4. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 4. 2007

Věc: podnět k zahájení řízení dle § 59 zákona 231/2001 Sb. a § 42 zákona 500/2004 Sb.

Komentář stěžovatele Jana Škorvánka ke způsobu vyřízení jeho stížnosti , týkající se jednostrannosti reportáže v pořadu Střepiny, odvysílaném 25. 2. 2007, nazvané "Americký radar" s podtitulem "Rusové nám hrozí raketami", Radou pro rozhlasové a televizní vysílání

Střepiny 25. 2. 2007 - "Americký radar" - Archiv TV NOVA ZDE

Znění stížnosti a zpráva o jejím vyřízení Radou ZDE

Pokud správně soudím, dostanu toto vyjádření s několikadenním zpožděním e-mailem nebo poštou a tím bude kauza zametena pod koberec. Domnívám se, že Střepiny jsou právě oním typem zkratkovitého pojetí událostí uplynulého týdne, který většina pracujících lidí vyhledá, aby vzhledem k nedostatku času měla alespoň nějaký přehled o dění a nechá se jimi snadno ovlivnit. Komentář typu "téma rozděluje společnost na dva nesmiřitelné tábory, a tak se ho chci dotknout" mi rozhodně nepřipadá jako dostatečné upozornění na to, že reportáž bude osobním pohledem nebo pohledem z menšinové perspektivy.

Sloupek
Marcela Zengrová

jak se to vlastně stane
že umělec vejde do úsloví
jak do vrat poplužního dvora?

stane se to tak:

nejdříve musí nastat časy
a doba být mírně chorá

vyhází se zvědavci a čumilové
veliké ryby spolykají malé
a počne se stavět babylónská věž

pěkně uprostřed Unie

a vše nepodstatné
cestou uhnije

a ztleje

do Britských listů poslala autorka

3. 4. 2007

Pyrrhovým vítězstvím by se dal nazvat fakt, že pozvání pořadatelů na zahájení oficiální vládní kampaně k Roku rovných příležitostí pro všechny přijal i premiér Mirek Topolánek (ODS), člen politické strany vyznávající spíše než rovné příležitosti právo silnějšího.

Prvotní nadšení, že se snad oficiální vládní politika změní nejen pod vlivem mezinárodní osvěty v rámci letošního roku Rovných příležitostí pro všechny, ale i vlivem blížícího se českého předsednictví v EU, je muselo opustit v okamžiku, kdy si premiér vytáhl svůj projev na zhruba padesáti kartičkách a začal děsit přítomné výroky politika více než konzervativního, chce se mi říci nejen na poměry divadla Archa notně archaického...

4. 4. 2007

Výzva proti násilí v televizi

Se znepokojením sledujeme, jak se na našich televizních okruzích neustále zvyšuje počet pořadů založených na zločinu a hlavně na násilí. Přitom ubývá pořadů pro ty, kterým se násilí nelíbí, nebo jim z nějakého důvodu vadí. Zvláště privátní televize se chovají tak, jako by 8 z 10 diváků toužilo každý den vidět fyzickou likvidaci člověka.

Poukazují přitom na vysokou sledovanost právě pořadů tohoto typu. Bohužel při tom srovnávají věci nesrovnatelné: Rodinný pořad je uveden jednou, v lepším případě dvakrát týdně. Pořad zabývající se násilím 3 i vícekrát denně. Vyšší sledovanost násilných pořadů je zčásti způsobeno nedostatkem kvalitních pořadů jiného druhu. Diváci prostě nemají šanci zvolit si pořad jiného charakteru, tak se dívají na to, co je jim předkládáno.

Podobné tendence není poslední dobou ušetřena ani Česká televize. Ještě před 3 lety vysílala každou středu a sobotu odpoledne seriál rodinného charakteru. Ať už z vlastního archívu, nebo z dovozu. Dnes už tak bohužel nečiní.

4. 4. 2007

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament a vypsal nové volby.

Jistě je to pouhá náhoda, že se současné kolo destabilizace situace na Ukrajině roztočilo začátkem března. Tedy po přijetí první dámy oranžové revoluce Julie Tymošenkové u ministryně zahraničí USA Condoleezze Riceové a viceprezidenta Dicka Cheneyho během její návštěvy Spojených států. Vždyť bývalá premiérka a hlava opozičního strany s jejím jménem (Blok Julie Tymošenokové) bubnovala na poplach od prvního okamžiku, kdy ji prezident Viktor Juščenko v září 2005 odvolal z premiérské funkce.

4. 4. 2007
Milan Kubr

Denně se dočítáme, že ten či onen přední politik ztratil soudnost a prohlásil nebo udělal něco, co by se soudnému člověku nikdy nemohlo stát. Politici jako by se předháněli, komu se ztrátu soudnosti podaří předvést rychleji a přesvědčivěji. Vysvětlení je prosté -- v politice platí železný zákon klesající míry soudnosti, který zní: "Čím déle člověk pobývá v politice a čím je v ní úspěšnější, tím nižší je jeho soudnost."

4. 4. 2007

V článcích publikovaných v českém tisku píšu o Václavu Klausovi kriticky. Budiž mi nyní dovoleno říci kladné slovo: Je dobré, že ve svém posledním vystoupení v televizi Prima se jednoznačně a ostře ohradil proti Čunkovým výrokům o Romech. Postavil se předsudkům většiny českého národa, která, jak průzkumy naznačují, stojí v této věci za Čunkem. Není to ze strany Václava Klause mimořádná zásluha, spíše jeho povinnost jako hlavy právního státu. V zemi, jejíž premiér opakovaně používá nacistické fráze, to není zas tak málo. Jako občané bychom měli ocenit dílčí projev vrcholného politika, který našel odvahu veřejně tepat nejpokleslejší formy populismu. A to i přesto, že se dotyčný politik v jiných situacích sám chová pohříchu často populisticky. To jeho kritice nepochybně ubírá váhu. A přesto: zaplaťpánbůh aspoň za tohle málo, jehož se nám v našem veřejném prostoru dostalo. Kéž by to nebyl projev ojedinělý a kéž by za čas nebyl popřen nějakým populistickým gestem či proslovem z týchž úst.

4. 4. 2007

Tragédie spočívá v myšlence, že se palivem stanou potraviny

Fidel Castro Ruz

Toto číslo není nadsazené, je spíše střídmé. Po jednání prezidenta Bushe s americkými výrobci automobilů jsem o tom hodně přemýšlel. Neblahá myšlenka přeměnit potraviny v palivo se v pondělí 26. března 2007 definitivně stala ekonomickou linií zahraniční politiky Spojených států.

4. 4. 2007

Takto nazvala kanadská reportérka Julie Masonová známé osobnosti, které trpí nějakou těžkou nevyléčitelnou chorobou. Ona sama prodělala rakovinu prsu, která je nyní v remisi, takže se mohla k problému jiných lidí vyjádřit z vlastní zkušenosti. Zaměřila se na dvě významné osoby dneška - paní Elizabeth Edwardsovou, manželku jednoho z uchazečů o místo prezidenta USA za Demokratickou stranu, a pana Tonyho Snowa, tiskového tajemníka Bílého domu ve Washingtonu.

4. 4. 2007

Tak nakonec přeci nejsme světový unikát. I v Praze kopcovité, v Praze historické, v Praze komunistické, v Praze s lidmi s jinou mentalitou, i v Praze se dá jako ve všech jiných městech v Evropě jezdit na kole. To bylo řečí, že to nejde a nepůjde proto a proto...

Navzdory vytrvalému přesvědčování našich radních na téma absolutní nevhodnosti města Prahy pro cyklistickou dopravu, zkuste se někdy v centru Prahy pozorněji dívat. Za chvilku z nějaké ulice vyjede někdo na kole a zas někam zahne. A pak odjinud druhý. Nemyslím teď jen messengery, ale holku v sukni, studenta se školním batohem, možná i pána v saku. Někdy jsou to v kontextu pražských ulic děsně absurdní obrázky.

4. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Už jsem začal psát děkovný email, když jsem najednou zjistil, že Martin M. mi v reakci na můj článek "Diktatura hlupáků, aneb Žít morálně jen v bohaprázdném světě?" napsal něco, nad čím bych se měl zamyslet nejen sám pro sebe, ale také ve formě poznámky do BL. Jako znamení mého díku mu potom tyhle řádky pošlu, ale zatím se ptám, co zbude z jeho upozorněni, že si osobně myslí, že je základním omylem ateistů, že "problémem by byl Bůh".

