Mělo by Řecko udělat bankrot?

21. 6. 2011

čas čtení 4 minuty



Channel Four News: Ve studiu máme bývalou vládní ekonomku Vicki Price, která nyní pracuje pro podnikatelskou poradenskou firmu FTI Consulting a narodila se a vyrostla v Řecku, a ve Westminsteru je Charles Grant, ředitel Centra pro evropskou reformu. Charlesi Grante, vy jste napsal dnes článek v deníku Times, v němž argumentujete, že Řecko by mělo být vytlačeno z eurozóny. Proč?

Charles Grant: Nemyslím, že Řecko může zůstat v eurozóně. A mé výchozí hledisko je, že jsem pro euro. Zastávám názor, že euro je dobrý projekt. Podporuje to obchod a investice. Myslím si ale, že Řecko v eurozóně nemůže zůstat, a to ze dvou důvodů. Prvním je, že pokud by mělo Řecko zůstat v eurozóně, řečtí politikové by museli být sjednoceni při prosazování vládních škrtů, mnoha let bolestivého utahování opasků a škrtů. A ta jednota neexistuje a nemyslím si, že je Řecko ochotno přijmout další bolestivá opatření. Zadruhé, pokdu by mělo Řecko zůstat v eurozóně, bohatší země v severní Evropě by do něho po celou řadu let musely znovu a znovu pumpovat další a další peníze. Do země, která je v podstatě insolventní. A já si nemyslím, že k tomu v severní Evropě existuje politická vůle. Proto si nemyslím, že Řecko může dál takhle pokračovat. Myslím, že musí udělat bankrot. Nemyslím, že by to muselo znamenat opuštění eura, ale pokud by Řecko opustilo euro, znamenalo by to, že jeho ekonomika by mohla znovu začít růst, s novou měnou. Je nutno vzít v potaz veřejné mínění. A veřejné mínění v Řecku prostě odmítá další škrty a veřejné mínění v severních zemích, jako je Německo nechce do Řecka pumpovat další peníze.

Vicki Price: Souhlasím, že má Charles Grant úplně pravdu ohledně veřejného mínění. Řekové teď už nedůvěřují své vládě. A opravdu nechtějí ty škrty. I pokud ty škrty vláda schválí, vznikne obrovský protivládní tlak, takže zřejmě do několika měsíců bude mít Řecko novou vládu. Avšak řešením není v případě Řecko odchod z eura, nebo bankrot. Je nutno restrukturalizovat ten dluh, a MMF musí restrukturalizovat i ten program škrtů, který vytvořil pro Řecko. A nejde jen o Řecko, ale i o ostatní země, pro něž je velmi obtížné dosáhnout podstatných hospodářských reforem tak, aby se ty země vrátily k růstu, když jsou nuceny provádět tak drastické škrty a prodávat veškerý svůj majetek. Jen proto, aby dosáhly velmi podstatného omezení deficitu, jakého není normálně možné dosáhnout za několik málo let.

Moderátor: Charlesi Grante, jak by Řecko mohlo vyřešit svůj problém, kdyby opustilo euro, a co se stane bankám třeba v Británii, u nichž má Řecko obrovský dluh?

Charles Grant: Řecko by mohlo opustit euro, ale až poté, co by udělalo bankrot. Řecké banky by bylo nutno rekapitalizovat. Muselo by vyjednat odchod z eurozóny se svými partnery. Bylo by zapotřebí dalšího záchranného finančního balíku. Ani opuštění eurozóny by pro Řecko nebylo lehké, stejně by muselo realizovat další škrty. Ale alespoň by bylo světlo na konci tunelu. V dlouhodobé perspektivě by byla možnost hospodářského růstu, v důsledku vývozu. Vicki má pravdu, že to, co je špatné na současných finančních balících, je to, že nepodporují růst. Je opravdu nutné do těch balíků včlenit pobídky pro růst. To se týká i jiných zemí. Toto je vážná chyba ve strategii MMF.

Moderátor: Viděli jsme, co se stalo, když udělala bankrot banka Lehman Brothers. Co by se stalo, kdyby udělala bankrot celá země? Co by se stalo se světovými bankami?

Charles Grant: Ano, dopad by byl velmi špatný. Britské banky by byly méně postiženy než francouzské a německé banky. Ale banky budou muset být rekapitalizovány. Nemají dostatečné množství kapitálu pro všechny tyto dluhy.

Moderátor: Kdo je bude rekapitalizovat?

Charles Grant: Vlády, daňoví poplatníci. Zejména v Německu a ve Francii a do určité míry i v Británii.

Vicki Price: Severní banky budou muset rekapitalizovat řecké banky v každém případě. Takže pro ně by bylo daleko jednodušší, kdyby uvolnily kredit, který mají v současnosti. Ale Řecko se nedostane ze svých problémů, pokud MMF a všechny finanční instituce nebudou souhlasit s mírnějším režimem škrtů a splácení dluhů. Pokud by Řecko zkolabovalo, převezme situaci MMF a budeme zřejmě všichni platit daleko víc než teď.

0
Vytisknout
10132

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2011