Český helsinský výbor vyzývá k bezodkladnému odvolání Ladislava Bátory z pozice poradce ministra školství

5. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Český helsinský výbor vyjadřuje vážné znepokojení nad tím, že ministr školství zamlčel informace o Ladislavu Bátorovi a tím de facto zakryl jeho dlouholeté aktivity na pravicově extremistické scéně, ačkoliv jsou veřejně dostupné.

Přestože ministr školství veřejnosti sdělil, že by nikdy nespolupracoval s lidmi s extremistickými názory, již měsíc je takový člověk jeho poradcem.

Ladislav Bátora je prokazatelně svázaný s českou ultrapravicí, otevřeně se hlásící k ideám netolerance, xenofobie, v minulosti úzce spolupracující s ultranacionalistickými a neofašistickými hnutími jako Národní strana nebo Vlastenecká fronta.

Poradce, který byl na uzavřeném setkání českých antisemitů společně s popírači holocaustu romského i židovského, následně pak pro Vlasteneckou frontu přednášel. Poradce Bátora, který je zároveň předseda sdružení DOST, na svých stránkách vydal antisemitský článek o redaktorce týdeníku Respekt, který nemá v době po roce 1989 obdoby a svým obsahem je srovnatelný s články antisemitského časopisu Politika či s kolaborantským tiskem aktivististických novinářů z období protektorátu.

Bagatelizace (nebo dokonce tichá podpora) aktivit poradce Bátory, k níž dochází ze strany představitelů státu, zejména ministra školství Dobeše a úředníků z tiskového odboru MŠMT, jakož i prezidenta Klause a jeho spolupracovníků, by v žádném případě neměla mít prostor v demokratické společnosti, založené na úctě k lidským právům, odmítání totalitárních praktik a názorových proudů a ochraně menšin.

Bátora sice není ve funkci státního úředníka, nelze však vyloučit, že z pozice poradce ministra bude ovlivňovat vytváření koncepcí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, tedy mj. garanta inkluzivního vzdělávání a výchovy k toleranci..

Je zcela neakceptovatelné, aby poradcem ministra, v jehož kompetenci je vzdělávání založené na demokratických principech, byla osoba názorově fašizující, ne-li svými vazbami přímo spjatá s neofašismem a antisemitismem. Současná netečnost politických elit, po zveřejnění nových informací k působení Bátory na uvedeném postu, je tristní a zároveň velmi nebezpečná.

Nelze dovolit prostupování totalitárně smýšlejících osob do vedení klíčových státních institucí, natož osob, které své názory nerevidovaly a naopak se k nim nadále hlásí. Má-li být Česká republika demokratickým státem, nemohou být lidé veřejně používající fašistickou rétoriku nejbližšími oficiálními spolupracovníky členů vlády!

Z uvedených důvodů vyzýváme ministra školství, aby vzal na zřetel fašizující aktivity Ladislava Bátory, reflektoval je jako zřejmou kontraindikaci pro výkon role poradce a z toho důvodu Bátorovi znemožnil další působení na ministerstvu.

Ministr Dobeš už od pátku 29. dubna 2011 ví, že Bátora je spojen s totalitními spolky sledovanými bezpečnostními složkami. Stejně tak ministr ví, že Bátora se svých aktivit nikdy nezřekl, naopak sdělil, že by zpětně vzato nejednal jinak.

Ministr školství ohrožuje a diskredituje pověst ministerstva a měl by převzít politickou odpovědnost. Vzhledem k soustavně projevované ignoranci k dané otázce, jakož i k nesouhlasným stanoviskům akademické obce, lidskoprávních organizací a odborníků ve vzdělávání, vyzýváme ministra školství, aby zvážil svou pozici ve funkci MŠMT.

V Praze dne 4.5.2011

Mgr. Anna Šabatová, PhD. Předsedkyně ČHV

Za předsednictvo Českého helsinského výboru

0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011