Nálezy nových zásob ropy v Rusku jsou nejnižší za šest let

17. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
V roce 2023 ruští geologové identifikovali méně nových ropných polí než kterýkoli rok z posledních šesti; a většina z nich byla buď příliš malá, nebo příliš nedostupná, než aby byly ziskové. Výsledkem je, že produkce nových polí bude představovat pouhý jeden měsíc domácí spotřeby Ruska.

Neúspěch nutí ruské producenty ropy otevírat stále více vrtů na polích poprvé otevřených v Brežněvově éře. Ale ani to nedokázalo zvýšit produkci o více než 1 %.

Rusko má tedy k dispozici jen 9 až 17 let, než dojde k úplnému vyčerpání známých rentabilních zásob ropy. K jakémukoliv rozšíření produkce dojde pouze v případě, že ceny ropy prudce vzrostou, nebo bude Moskva ochotna tuto produkci dotovat na úkor zadlužování.

Ronald Smith, analytik společnosti BCS World of Investments, dodává, že na pozadí omezení těžby ropy v rámci dohody OPEC+ nemá v současné době mnoho ruských ropných společností zájem o zvýšení investic do hledání nových polí. Potřeba otevřít zásoby plynu je zase nyní nízká kvůli poklesu vývozu do zemí EU.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
831

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024