4. 4. 2007

Před několika lety mě filmový kritik Antonín Liehm seznámil na Letní filmové škole v Uherském Hradišti se skromným, tichým a nesmírně zajímavým filmovým nadšencem. Je jim Vítězslav Tichý (nomen omen) z Bystřice pod Hostýnem, vedoucí rekreačního střediska Tesák v blízkých Hostýnských vrších.

Pan Tichý je typickým příkladem poučky, že v českém prostředí se nejdůležitější věci vždycky dělají na koleně a ti, kdo za ně jsou placeni, nebývají zdrojem informací, kterého je možno lehce využívat - absolutně nápomocnou ruku podají a problémy vyřeší - nadšenci, kteří se danoiu věci zabývají po práci, zadarmo, na vlastní náklady a ve völném čase.

Už jsem se v Britských listech zmiňoval, že píšu knížku o českém filmu po roce 1989. Není úplně lehké všechny tyto filmy sehnat. A s tím mi právě pomohl pan Vítězslav Tichý, který má ve své vile v Bystřici doslova neuvěřitelnou sbírku českého filmu od devadesátých let devatenáctého století až do současnosti.

A nejde jen o sbírku filmů, ale obrovského množství artefaktů k české filmové historii. Právě mi pan Tichý ukázal přání k Vánocům, která mu po léta posílal Vlastimil Brodský. Anebo podpsané fotografie slavných českých herců a hereček z pozůstalosti Karla Högera.

Mimo jiné vypracoval pan Tichý podrobnou bibliografií článků o jednotlivých českých filech a filmových osobnostech.

Je velmi důležité tuto unikátní sbírku zdigitalizovat. Artefakty, týkající se historie českého filmu, které pan Tichý shromáždil, by bylo opravdu potřebné zveřejnit na internetu. Materiály, které během let uchoval v písemné formě, by bylo třeba přepsat do počítače. Najdou se na to finance? Hodnoty, které vytvořili nadšenci, by měly být profesionály zachovány příštím generacím.

3. 4. 2007

Odborné spory kolem státních maturit už se opakují od r. 1998, řadu let se opakují nebo obměňují chyby v testech, a opakují se také milionové výdaje ze státní kasy. Nedávno odstoupil ředitel instituce pro vývoj státních maturit (CERMAT), nejspíše z dobrých důvodů: neujasněnost vztahů mezi úřady a celou myšlenkou státní regulace maturit. Nyní se údajně chystají jít do ulic na protest proti státním testům i studenti. Mezi učiteli se vedou debaty, ale v Česku schází silná profesní organizace, která by byla s to se poučeně dohodnout na zásadním stanovisku a prosazovat ho. Česká inteligence, zaměstnavatelé, vzdělaní rodiče -- ti všichni školství spíše ignorují, a tak se státní testy pozvolna rozpínají a přibližují.

3. 4. 2007

Britské listy vypadají jako typický "klučičí píseček"

Běžný obrázek našich rodin -- muž si čte noviny nebo sleduje televizi zatímco žena vaří, uklízí, žehlí, kontroluje dětem úkoly a přípravu do školy a ukládá je ke spaní. Očekává se od ní, že po tom všem bude milá a čilá a každé ráno upravená. Žádná změna témat na BL to nezmění. Nebo dokážete mužům vysvětlit, že dnes budou bez večeře, protože si žena chce přečíst rozsáhlý článek na BL? Nebo "nedejpánbůh", že dnes bude v noci muž spát sám, protože žena bude do tří do rána psát článek do BL? Já si myslím, že se vám to v Čechách ještě dlouho dařit nebude.

Pak je tu ještě jeden důvod. Britské listy občas vypadají jako typický "klučičí píseček". Kdybych ze své politické praxe nebyla na podobné jednání od mužů zvyklá, asi bych BL brzy přestala číst. Mám nyní na mysli například svůj článek o babičkách a pánské sexistické reakce na něj. My jsme se na našem babinci pobavily, ale dovedeme-li problém do společenských důsledků, musíme se pozastavit nad tím, proč naši muži tak ochotně džentlmensky podrží kabát či dveře dámě a pak se nedokáží vyrovnat s jejími svobodnými názory na život.

Až jednou čeští muži pochopí, že i žena má svobodné právo se rozhodnout, zda chce nebo nechce přijmout džentlmenské gesto, a že je slušností každého muže se nejdříve optat, zda o pomoc žena vůbec stojí, pak se možná změní i styl článků na BL a ženy je budou více číst.

Pan Čulík by rád věděl, proč ženy čtou, či proč nečtou BL a jaká témata nás zajímají. Odpověď na tyto otázky je velmi těžká, neboť důvody budou různorodé. Přesně tak, jak různorodé jsme my ženy, ale i muži. Nelze mluvit za všechny, nelze ani udělat kvalifikovaný rozbor příčin. Budu proto mluvit pouze za sebe a své známé.

3. 4. 2007

Představa lenošících mužů je zajímavá.... Pro evoluční biology je představa lenošících mužů to poměrně stará věc, píše Michal Mašín:

No konec konců co je věda? Vědci si hrají s drahými hračkami a zůstávají dětmi až nadosmrti a k stáru se to ještě zhorší.

Věda není životně nezbytná - jen nám ulehčuje život.

Důležité věci dělají ženské, jsou konzervativní a míň si hrají. Za to platí poněkud omezenou fantazií. Ale pokud je např. v laboratoři potřeba něco udělat precizně, nejlíp to udělá ženská.

4. 4. 2007

Dobrý den, reaguji na článek z 2.4."Proč ženy většinou nečtou Britské listy" a ráda vám napíši, proč čtu Britské listy ráda, píše Monika Binke.

Poprvé jsem viděla odkaz na Blisty před červnovými volbami. Zaujala mě objektivita a to, že se BL nebojí psát pravdu. V době, kdy všechny televize a téměř všechen tisk byl jen hlásnou troubou ODS, byla to malá jiskřička naděje, že zde existuje něco jako za komunistů poslouchání Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy.

Postupně jsem se u tohoto zpravodajského serveru zabydlela. Dozvím se zde to, co se v televizních zprávách většinou nedozvím. Líbí se mi informovanost ohledně radarové základny. Také velmi oceňuji, že BL informují o protikuřácké kampani, viz nedávný odkaz na www.stopkoureni.cz. Dále jsem ráda, že se zde objevují i články, které poukazují na to, jak vláda odstavuje na poslední kolej rodiny s dětmi. A co bych Britským listům přála do budoucna? Snad jen více reportáží o cestování a zajímavostí ze světa.

4. 4. 2007

Jsem pravidelnou čtenářkou BL od dob krize kolem České televize. Mezitím jsem stihla vystudovat vysokou školu. Přítel, s kterým bydlím ve společné domácnosti, o sebe pečuje sám. Když vaříme, tak většinou společně. Děti nemám. Jak by tedy paní Říhová vysvětlila, že jsem za celé ty roky nenapsala jediný článek? Co brání čtenářkám mého věku se aktivně zapojit do diskuze? Paní Říhová má jistě pravdu, ale jsou ženy, které nebrzdí partneři, čas ani děti. Prozatím, píše Soňa Makovcová:

Pokud jde o volbu témat, nemyslím si, že je třeba se výrazně přizpůsobovat. Na druhou stranu bych si třeba ráda přečetla o skutečném vlivu hormonální antikoncepce na zdraví ženy. Je otázkou, proč si informace sama nevyhledám a nepublikuji na BL. Tím se nám kruh uzavírá. Pokud ženy, které mají čas a zájem nebudou aktivnější, nebudou na BL zajímavá ženská témata.

3. 4. 2007
příspěvek k diskuzi o technologických aspektech práce uvažovaného amerického radaru v Brdech

Faktem zůstává, že radar bude hledět směr Příbram, Benešov, Tábor, kde by měly být očekávána expozice s těsným míjením horizontu (kvůli zakulacení Země).

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Dle všeho se u informací, uvolněných Department of Defense, jedná o propagační materiály, které je bohužel nutné brát s rezervou. Už pohým okem viděno, by šlo pomocí walkie talkie ohřívat jídlo s lepší účiností, než v mikrovlnce, nebo lepe řečeno ve vzdalenosti 150 m byste mohli ohřívat jídlo stejne dobře, jako v mikrovlne... Faktem zůstává, že radar nefunguje kontinuelně (zatímco mikrovlnná trouba a walkie-talkie ano), ale v pulsech, kdy vyšle signál několikrát za vteřinu a čeká až se vrátí. Četnost lze rozdělit frekvenčně a časově.

Co se týče RP (raditation pattern), tak jsou segmenty antény číslicově řízeny a pole jsou nafázovány, aby hlavní vyzařovací lalok mohl být co nejtenší (používá se u družicové komunikace při formování sestupného směru), píše čtenář Michal Peterka.

4. 4. 2007

Zákon, který zakazuje diskriminaci na základě rasy, náboženství a nebo pohlaví přijaly Spojené státy před dvěma generacemi (roku 1963). Pokud vím, zatím se zhroutily. Nevím proč bychom to neměli přežít my, míní Lenka Vytlačilová.

4. 4. 2007

V článku, uvedeném v hlavičce hned na začátku čteme: "Diskriminovat je naše nezpochybnitelné právo". Diskriminovat znamená jinými slovy upřednostňovat něco před něčím". Z toho, že tato věta stojí v záhlaví článku, lze usoudit, že ji autor považuje za výchozí tezi. Jenže se zřejmě zapomněl podívat do latinského slovníku, kde by se dočetl, že sloveso "discriminare" znamená "rozdělovat, rozlišovat", píše Antonín Konečný.

3. 4. 2007

Současná situace v naší zemi nás nutí k zamyšlení: Žijeme ještě stále v demokratické společnosti? Situace u nás se totiž nebezpečně začíná podobat stavu před sametovým převratem.

4. 4. 2007

Mirek Topolánek sluje lecčíms. Výškou postavy, přímočarostí, emotivitou a vcelku očekávatelným úspěchem u žen. Chybí mu sice noblesa, kterou, zdá se, rovnocenně nahrazuje koprolalií, nicméně valašský synek s věčným úsměvem od ucha k uchu prokázal výdrž vůle k moci, jejímž efektem, střídáním stráží ve Strakově akademii, si po osmi letech občanskodemokratického půstu vysloužil apologetické obžerství mnohých. Neboť vskutku "přišel den" pravice. Nic nevadí, že závodčím bylo dvouhlavá levicová saň Polčák.

Poznámka redakce: Koprolalie je sklon k přehnanému užívání hrubých až obscénních výrazů, viz Slovník cizích slov

4. 4. 2007

Pesach (anglicky Passover) se nazývá osm dní (v diaspoře, ale sedm dní v Erec Jisra'el) trvající židovský "svátek přejití", který odpovídá křesťanským velikonočním svátkům; dodnes se v židovství slaví na památku vysvobození z Egypta a přechod rozestoupivšího se Rudého moře. Název Pesach (překročení) připomíná i to, že Bůh obešel, minul, "překročil" domovy Izraelitů, které byly označeny krví baránka, kduž zahubil egyptské prvorozené poslední z deseti egyptských ran (Ex. 12:23.27). Nekvašené chleby, které se požívají v týdnu pesach, macesy, symbolizují chvat při útěku z Egypta. Letošní Pesach začal od večera 3. 4. do večera 10. 4. 2007, čili 15. - 22. nisanu 5767 hebrejského kalendáře .

Pesach: Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň? BL

Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, je spojený s památkou umučení a vzkříšení Ježíše Krista. Ježíšovo vzkříšení je pro křesťany centrálním bodem jejich víry, smrt pro ně není konec, ale nový začátek nového života, a proto se o Velikonocích zvěstuje, že život zvítězil nad smrtí, pravda nad lží, spravedlnost nad nespravedlností a láska nad nenávistí. V rané církvi se Velikonoce slavily zprvu v den židovského svátku Pesach. Ještě dnes se považuje křesťanská slavnost velikonoční noci také za vzpomínku na "Starou" smlouvu.

Velikonoce - po stopách Ježíšových BL
16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   
23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda
23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Postranní laloky budou hlavním předmětem diskuze   
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák
2. 4. 2007 Střílejte podkaliberní municí do míst, kde prorazíte   
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky   
29. 3. 2007 Jsme podle ODS jen stádem blbounů nejapných?! Tomáš  Franke
28. 3. 2007 V Ansbachu to vrie Karol  Dučák jr.
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic