"Rozhořčení" obsazují španělská náměstí

20. 5. 2011 / Lubomír Molnár

čas čtení 1 minuta

Jsou rozhořčení a také se nazývají "Hnutím 15.května". Tehdy své demonstrace zahájili. Jsou "!Indignados!" podle názvu pamfletu Stéphane Hessela, který je nejprodávanější knihou ve Španělsku.

Dvaadevadesátiletý Hessel zveřejnil vloni svůj text o třiceti stranách, který má od února do dubna již šest španělských vydání.

Francouzský originál je Indignez-vous!, španělsky pak !Indignaos!, česky Vzbuřte se, naštvěte se, rozhořčete se, třeba ještě i jinak.

Hessel píše o tom, že současnost je vzdálená ideálům pro které šel bojovat do protinacistického odboje. Demokracie je zvrácená. Parlamenty a vlády neřídí společnost, nýbrž banky a nadnárodní společnosti vládnou parlamentům a vládám. Vzbuřte se! Netrpte to! Hessel vyzývá k nenásilným protestům.

Centrální náměstí v Madridu Puerta del Sol již několik dní připomíná centrální náměstí Káhiry před několika týdny. Podobně vypadají náměstí v dalších španělských městech (Valencie viz ZDE).

V neděli se konají v celém Španělsku volby do místních orgánů a ve 14 autonomiích rovněž volby do jejich parlamentů. Po natahování se s kandidátkami do voleb v Baskicku až po ústavní soud, tak "Hnutí 15. května" vyvolává další předvolební pnutí.

Podle posledních informací se obdobné protesty šíří i do italských měst.

Demonstrace Španělů žijících v České republice je ohlášena na pátek 20. května ve 20:00 hodin na Václavské náměstí.

0
Vytisknout
13341

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011