Gruzínský tisk protestuje proti Saakašviliho útlaku

19. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Několik významných gruzínských deníků a internetový serverů vyšlo s prvními stránkami bez fotografií. Je to koordinovaný protest proti zatčení tří novinářských fotografů, které gruzínská vláda obvinila z údajné špionáže pro Rusko.

Giorgi Abdaladze, fotograf na volné noze pro Associated Press, Zurab Kuyrtsikidze z European Pressphoto Agency a Irakli Gedenidze, osobní fotograf Mikheila Saakašviliho, gruzínského prezidenta, byli zatčeni v ranních hodinách dne 7. července.

Všichni tři byli obžalováni ze špionáže a přiznali se k tomu, že fotografovali tajné dokumenty, včetně podrobností Saakašviliho itineráře, a prodávali je ruské výzvědné službě. Mohou být odsouzeni až na 12 let do vězení. Proces s nimi má začít 1. září.

Opoziční politikové, média a právníci zastupující tyto tři muže jsou přesvědčeni, že přiznání bylo zřejmě na fotografech vynuceno a že tyto činy nespáchali.

Více než 40 publikací, včetně deníku Rezonansi a tiskové kanceláře InterPressNews, podepsalo otevřený dopis, zpochybňující zatčení. Mnoho tiskovin vyšlo s prázdnými místy namísto fotografií a s nápisy PROTEST!

"Vnímáme zatčení jako trest a pronásledování za šíření pravdy," praví se v prohlášení. "Vynucovat přiznání za pochybných okolností nás nepřesvědčilo, že jsou tito fotografové špiony."

Krátce po svém zatčení předal Abdaladze jedněm novinám prohlášení, v němž obvinění vznesené proti sobě popřel a zdůraznil, že se domnívá, že se na něho a na jeho kolegy úřady zaměřily na příkaz Saakašviliho, protože fotografové zaznamenali krvavé potlačení opoziční demonstrace ze dne 26. května, kdy se policie střetla s demonstranty.

"Naše fotogradfie obletěly celý svět a tisk mnoha zemí, v nichž se Saakašvili pyšně prezentuje jako stoupenec demokracie," napsal Abdaladze. "Nemůže nám odpustit, že jsme mu tento obraz zkazili."

Avšak Abdaladze v sobotu překvapil své právníky, když se k "zločinům" přiznal. "Bylo to velmi zvláštní," říká jeho právnička Eka Beselia. "Hovořil tak pevně o své nevině a teď najednou přiznává vinu, i když jeho důkazy o vině jsou velmi zmatené."

Beselia se s fotografem setkala v pondělí a zdůrazňuje, že ji znepokojuje jeho stav. "Vypadá, že má velký strach; říká, že nemůže hovořit o tom, co se mu stalo, protože byl varován, aby mlčel."

Gruzie a Rusko vedly v létě 2008 krátkou válku o Jižní Osetii a Gruzie od té doby na svém území zatkla bezpočet údajných ruských špionů. Kritikové tvrdí, že je zatýkání zneužíváno k potlačování opozičního hnutí. Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9306

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2011