíra Zaorálka. Zároveň byly uvedeny jako pořadatelé této konference dva subjekty: Česko-irácké sdružení s předsedou Ing. Faisalem Ismaílem CSc. a České mírové fórum pod vedením PhDr. Vladímíry Levé.

9. 12. 2006
Vyjádření organizátorů Pražská výzva pro Irák k prohlášení Iráckého fóra v ČR ze dne 4.12.2006, zveřejněné pod titulkem "Komu slouží "Pražská výzva pro Irák"?"

Dne 8.4.2006 se v Praze konala konference Válka v Iráku a Evropská unie, kterou pořádala Vysoká škola veřejné správy a mezinárodních vztahů, Ústav mezinárodních vztahů a Česká společnost pro politické vědy, za podpory Konrad-Adenauer-Stiftung. V dubnu letošního roku totiž uplynuly tři roky, co koaliční vojenské sbory vstoupily do Bagdádu. Konference si kladla za cíl poskytnout prostor pro akademicky podnětnou mezioborovou diskuzi zaměřenou na problematiku světově neuralgického bodu na Blízkém Východě. Dále rozebírala téma vlivu irácké války na Evropskou uniii, zvláště pak na problémy spojené s dosažením dohody v oblasti společné obranné a společné zahraniční politiky. Tato akce, jíž se zástupci Českého mírového fóra a Česko-iráckého sdružení zúčastnili, byla podnětem k tomu, aby se dohodli na zorganizování konference Pražská výzva pro Irák.

Pražská výzva pro Irák TÉMA BL

8. 12. 2006

Studie více než jednoho tisíce mužů v Indii dospěla k závěru, že pro většinu Indů jsou kondomy, vyráběné podle mezinárodních velikostí, příliš velké.

8. 12. 2006

Na senzaci to dnes ještě není, ale přísliby se rýsují již velmi zřetelně

Článek o kmenových buňkách jsem nepřeskočil, a to nejenom v BL. V oblasti medicíny a biotechnologie jejich výzkum a snaha o jejich využití probíhá již léta. Osobně si tuším vzpomínám na první známější referát z kongresu Americké kardiologické společnosti z roku 1996 v New Orleans. Tenkrát šlo o náhradu vnitřní výstelky koronární tepny - endotelu v koronární arterii poškozené perkutánní angioplastikou.

Možná, ač BL nejsou populárně vědeckým časopisem, by stálo za to alespoň stručně shrnout o čem, že výzkum stem cells je. Zárodečné či kmenové buňky. Čím se liší od normálních buněk a jak je lze uvažovat pro využití v medicíně?

8. 12. 2006

Do boje o prezidentský titul se zapojil Sergej Čemjezov, šéf firmy Rosoboroneksport. Tato firma má monopol na obchodování s ruskými zbraněmi.

Prezidentské volby mají být v roku 2008, ale již teď se několik kandidátů na dalšího pána Kremlu uchází o hlas jediného rozhodujícího voliče, neboli prezidenta Vladimíra Putina. To jeho podpora v čase prezidentské kampaně dá kandidátovi komfortní obsluhu v TV, pomoc komunální administrativy a také veliké peníze -- píše z Moskvy na internetových stránkách Gazety Wyborczej Tomasz Bielecki.

8. 12. 2006

Masarykova univerzita v Brně pořádá příští týden seminář o nejrůznějších aspektech života v postkomunistických, potažmo demokratických společnostech pro běloruské i české studenty. Mimo jiné na něm vystoupí Petr Uhl, Jan Zahradil, Petr Pithart, Ivan Havel, Václav Žák, Bohuslav Binka a Jan Čulík.

8. 12. 2006

Světová rada církví ve svém dopise z 10. července 2006, adresovaném presidentu Spojených států amerických G.W. Bushovi prohlásila, že nové návrhy na zpřísnění ekonomických a humanitárních restrikcí vůči Kubě budou mít nepříznivý efekt na bezbranné obyvatele Kuby a doporučení, jež by vedla k izolaci Kubánské rady církví, dávají vznik "hrubému porušení náboženské svobody a významně se vměšují do církevních záležitostí".

