7. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 8. 2007

Některé skončily v rukou povstalců

Od invaze v březnu 2003 ztratili Američané v Iráku 110 000 střelných zbraní typu AK 47 (Kalašnikov), 80 000 pistolí a 135 000 součástek tělesné obrněné ochrany. Informace zveřejnil auditorský úřad americké vlády, kterou svou analýzu vypracoval pro Kongres. Ukazuje to, v jaké zmatku je americká správa v Iráku. Zpráva zjistila, že mezi záznamy o existenci zbraní, spravovaných Američany v Iráku a skutečností existuje třicetiprocentní rozdíl. Nikdo v Bushově vládě netuší, kam se podělo těchto 30 procent zbraní.

Sloupek
Marek Toman

Chomáče stromů už čistí dělové hlavně noci
a hamr potoka
už vykovává prsní štít měsíce

Co je pod vyburcovanými čepelemi kaštanů
co skrývá narabované zlato listů
a co tvá pleť?

Kapku vody v mlze
úsměv ve spánku -- sen ve snu

a souhvězdí pigmentových znamének vybuchujících
v duze

ze sbírky Citoskelety, Edice poezie Host, Brno 2001 vybrala Kateřina Komorádová

Pražský básník a prozaik Marek Toman (24.6.1967) po svém absolutoriu na Filosofické fakultě UK pracoval v literární redakci Českého rozhlasu. Od roku 2000 je pracovníkem velvyslanectví v estonském Tallinu.

7. 8. 2007

V současných diskusích o tom, zda a jaký vliv má mít vyzařování plánovaného XBR radaru na životy a zdraví lidí v blízkém okolí, zda nenaruší příjem televizního signálu či provoz mobilních operátorů se do pomyslného stínu dostává závažná otázka - zajištění obrany XBR radaru a potažmo celé evropské části amerického protiraketového systému.

Jak to vidí vládní zmocněnec pan Klvaňa, zvaný pan Radar? Ten prohlásil: "pokud radarová stanice opravdu bude v ČR zřízena, mohu Vám zaručit, že to bude zřejmě nejbezpečnější místo v celé zemi. Žádný terorista se nedostane do blízkosti této stanice a po spuštění systému protiraketové obrany bude toto místo chráněno svým vlastním systémem proti různým typům raket nebo dalším případným útokům. ČR nepředpokládá, že by s případným umístěním radaru na území ČR byly spojené nějaké výraznější hrozby, nežli ty, kterým ČR čelí již v tuto chvíli. V pohotovosti bude také letectvo AČR a v krizových situacích bude obrana posílena stíhacím letectvem Severoatlantické aliance. V Česku potom pravděpodobně nenajdete bezpečnější místo. Neexistují žádné údaje o útocích na americké vojenské základny ve světe, prostě proto, že provést takový útok se blíží nemožnosti".

S-400 5P85SE TEL s odaplovacími rampami  9M96E
7. 8. 2007

Nejmodernější protiraketový a protiletadlový systém protivzdušné ochrany S-400 Triumf a S-400M Samoděržec, o kterém psaly Britské listy v souvislosti s asymetrickými protiopatřeními ruské strany, nyní Rusko nainstalovalo a uvedlo do stavu plné bojové pohotovosti jako první útvar velikosti divize. Rusko tak modernizovalo klíčovou součást posledního pásma ochrany hlavního města Moskvy nedaleko města Elektrostal v moskevské oblasti. Systém S-400 je určen k boji proti všem typům letících těles, počínaje malými bezpilotními letouny přes stíhačky, bombardéry a rakety s plochou dráhou letu až po klasické balistické střely a další nosiče. Informaci přinesla včera ČTK na základě zprávy agentury DPA, jejíž zdrojem byla zpráva ruské agentury Interfax.

7. 8. 2007

Pazourek v ruce primitivního člověka to byl, co na úsvitu lidské society vyznačilo patrně nejpozoruhodnější jev ve sluneční soustavě: koexistenci inteligentního fenoménu a nástroje, po tisíciletích vývoje stroje, ještě později automatu, v jedenadvacátém století robota blížícího se inteligencí člověku. Neméně příznačné je, že to naopak byla až průmyslová revoluce, s níž se stává již rozšířeně užívaným termín humanismus.

7. 8. 2007

BRITÁNIE:

Některým ekologickým aktivistům bylo v pondělí soudně zakázáno, aby narušili provoz na londýnském letišti Heathrow v rámci protestní akce proti provozu letadel, jejichž emise způsobují globální oteplování.

O soudní příkaz, zakazující protest, zažádala správa britských letiště BAA, podle níž je soudního příkazu zapotřebí na ochranu letiště i cestujících během protestů příští týden. Avšak soudce odmítl žádost BAA o širší zákaz a poukázal na to, že takový zákaz by postihl pět milionů lidí.

Vydaný soudní příkaz se tedy týká jen tří osob: Johna Stewarta z organizace Heathrow Campaign against Aircraft Noise (Heathrowská kampaň proti hluku letadel) a Joshe Garmana a Leo Murrayho z organizace zaměřené proti letecké dopravě Plane Stupid (Blbé jak letadlo). Tito tři lidé a organizace Plane Stupid mají zakázáno zasáhnout proti provozu letiště; soudní příkaz zakazuje také veškeré ilegální akce.

Avšak soud nezakázal akce střechové organizace Airport Watch, která sdružuje celou řadu ekologických skupin, a tak se protesty plánované na dobu od 14. do 21. srpna budou konat.

V britských médiích se už dlouhé měsíce hovoří o tom, že frivolně létat letadly vážně škodí planetě Zemi, protože to způsobuje globální oteplování. Média naléhaji na veřejnost, pokud už musí létat, aby užívání letadel kompenzovala finančními dary organizacím, které vysazují stromy. Za každý let přes oceán by měl cestující věnovat na vysazování stromů částku cca 800 Kč ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 8. 2007

ANALÝZA

Kodex veřejné služby versus názory moderátorů "analyticko-publicistické" stanice

Ukázkově primitivní prací propagandistů, a nikoliv analytických publicistů je výměna názorů, ve které ty své sdělovali redaktoři Českého rozhlasu 6 neméně důrazně než jejich host, aniž by uvedli u většiny projednávané problematiky jakékoliv exaktní informativně cenné údaje. "Já nejsem moc odborník přes tu situaci Romů v různých zemích," říká Gabal hned v úvodu. A přesto jako zaseknutá mašina redaktoři pokračují ve výslechu, co si ten, který nerozumí Romům, myslí o Romech, i když měli hovořit o sociálně vyloučených občanech a jejich koncentraci v kriticky ohrožených lokalitách. Rozhovor se sociologem Gabalem byl připraven s jediným cílem: rozvášnit posluchače nad miliony, dávanými jen a jen Romům, zlobbovat odpovědné osoby pro Gabalovy "odborné" představy a zaplácnout nutně nudný čas povinného vysílání. Přesně v duchu otázky-odpovědi Jany Šmídové: "A, pane Gabale, domníváte se, že právě tento váš plán, ta vaše vize by tedy mohla být realizována? Pokud ano, tak kdy?"

Říká se, že odborník je člověk z jiného města.... Moderátor Českého rozhlasu 6 je člověk z jiného světa.

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa TÉMA BL

7. 8. 2007

Tento krátký traktát pojednává v minimalistickém stylu o slovesu být a smyslu života.

7. 8. 2007

Pochybovačné poznámky k článku B. Kartouse "WWW -- postřik na mediálního škůdce".

  • Doc. Jiří Fiala hovoří o outformacích jako o tom, co dnešní době dominuje, tedy o čemsi, co po nás stéká, co po povrchu sklouzne pryč, co nás nechává netknuté. Protože slovo informace pochází z latinského in-formo čili vnitřně utvářet, formovat od středu, vy-tvarovat, utvářet, dávat podobu, formu. Proto mi přijde vhodnější hovořit o outformacích než o informacích. Vzpomeňme třeba, jak nás média a simulakra (J. Baudrillard), která přinášejí a vytvářejí, činí lhostejnými, otrlými a cynickými vůči událostem, které bychom jinak ve svém běžném životě vnímali jako výjimečné, tragické či závažné, píše František Marčík.
7. 8. 2007
reakce na repliku Daniela Dočekala "Wikipedia je cenzurované médium" jako reakci na stejnojmenný článek Jana Zemana

Daniel Dočekal na svém serveru POOH polemizuje s rozhořčením Jan Zemana nad tím, že všeobecně dostupná encyklopedie Wikipedia je dnes cenzurovaná. Dočekal se diví, že Zeman "si hraje se slovíčky, kde v něm "The free encyclopedia" vzbuzuje zdání, že to znamená "svobodná encyklopedie". To není zdání, ale realita. Free neznamená zdarma, ale je výrazem svobodného užití a respektování negace využití individuálních autorských práv a komerčních či jinak omezených licencí na užití. Schopnost kohokoliv, pracujícího s informacemi, zorientovat se mezi různými typy licencí - nejen freeware, shareware a public domain, ale v poslední době především open source a free je nutná, aby autor varianty, kompilátu či souborného produktu nešlápl vedle a neskončil u soudu. Free Software Foundation zajišťuje, aby síly "komerčního" a "free" zůstaly vyrovnány. Hnutí open source a free software, stejně jako Wikipedie mají jedno společné. A vůbec to není jen to, že jsou zadarmo.

Společným jmenovatelem je vize jiného světa, který je možný.

7. 8. 2007

Možná jste si někdy kladli otázku, jestli je vůbec možné vychovávat mladé vandaly, kteří jen tak bezdůvodně dělají nepořádek či ničí věci kolem. Včera se mi stala zajímavá příhoda, o kterou bych se rád s ostatními podělil, píše Zdeněk Macura.

7. 8. 2007

Jak známo, podle amerického prezidenta George Bushe a podle českých oficíálních představitelů patří Korejská lidově demokratická republika, jak se sama nazývá, mezi takzvané darebácké státy, nebo, abych použil Bushova slovníku, mezi státy z osy zla.

Připomeňme si, že protiraketový systém budovaný USA, jehož součástí má být i radar v České republice, je, alespoň podle oficiálních vyjádření, budován proti takzvaným darebáckým státům jako je KLDR.

7. 8. 2007

Dnes, 6. augusta, bolo výročie zhodenia atómovej bomby na Hirošimu. Zhodenie tejto bomby malo za následok približne 140 000 obetí, iné zdroje uvádzajú okolo 100 000 obetí behom prvých 3 mesiacov. Pre porovnanie, celosvetovo máme vyše 4,5 milióna obetí fajčenia ročne, píše Roman Pekarík.

7. 8. 2007

Vzpomínka na historii varšavského povstání v roce 1944

V sobotu, 4. 8. 2007, po 22. hodině, bylo vzpomenuto v rozhlasové stanici ČRo 6 historie varšavského povstání. Pořad probíhal v dialogu reportéra s pracovníkem Vojenského historického ústavu v Praze.

Pro nejednoho z nás tyto 60 -- 70 let staré události stále mají kouzlo zajímavých a ne bezvýznamných příběhů, které se podílely na zřetězení všech těch epizod do toku historie národů, Evropy a celého našeho světa. Někteří se pokoušíme hodnotit také výklad těchto událostí po stránce úplnosti informací, otevřenosti či zaujatosti dějepisce, trpíme, když pociťujeme, že výklad není zcela spravedlivý k zúčastněným stranám, píše Jan Škarban.

V relaci ČRo 6 bylo stručně a přehledně vysvětleno téměř vše, co souviselo s 2. varšavským povstáním, které proběhlo od začátku srpna do začátku října 1944.

7. 8. 2007

Pravidelně běhám v bostonském přístavu, vedle kterého mám ateliér, a asi před rokem tam jednoho dne přitáhli ohromnou starou rezivou válečnou loď a zástup dělníků ji začal renovovat. Den za dnem se omlazovala a krásněla. Když byla celá jak nová, najednou na ní před nedávném lakýrníci nakreslili obrovské červené kříže a pod nimi nový název "Naval Hospital Ship (Námořní nemocnice)".

Nevím, jestli je to jen má bujná fanzazie, ale když jsem ty nápisy uviděl, tak jsem si řekl : "Hmmm tak se mně zda , že se Amerika připravuje na další světovou válku," píše Milan Kohout.

7. 8. 2007

Podivuhodný vývoj prodělala v posledních dvou letech Strana zelených -- od zásadního, leč "naivního" nesouhlasu s umístěním zbrojního systému na území ČR, až po "politicky racionální" souhlas, alibisticky podmíněný tím, že radar bude součástí zbrojního systému NATO v Evropě.

Pracně budované alibi rozmetal minulý týden Jaroslav Šedivý, budoucí náměstek generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku, když prohlásil, že americká radarová základna v ČR nikdy nebude pod NATO plně spadat. Nic na tom, že se hned poté pokusil ten kámen hozený do českého rybníka vyjmout; kola, která udělal, už zastavit nemohl.

7. 8. 2007

Ctirad Novák ve svém článku "Smutný osud bombardovaného "rodinného stříbra" v souvislosti s nálety na dva významné podniky v českých zemích, které se za války podílely na zbrojní výrobě pro německou armádu (ČKD v Praze-Vysočanech a plzeňskou Škodovku) a byly proto v březnu, resp. 1945 bombardovány spojeneckým letectvem, napsal:

"Stejný osud měly i mostecké závody na výrobu benzinu z hnědého uhlí. Také závod, jehož včasné zničení by bylo bývalo ochromilo Hitlerovo letectvo, jenž však byl bombardováním silně poškozen až v momentě, kdy mohl po osvobození sloužit Československu... Bombardování těchto českých významných továren nesloužilo k našemu osvobození z hitlerovské nadvlády. K čemu sloužilo, si může každý soudný člověk spočítat na prstech a nebude k tomu potřebovat ani celou jednu ruku." V závěru pak pateticky volá: "A o tomhle všem české noviny nepíšou a čeští mladí tudíž nevědí."

Takové tvrzení musí vycházet z ideologické předpojatosti nebo z naprosté neznalosti problematiky (z celého textu mám dojem, že je kombinací obého), v každém případě je to tvrzení nepravdivé, píše Filip Vojtášek:

7. 8. 2007

Česká média se vyznamenala svým "tichem po pěšině" ohledně výročí svržení atomové bomby na Hirošimu, přestože nyní uplynulo 62 let od premiérového použití této zbraně s katastrofálními následky nejen pro obyvatele dvou japonských měst. Tyto události, jež nenávratně změnily "běh dějin", si však nyní zasluhují nadstandardní pozornost v souvislosti s agresivní agendou Bushovy administrativy, jejíž dobyvačná politika ruské rulety činí vše proto, aby se historie opakovala, avšak s tím rozdílem, že by v konečném důsledku mohla vést k vyhlazení lidstva coby biologického druhu.

6. 8. 2007

V rozvinutých zemích je kouření sociálně nepřijatelné

Za jak nebezpečný se v rozvinutých demokraciích považuje obchod se smrtí, na němž se radostně podílí vládní mluvčí Tomáš Klvaňa, svědčí opatření proti inzerci tabákových výrobků v Británii:

Téměř veškerá reklama na tabákové výrobky je nyní v Británii a v mnoha dalších zemích protizákonná. Avšak v mnoho chudších zemích tabákové společnosti nadále inzerují své výrobky a používají taktiky, které byly ve většině průmyslového světa postaveny mimo zákon, píší protikuřácké stránky Ash.

Britské ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že v zemích, kde byl zaveden zákaz reklamy na tabákové výrobky, poklesla spotřeba tabáku o 4 - 16 procent.

Ve Velké Británii je reklama na tabákové výrobky v podstatě zcela zakázána od roku 2003. Od 14.února 2003 se nesmějí objevovat reklamy na tabákové výrobky na billboardech, v tisku ani nesmějí být rozesílány poštou. Sponzorování sportovních akcí tabákovými společnostmi je zakázáno od 31. července 2003 a sponzorování závodu Formule 1 tabákovými společnostmi je zakázáno od července 2005. Od 21. prosince 2004 je v Británii legální dělat reklamu tabákovým výrobkům pouze v místě prodeje, a to jedinou reklamou, která nesmí mít větší velkost než formát A5 (21 x 15 cm).Mezinárodní tabákové společnosti se pokusily tyto zákony zvrátit soudně, ale jejich žalobu odmítl britský Nejvyšší soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 8. 2007
tisková zpráva Českého rozhlasu Online a Leonardo

Během minulého víkendu skupina příznivců projektu Odhalení, známá jako Gorilí klan díky nepřetržitému sledování goril kamerovým systémem Českého rozhlasu Leonardo upozornila zástupce Zoo Praha na zvláštní chování goril v pavilonu.

Gorilí samice Kijivu, matka dvouměsíčního mláděte Tatu, dostala střevní koliku a přestala vykonávat svou mateřskou funkci.

foto nakladatelství Petrov
6. 8. 2007
Básník, jehož verše jsme publikovali v pátek, nedávno zemřel

Života-běh připomíná chmýr pampelišky. Pěkně spolu drží tvar. Ale najednou krok, závan větru . Bělavé pápěří se rozlétne do všech stran, aniž se jej podaří znovu usebrat do původní podoby. Zůstávají jen semínka, jako vzpomínky.

Zalétnu-li desítky let nazpět, až k době, kdy jsem co pedagogický elév-zelenáč přišel na Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, stále mám před očima obrázek elegantního, prošedivělého již muže, vždy s kravatou a v obleku. Právě on byl mezi prvními, kdo mne ze sboru "staré gardy" přivítal, vzdor věkovému odstupu, velice srdečně a laskavě. Dr. Emil Bok, CSc. Na škole vyučoval dějepisu a občanské nauce. Šarmantní, vtipný společník byl velice oblíben, i mezi studenty. Brzy jsme se sblížili i my dva, diskutovali témata z oblasti kultury a umění. Tu a tam, zprvu úkradkem a nesměle, mi přinesl k přečtení také svou vlastní básnickou tvorbu. Pravdy, tehdy ještě na tenkých průklepových listech strojopisu. Samizdat.

6. 8. 2007

ANALÝZA

Válka za globální převahu, tedy za kontrolu nad ropnými nalezišti a trasami, vinoucími se napříč Středním a Blízkým východem, v Africkém rohu a centrální Africe, válka, jejímž cílem má být dosažení amerického veta nad ostatními zeměmi, včetně těch ve staré Evropě, je maskována lítou honbou za teroristickou hrozbou, jejímž tvůrcem jsou samy Spojené státy. Tváří v tvář upadající moci se nyní impérium v marné snaze toto zvrátit uchyluje k posledním pokusům -- k rozšiřování této války napříč africkým kontinentem, ale i jinde.

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl TÉMA BL

6. 8. 2007

Fantazie konspiračních teoretiků nebo reálná hrozba?

Britské listy přinesly v sobotu 21. července informaci o Výkonném nařízení (Executive Order) vydaném americkým prezidentem Georgem W. Bushem dne 17. července 2007. Tímto nařízením udělil prezident současné americké (i.e. své) administrativě právo zablokovat - bez soudního rozhodnutí a bez předběžného varování - majetek libovolné osoby na území Spojených států, která by podle mínění této administrativy ohrožovala (či mohla ohrozit) mír a stabilitu Iráku a jeho vlády, případně která by mohla podkopávat úsilí o hospodářskou obnovu a politické reformy v Iráku.

6. 8. 2007

Informace jsou všude. Museli bychom být slepí a hluší, abychom se takřka neustále nesetkávali s tím, že se nám vnucuje nějaká ucelená a zpracovaná informace. Rostou ze země, visí na domech, létají vzduchem, jsou všude, kde byste je nečekali a kde na ně nejste zvědaví. Jestliže bylo nutné ještě nedávno většinu informací -- bez ohledu na jejich druh -- pracně vyhledávat, dnes je situace taková, že v v mnoha oblastech se informace nabízejí samy, dotěrnější než komáři, uprchnout nelze. Agresivita, s jakou se někdy informace vnucují, často hraničí s omezováním osobní svobody. Proč někdo tak intenzivně, sugestivně a útočně touží po tom, aby nám něco sdělil? Jaká jsou jeho očekávání?

Nejsme náhodou až příliš "intuitivní a důvěřiví"při spokojené konzumaci toho, co je nám s takovou ochotou a servilitou předkládáno, když základním předpokladem v přístupu k informacím v informačním věku je nedůvěra a kritický přístup?

6. 8. 2007

Pro podezření z pomoci při vyzrazení státního tajemství bylo obviněno 17 spolupracovníků předních německých listů : Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel, Zeit, Frankfurter Rundschau, jakož i berlínských listů Tagesspiegel, TAZ, Welt a Berliner Zeitung.

Podle informací veřejnoprávní televize ARD se tak stalo na popud předsedy vyšetřovacího výboru Bundestagu pro aktivity německých zpravodajských služeb, křesťanského unionisty Siegfrieda Kaudera.

6. 8. 2007

Jelikož je v České republice cenzura označena Ústavní listinou práv a svobod za nepřípustnou, dovoluji si zde občany otevřeně varovat před globální internetovou organizací Wikipedia, nazývající sama sebe "otevřená encyklopedie" a v angličtině dokonce "The free encyclopedia" ("svobodná encyklopedie"). Doména www.wikipedia.org je registrována - společností Wikimedia - sídlící ve Spojených Státech amerických - tam je prvním článkem Bill of Rights cenzura bezpodmínečně zakázána .

podrobnosti v angličtině ZDE

6. 8. 2007

Diskuze kolem radaru USA se koncentruje na otázky možností zdravotní újmy, územní svrchovanosti a jurisdikce na základně. Tyto otázky jsou zřejmě zásadní a jejich zodpovězení uspokojivým způsobem dosud nikdo neposkytl. Souhrnně lze říci, že především otázky technického a odborného charakteru jsou diletantsky odbývány, většinou se jimi vládní činitelé nezabývají vůbec, včetně otázek zásadních, jako je třeba realita pořízení raket, vypouštěných retrográdně z Iránu a Koreje, nebo otázek širšího dopadu, jako je zamoření kosmu odpadem ze zkoušek antiraket. Např. čínská antiraketa ASAT, která sestřelila mrtvou družici v lednu 2007, přispěla k celkovému zamoření 7000 různých zbytků dalšími 1700 a více než 35000 úlomky o rozměru větším než 1 cm. Stoupá tak významně ohrožení pozitivního přínosu kosmické techniky.

5. 8. 2007

Plníme přání mnoha čtenářů, kteří nám vyčítali, že uložená videa musí nejdříve stáhnout, a teprve poté přehrát. Premiérova návštěva v obci Borovno ukázala, že předseda vlády České republiky Mirek Topolánek nelhal jen své manželce, ale opakovaně, nestydatě a vědomě lhal občanům Brd a stejně vědomě lhal i poslancům Parlamentu. Britské listy přinesly díky čtenářům o jeho mýtech, polopravdách a lžích záznam. Zvukový i obrazový. A teď je Topolánek i na YouTube. Konečně je slavný on i ministryně obrany Vlasta Parkanová...

Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. ZDE

Video záznam YouTube ZDE
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?   
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba