Scholz chce, aby Si Ťin-pching zastavil ruskou válku. Si Ťin-pching chce, aby Evropa zastavila obchodní válku

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Peking "není bezpečnostní hrozbou", říká čínský prezident německému kancléři, informuje Stuart Lau.

Německý kancléř Olaf Scholz dostal v úterý facku od čínského vůdce Si Ťin-pchinga kvůli obratu Evropy k obchodnímu protekcionismu – a kvůli malému čerstvému závazku vůči Ukrajině.

Navzdory tomu, že státní média vykreslují přátelské prostředí – s čajem a procházkou s čínským prezidentem – rozhořčení Pekingu nad hrozící evropskou válkou proti zeleným technologiím bylo během jeho setkání s lídrem největší ekonomiky EU zřejmé.

"Čínský vývoz elektrických vozidel, lithiových baterií a fotovoltaických produktů (solárních panelů) je obrovským příspěvkem ke světovému úsilí o řešení změny klimatu," řekl Si Ťin-pching.

Čínský vůdce reagoval na vyšetřování, které Brusel zahájil v loňském roce a které se týká dotací Pekingu na elektromobily. Nedávno Evropská komise oznámila, že prošetřuje státní podporu čínských větrných turbín pro evropské výrobní projekty, která následovala po podobných kontrolách železničních a solárních projektů.

Scholzovi, který byl v Číně na čtyřdenní návštěvě, řekl, že "obě strany by se měly mít na pozoru před nárůstem protekcionismu", a naznačil, že Berlín by se neměl vydat cestou snižování rizika, protože v bilaterálních vztazích žádné riziko nehrozí.

Si Ťin-pching zdůraznil, že Peking "není bezpečnostní hrozbou", a řekl, že čínsko-německá spolupráce by neměla být vykládána jako riziko.

"Ať už se jedná o tradiční obory, jako je výroba strojů a automobilů, nebo o nové oblasti, jako je ekologická transformace, digitalizace nebo umělá inteligence, obě země mají obrovský potenciál pro oboustranně výhodnou spolupráci, kterou je třeba teprve prozkoumat," řekl Si Ťin-pching podle státních médií Xinhua.

Scholz, doprovázený podnikatelskou delegací složenou z vrcholných německých manažerů, kteří si chtějí udržet své lukrativní obchodní příležitosti v Číně, se ve svém úvodním projevu nezaměřil na obchod, ale na Ukrajinu.

Vyzval Si Ťin-pchinga, aby "více přispěl ke spravedlivému míru na Ukrajině". "Ruská útočná válka proti Ukrajině a znovuvyzbrojení Ruska měly velmi významný negativní dopad na bezpečnost v Evropě. Přímo se dotýkají našich klíčových zájmů," řekl Si Ťin-pchingovi.

Si Ťin-pching nenabídl žádné nové závazky vůči Ukrajině, místo toho podpořil "veškeré úsilí vedoucí k mírovému řešení (ukrajinské) krize, jakož i včasné svolání mezinárodní mírové konference uznané Ruskem i Ukrajinou".

Vyzval k "rovné účasti všech stran a k tomu, aby bylo možné diskutovat o všech mírových plánech" – což je silný náznak, že Evropa by měla přizvat Rusko k jednacímu stolu. Požádal Západ, aby "nepřiléval olej do ohně", což je čínský eufemismus pro posílání zbraní na Ukrajinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1338

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024