Kuba: Colon Cathedral ve staré Havaně - zdroj:Miami University Students for Peace and Justice
8. 12. 2006

Prohlášení Kubánského fóra pastorů z 23. října léta Páně 2006, které projednalo "překvapivé výroky" Jitky Klubalové, generální tajemnice Ekumenické rady církví České republiky z dopisu adresovaného 3. srpna 2006 generálnímu tajemníkovi Světové rady církví Dr. Samuelu Kobiovi

◄ Kuba: Colon Cathedral ve staré Havaně - zdroj: Miami University Students for Peace and Justice

V podobenství posledního soudu nám Ježíš říká, že na sklonku dějin budeme souzeni podle lásky, a láska je pro Ježíše vyjádřena konkrétními činy při řešení problémů, jako je hlad, žíze 8;, nahota, nemoc, přistěhovalci a věznění pro věc spravedlnosti. Ti, kdo takové úsilí vynakládají, jsou "požehnáni mým Otcem" (Mat. 25:34), avšak ty, kdo prosazují politiku odsouvání na okraj a vyřazování ze společnosti, útisku a vykořisťování, jež tato zla stále umocňuje, Ježíš varuje: "Odstupte ode mne, zlořečení, do věčného ohně připraveného ďáblem a jeho posly". (Mat. 25:31-46)

Související informace: Světová rada církví varuje před novými restrikcemi vlády USA vůči Kubě ZDE

8. 12. 2006
Pokus o odpověď na otázky Jana Klepetáře

Nemám k dispozici originál dokumentu Nikoliv naším jménem v irácké arabštině. Tedy v jazyce, kterým tento dokument sepsali iráčtí spisovatelé, novináři a intelektuálové. Byla jsem však informována, že text, publikovaný Janem Čulíkem v Britských listech, je českým překladem anglického překladu původního arabského textu. Nevím, kdo text překládal z arabštiny do angličtiny. Nevím zdali to byl novinář, politolog, spisovatel, arabista, učitel cizího jazyka anebo tlumočník. Také mi není známo, kdo text překládal z angličtiny do češtiny a ani to, jaké měl dotyčný znalosti místních iráckých současných poměrů a jak byl sám do problematiky zaangažován.

8. 12. 2006

Ne, my opravdu často podceňujeme naše politiky a házíme šmahem do jednoho pytle jak je samotné, tak jejich jednání, které se nám často zdá velmi nepochopitelné. Brzy, vskutku velmi brzy, jsme zapomněli na to, že nám naše politiky závidí celý svět -- tak, jak nám to oni sami o sobě tenkrát po dramatickém listopadu tak často a rádi říkali.

8. 12. 2006

O rozumu, tajemství a kvantové fyzice

Fjodor Michailovič Dostojevskij v Zápiscích z podzemí vyjádřil svoji koncepci člověka, který není bytostí výlučně rozumovou, již by bylo možné odhalit a pochopit matematickými propočty. Bohumír Tichánek text připomíná v souvislosti s kvantovou fyzikou a bere si Dostojevského za svědka nemožnosti "propočítat" realitu tak, že bychom dosáhli jejího plného poznání. Myslím si, že problém, jehož se Tichánek dotýká, má ještě jeden rozměr kromě náhody, a tím je tajemství.

8. 12. 2006

Nevěřila jsem, když jsem si v deníku Metro z úterý 5. 12. 2006 na straně 5 přečetla poznámku šéfredaktora, Brazilce Fabiana Golga. Už samotný titulek - výčet politiků současnosti a minulosti, řazený v podivuhodném sledu od Cháveze po Stalina, ve mně rozsvítil kontrolku. A což teprve obsah článku. Novinář, jehož periodikum poskytuje nestandardní prostor neotřelým pohledům, upozorňujícím na neofašismus, rasismus a xenofobii, zplodí čtyři sloupečky nesmyslů. Napíše je novinář, který pochází z kontinentu dvou světů, kde si každý den podává ruku bída s bohatstvím. Fabiano Golgo, který je Čechům s dobrou pamětí znám jako někdejší šéfredaktor časopisu, prodávaného lidmi bez přístřeší -- časopisu, jenž nese název Nový prostor.

Metro 5. 12. 2006 , Fabiano Golgo: Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin ZDE

7. 12. 2006
Reakce předsedy KSČM na článek Štěpána Kotrby "Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl"

KSČM se distancuje od praktik z 50. let a současně si je vědoma i nedostatků z let 80. V tomto smyslu se veřejně vyjádřily všechny sjezdy KSČM.

Štěpán Kotrba před několika dny napsal, co postrádal v mém projevu na mezinárodní konferenci o antikomunismu. Chybělo mu jednostranné odsouzení čtyřiceti předlistopadových let a propagandistické formulace, které známe od sloupkařů v pravicovém a bulvárním tisku. Jeho zjednodušující a možná účelové vnímání minulosti vytváří zcela pokřivený obraz významné etapy československých dějin.

8. 12. 2006

Zdravím z Bostonu a posílám fotku své poslední instalace/performance z místního přístavu.

Jak vidíte, chtěl jsem sprejem vyslovit své upřímné vlastenectví, stojící na neotřesitelných základech, píše Milan Kohout.

7. 12. 2006

V Lidových novinách vyšel ve středu 6. 12. 2006 pod titulkem "Ministr ve stínu" s podtitulkem - "Zaorálek zaštítil akci, které se měli účastnit extremisté" článek Ondřeje Neffa, ve kterém, napadá jednoho ze zahraničních účastníků konference Pražská výzva pro Irák , profesora Al Nahiho. Dokonce dává do uvozovek -- jako jeho přímou řeč - slova, která lze nalézt (jak uvádí) v materiálech "Bruselského" tribunálu.

Stránky, o kterých Ondřej Neff hovořil, mají následující adresu: www.brusselstribunal.org. Jedná se o Tribunál Bertranda Russella, tedy o B. Russell's Tribunal. Jde o hnutí za mírové iniciativy. Víc nemá cenu znalostní zázemí Ondřeje Neffa komentovat.

7. 12. 2006

DOKUMENT

Irácká výzva, která se nelíbí Ondřeji Neffovi a označuje ji za "extremistickou"

My, nížepodepsaní iráčtí spisovatelé, novináři a intelektuálové ze středního a jižního Iráku směřujeme své výroky našemu lidu, všem našim spoluobčanům po celém Iráku. Iráčanům všech etnických a náboženských totožností.

Jsme donuceni promluvit jako iráčtí občané na obranu naší vlasti, je naší svatou povinností toto učinit.

Jsme přesvědčeni, že federalistický zákon, zavedený rychle a bez řádné celonárodní debaty, není ničím jiným než starým plánem na zničení Iráku jeho rozdělením. Irák bude rozdělen na malé navzájem se hašteřící celky, aby byl oslaben a aby byla erodována autorita jeho ústřední vlády. Tak bude Iráku, s bohatstvím jeho lidských a přírodních zdrojů, zabráněno, aby se rozvinul v silný národ, schopný být v regionu významným hráčem. Účelem je zabránit Iráku, aby se stal silným regionálním hráčem proti plánům imperialistů na Blízkém východě. A proti sionistické entitě v Palestině, cílem jejíhož vytvoření bylo zabránit arabským zemím, aby dosáhly svých ambicí prosperity a hospodářské nezávislosti.

7. 12. 2006

SKANDÁL

Zbyněk Dudek, Jiří Šimák

"Sdělovací prostředky, tisk, rozhlas, televize, film, jsou nesmírně důležitým nástrojem moci a masové politické výchovy, který se nikdy nesmí vymknout řízení a kontrole marxisticko-leninské strany a socialistického státu, nemá-li se věc socialismu dostat do vážného nebezpečí."

Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ

podnět ministrovi vnitra Ivanu Langerovi a reakce na reakci tiskového mluvčího ÚDV, poručíka Jana Srba, zveřejněnou pod titulkem "Podejte trestní oznámení na ÚDV"

V minulém měsíci jsme se se zájmem seznámili s informacemi o připravované reorganizaci "Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu". Z toho nás nejvíce zaujalo, že jeho vznik je datován dnem 1.1.1995. Toto zjevně není pravda.

K tomu: Asanace 2006 TÉMA BL

7. 12. 2006

Nějací aktivisté něco chtějí, někdo často i neurvale. O co v celé věci šlo, zůstalo ve filmu nejasné

5. prosince 2006 vysílala na nátlak některých aktivistů Česká televize konečně film Martina Vadase údajně o Vladimíru Hučínovi. Bohužel, film byl zcela zmatený a neobjasnil jádro věci. Mozaikovitý sestřih desítek krátkých štěků od nejrůznějších sympatizantů není analýzou složitého případu. Film se ani jedinkrát nepokusil o racionální analýzu toho, o co vlastně v Hučínově případě jde. Drtivou většinou se skládal ze sestřihu názorů různých Hučínových sympatizantů, tedy ze subjektivních, nevěcných výroků z druhé či třetí ruky. Často lidé vyjadřovali rozhořčení ("Je to lumpárna, za toto jsem seděl třináct let!") ("Přeju vám klidné předstoupení před Boží soud!") nebylo ale dost dobře jasné nad čím.

7. 12. 2006

Když se má průměrný Čech (tedy většinou osoba strachy pokálená a se svým kouskem špatného svědomí) vyjádřit k případu Vladimíra Hučína, tak většina začne blekotat jako typický český poslanec nebo senátor: "Já o tom nic nevím, nemám dostatek informací...". Po včerejším vysílání (05. 12. 2006, ČT 2) dokumentu Martina Vadase "Pravdě podobný příběh Vladimíra Hučína" Českou televizí to už říkat nebudou moci. I když možná budou zase tvrdit, že se nedívali, protože byli v hospodě, cpali si do gumovky uzený bůček s knedlíkem a zelím a nebo že se dívali na jiném programu na "Třicet případů majora Zemana" - to je přece pravá česká kultura!

Tento příspěvek nám poslal čtenář, který se představil jako "Ross Hedvíček". Recenze myslím dobře dokumentuje to, co jsem už napsal ve svém článku, totiž že Vadasův film nebyl o meritu věci, o tom, o co jde v případě Vladimíra Hučína, ale byly to jakési emocionální tanečky kolem zcela nevyjasněné záležitosti, mozaika "názorů" z druhé či třetí ruky. Čtenář Hedvíček má pravdu, že osoby, apriorně záporně zaměřené proti současnému režimu v České republice, mohou takovéto soukromé názory uspokojit a nadchnout a "dokázat jim", že podle těchto subjektivních názorů je v zemi "všechno špatně" - bohužel z filmu nevyplývá, co je špatně. Vadasův film ani neobjasnil zcela zásadní věc, proč je v Hučínově záležitosti rozhádaná i antikomunistická Konfederace politických vězňů. Je-li Hučínova věc tak jasně spravedlivá, neměla by se Konfederace za něj plně postavit? A pokud jeho věc v Konfederaci vyvolává spory, neměl Vadasův film vysvětlit proč? |

7. 12. 2006

DOPIS Z ARGENTINY VIII.

Mám naprosto suchý obličej a jsem trochu spálená od slunce, jak jsem ležela na terase. Přesunula jsem se ale na pohovku do obýváku, protože z velkých černých mraků mi začalo na obličej krápat. Teď si hovím na kanapi a poslouchám relaxující hudbu z Gastonova počítače. Před nedávnem přijel ze Skotska Gastona navštívit kamarád a pořád je u nás, a bude tu zřejmě ještě určitou dobu. Je milej, anebo, jak říkají Skoti: "Ten člověk je úplná legenda!"

7. 12. 2006

A Letter from Argentina VIII.

My face feels all dry and a bit burned from the sun I have been enjoying today, laying on my terrace. But I have just moved myself to the sofa in the living room because by the effort of big dark clouds raindrops were thrown on my face. Now I am wonderfully comfortable on the sofa, with some nice relaxing tunes playing from Gaston's computer. A while ago a friend from back home in Scotland came out here to visit Gaston and he is still staying with us, and is probably going to stay for quite a while longer! He's a real darling, or as they say in Scottish: "He's a legend!"

8. 12. 2006

SIROMACHA

7.

Hledat první chybu je vždycky těžké. Někdy nemožné.

Na kovovém stole ležela prostěradlem zakrytá mrtvola. Muž v modrém obleku se u stolu zastavil s cigaretou v ruce, odkryl nebožtíkovu hlavu, podíval se na něj, foukl mu kouř do obličeje a znovu mrtvého zakryl. Policista v uniformě, který přivedl Lašku, zakašlal.

"Můžete jít," řekl muž v modrém policistovi. Laška se nejistě rozhlédl. Na prosektuře nebyl častým hostem, nebyl tam ještě nikdy.

"Dobrý večer," pronesl tiše.

"Pan doktor Laška!" zaradoval se muž v modrém obleku, jako kdyby ho snad ani nečekal nebo jako kdyby spatřil blízkého přítele. Měl oči v úzkém obličeji blízko u sebe, působil nevyspale a od rána mu už zmodraly tváře od tmavých vousů. "Jsem major Kopecký. Nechtěli jsme vás brát k nám do kanceláře..."

21. 11. 2006

V září přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 281,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2006 částku 151 838, 27 Kč. Vzhledem k tomu, že čtenost Britských listů trvale stoupá a za nedávné období došlo k podstatnému vzrůstu sledovanosti časopisu, dostal se náš dosavadní server na hranici svého výkonu i životnosti a byli jsme nuceni částkou 243 745.32 Kč zakoupit server nový, který bude zanedlouho zprovozněn. Příspěvky čtenářů dále využíváme k modernizaci funkcí redakčního systému. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,692.59 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Asanace 2006 RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2006 Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu de iure neexistuje   
27. 11. 2006 Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Asanace - estébácká agitka zase postrádá pohled obětí Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 Asanace 2006 - pohled z té druhé strany je také potřebný Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 Asanace 2006   
28. 3. 2006 "Bicí komando" a "ASANACE" opět před soudem Štěpán  Kotrba
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
31. 8. 2006 Americká vláda byla obviněna, že se pokouší tajnými penězi svrhnout Cháveze   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 David ze Vsetína Oskar  Krejčí
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
19. 11. 2006 Objevil Ameriku Miloslav "Kraken" Junek
18. 11. 2006 Citáty dne - z kongresu ODS   
18. 11. 2006 Dopis nestranného publicisty místopředsedkyni ODS Bohumil  Doležal
18. 11. 2006 Topolánek plive na demokracii Boris  Cvek

Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Prečo sa Američania domáhajú reformy zdravotnej starostlivosti Branislav  Lichardus
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
20. 11. 2006 Demokrati -- čo prinesú vo vnútornej politike   
15. 11. 2006 USA: Jak vykročit z kruhu Oskar  Krejčí
10. 11. 2006 Demokraté získali i Senát   
9. 11. 2006 Donald Rumsfeld odvolán v důsledku volebních ztrát Republikánů   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
14. 11. 2006 Útěk - část 1. Alex  Koenigsmark
10. 11. 2006 Kometa Alex  Koenigsmark
7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2006 Otřesné poměry v zatuchlém rybníce Štěpán  Kotrba
9. 12. 2006 Jak to bylo opravdu na VŠUP Josef  Čančík
8. 12. 2006 Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy! Jan  Paul
8. 12. 2006 Odmítám reagovat na snůšku polopravd a lží Jiří  David
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2006 George Bush: naše vítězství v Iráku je důležité   
8. 12. 2006 Komu slouží "Pražská výzva pro Irák"?   
7. 12. 2006 Nikoliv naším jménem   
6. 12. 2006 Robert Gates: "USA v Iráku nevítězí"   
6. 12. 2006 Stáhněme americká vojska z Iráku   
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba