Z České televize se stalo Radio Maryja

1. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nevěřím svým vlastním očím! V průběhu Otázek Václava Moravce, diskusního pořadu na politická témata, klíčová pro veřejný zájem občanů ČR, jak to aspoň až dosud vždy bylo, běží přímý přenos mše ve Vatikánu (mše je celebrována samozřejmě v latině) v rámci procesu blahořečení Jana Pavla II.

Václav Moravec skoro nemluví a když už, tak jsou to slova o milionech věřících na Náměstí sv. Petra a zbožné sekundování kardinálu Vlkovi, vykládá obecně známé banality a který udělal jedině dobře, že do Vatikánu na tu frašku nejel.

Slibovaní politici (Jandák, Němcová...), kteří by se mohli bavit aspoň o nějakém veřejném zájmu, třeba o narovnání mezi státem a církvemi, nejsou vidět a veřejná televize slouží v této podobě jedné, minoritní, skupině obyvatel a úplně ignoruje veřejný zájem a nepříjemné otázky na povahu středověkého myšlení římské církve (pokud již se chce vůbec blahořečením Jana Pavla II. zabývat).

Z České televize se stalo Radio Maryja. Může to Václav Moravec a jeho nadřízení nějak vysvětlit veřejnosti? A budou někdy v přímém přenosu v Otázkách VM i obřady protestantských nebo pravoslavných, židovských nebo muslimských církví? Blahořečení Jana Pavla II. nemá nic společného s veřejným zájmem v tomto státě a jednou z povinností médií veřejné služby je tohle veřejnosti vysvětlit, pokud v tom veřejnost snad váhá a někdo ji chce opít prázdnou pompou.

0
10000

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011