Anglická královská svatba vedla k odhalení nedostatků britské demokracie

29. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Australský televizní pořad The Chaser, který plánoval satirický komentář během vysílání ceremonie dnešní královské svatby v Londýně, byl zrušen, protože bylo zjištěno, že anglická královská rodina si vymínila, že záběry ze svatby nesmějí být použity v žádném komediálním ani satirickém pořadu. (Ve čtvrtek večer silně ironizoval a satirizoval páteční svatbu například pořad televize Channel Four 10 O'Clock Live, ovšem to nebylo během vysílání královské svatby.)

Podle amerického listu Christian Science Monitor vyvolá tento cenzurní zásah znepokojení nad tím, že se britské královské rodině dostává "výsadního postavení", což není slučitelné s moderní demokracií.

Kritikové jsou přesvědčeni, že restriktivní opatření, jejichž součástí je i inzerovaná tvrdý postoj anglické policie proti komukoliv, kdo by chtěl v pátek proti královské svatbě protestovat, dokazuje nepřijatelně vysoký vliv monarchie na anglický veřejný život.

Rozhlas BBC vysílal během tohoto týdne rozhovor s velitelkou londýnské Metropolitní policie Christine Jonesovovou o tom, co by se stalo, kdyby chtěl někdo během královské svatby proti svatbě demonstrovat. Odpovědi policejní mluvčí byly neuvěřitelně husákovské: "Kdokoliv se pokusí spáchat jakýkoliv trestný čin, policie proti němu efektivně zasáhne." Moderátorka reagovala: "Jaký trestný čin. Co když se pokusím postavit se do londýnských ulic s transparentem 'Pryč s monarchií?'" Policistka: "Pátek, den svatby, je dnem radosti a oslav a protesty jsou v takový den nevhodné."

Signalizuje to vážný posun směrem k totalitním praktikám, k němuž v Británii v posledních letech dochází, aniž si to Britové, bez zkušenosti s komunismem, řádně uvědomují.

Australský režísér televize ABC Kim Dalton uvedl, že je "překvapen a zklamán", že pořad The Chaser se nebude vysílat a jedna z hvězd pořadu, Julian Morrow, charakterizovala zákaz jako "v konfliktu s moderní demokracií".

Clarence House, který spravuje záležitosti prince Williama a který vypracoval smlouvu o vysílání svatby, uzavřenou s BBC, vydal prohlášení, podle něhož je "standardní praxí pro takovéto náboženské ceremonie, aby obsahovaly klauzuli, které omezují jejich používání v dramatu v komediích, v satirických či obdobných zábavných pořadech".

Organizace na podporu svobody projevu zpochybňují, zda má mít královská rodina právo uvalovat na televize takováto omezení, zejména vzhledem k tomu, že většinu nákladů svatby platí daňoví poplatníci.

Padraig Reidy, editor zpravodajství britského listu Index on Censorship (jehož editorem býval před lety Čech Jiří Theiner a který se za komunismu silně zastával zakazovaných českých spisovatelů), charakterizoval cenzuru královské rodiny nad vysíláním svatby jako "bizarní". Dodal ale, že plány na preventivní zatýkání možných demonstrantů a omezení práva protestovat jsou ještě daleko více znepokojující. Označil přístup policie za "bezprecedentní".

"Míra kontroly nad touto akcí je možná překvapující, avšak policejní výhrůžka, že policie použije Zákon o veřejném pořádku proti komukoliv, kdo se pokusí jakkoliv minimálně narušit svatbu, je podle našeho názoru znepokojující," dodal.

Republikánské organizace zuří nad tvrzením velitelky Metropolitní policie Christine Jonesové, že protiroajalistické transparenty, rozmístěné v blízkosti ceremonie, budou v den královské svatby odstraněny. Graham Smith, mluvčí organizace Republic, která prosazuje "demokratickou alternativu monarchie", uvedl: "Republikáni mají plné právo, aby jejich hlas byl během dne královské svatby slyšen a policie má povinnost toto právo ochraňovat. Představa, že politický disent může být umlčen, jen proto, aby byl ochráněn obraz královské rodiny, porušuje všechny demokratické principy."

V rozhovoru s BBC uvedla velitelka Jonesová: "Existuje 364 dní v roce, kdy lidé mohou přijít do Londýna a demonstrovat a prostě není přijatelné, aby v den královské svatby lidé přijížděli do Londýna s tímto úmyslem."

Smith zastává názor, že tyto výroky jsou šokující. "Velitelka Jonesová nám sděluje, že londýnská policie byla učiněna součástí PR kampaně královské rodiny. Tím kompromituje nejen neutralitu svých policistů, ale také šokujícím způsobem útočí na svobodu projevu. Požadujeme naléhavě vysvětlení, aby republikánská práva nebyla potlačována."

Nepřátelství vůči omezením, uvaleným na vysílání televizních záběrů z královské svatby, vyvolá podle amerického deníku Christian Science Monitor odsouzení výsadního postavení anglické královské rodiny. Monarchie bývá často kritizována za výsadní postavení, kterému se těší, zejména ve vztahu k právu. Například korespondence mezi členy královské rodiny a ministerstvy nepodléhá Zákonu o svobodě informací.

Speciální zacházení královské rodiny se dokonce týká i parlamentu. Podle předpisů Dolní sněmovny se poslanci nesmějí kriticky vyjadřovat o královské rodině. V březnu bylo zabráněno labouristickému poslanci Paulu Flynnovi, aby hovořil ve sněmovně o chování prince Andrewa, jehož roli jako údajného "obchodního velvyslance" Británie je v poslední době kritizována, stejně jako jeho přátelské vztahy s osobou obviňovanou z pedofilie.

Nicméně britská média prince Andrewa tou dobou široce kritizovala a ještě ve čtvrtek večer ho označil pořad Channel Four 10 O'Clock live za idiota.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15695

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011