Iniciativa ProAlt odsuzuje přístup Nečasovy vlády k odborářské stávce

12. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Iniciativa ProAlt ostře odmítá aktuální postup Vlády České republiky ve věci pondělní stávky dopravních odborů. Namísto toho, aby vláda reflektovala fakt, že ztratila důvěru ve společnosti, stáhla své nekompetentní a nespravedlivé reformy a hledala cestu pro vypsání nových voleb, zostřuje sociální konflikt a odmítá jakýkoliv dialog.

Městský soud v Praze vydal na základě chatrné právní konstrukce předběžné opatření, které významným způsobem ovlivňuje vykonávání práv garantovaných Ústavou, resp. Listinou základních práv a svobod. Ministerstvo financí nemá právní legitimitu podat žalobu na tuto stávku. Předběžným opatřením soudu tak došlo podle názoru ProAltu k flagrantnímu pochybení, resp. zneužití pravomoci.

Stejně pochybné je zdůvodnění, které se odvolává na třídenní lhůtu pro oznámení stávky. Členové vlády České republiky musí vědět, že tato stávka se netýká kolektivního vyjednávání, ale všeobecného nesouhlasu s její politikou. Vládní postup je tedy bezpochyby příkladem účelového zneužití soudní moci. Takovéto postupy nepatří do demokratického státu a jsou charakteristické pro režimy, ve kterých postupují všechny tři pilíře veřejné moci ve vzájemné koordinaci ke stejnému cíli -- potlačení demokracie.

Vláda jednoznačně ukazuje, že její politika bude napříště ještě více než dosud směřovat k popírání dialogu, ignorování opozice a prosazování svých postojů všemi prostředky. Vláda Petra Nečase tímto krokem ztratila poslední zbytky své autority. Zůstává jí pouze autorita de iure, kterou, jak je zřejmé z vystoupení premiéra Nečase, bude zneužitím parlamentní většiny prohlubovat. Iniciativa ProAlt je těmito protidemokratickými praktikami šokována a požaduje okamžitou nápravu: omluvu premiéra Nečase a ministra financí Kalouska odborům a celé společnosti a bezodkladné odstoupení vlády.

Obracíme se také na vládní poslance a senátory, aby přestali tolerovat praktiky vlády svojí koalice a v součinnosti s ostatními poslanci hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě České republiky a pro uspořádání nových voleb.

Nepochybujeme, že toto rozhodnutí Městského soudu v Praze bude předmětem žaloby k Ústavnímu soudu, přesto v neposlední řadě požadujeme okamžité odstoupení soudců, kteří v této věci rozhodovali.

0
Vytisknout
8939

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2011