Odmítám se "distancovat" od romských útoků. Nemám totiž proč

23. 8. 2011 / Josef Banom

čas čtení 2 minuty

Těch padesát tisíc si nech na svozy. Nejsem lékař a klidně i zadarmo vysterilizuju všechny cikánky, co mi pošleš. Nářadí mám v zámečnické dílně a lopatu s krumpáčem v dřevníku.

Stačí jedny volby, kdy se k moci dostane ta správná strana a budeme vás střílet na potkání. Jako krmení pro prasata budete prospěšnější, vy zmrdi!

Proto je třeba založit domobrany a tu cikánskou pakáž systematicky likvidovat. Tito tvorové /schválně nepíšu lidé/ nejsou hodni žít ve společném státě mezi slušnými lidmi. Samozřejmě nějaké jejich procento určitě ano, ale drtivá většina určitě ne.

Dost bylo keců!!!VLASTENCI povstaňme a hrrrr na ně!!!

Dva případy napadení příslušníků etnických Čechů Romy v Novém Boru a v Rumburku vyvolaly po celé ČR protiromské a rasistické nálady. Diskuzní fóra, sociální sítě i samotná média se předháněly v popisování situace a hlavně přitom nezapomněly zdůraznit, že za to všechno mohou Romové.

Diskuze v seriózních denících se posunula k takovému extremismu, že polovina příspěvků by v normálních zemích byla správci vymazána a jejich autoři stíháni. Tady už nejde o svobodu slova, ale o podněcování k rasovému pogromu. Hraje se na nejnižší pudy člověka, jako jsou nenávist a touha po odplatě, xenofobie a rasismus. Zdá se, že část veřejnosti ztrácí schopnost normálně přemýšlet a jako ovce v davu se poddávají nenávistné opilosti, bohatě živené médii. A stejně jako opilí alkoholem i oni, tentokrát opilí nenávistí, ztrácejí schopnost rozpoznat, co je správné a co ne.

Podobným procesem muselo procházet Německo před nastolením fašismu a po něm. I tam, jinak obyčejní a nenásilní lidé, zmasírováni ideologií a médii ztratili schopnost vnímat svět tak, jak je a připojili se k nenávistné doktríně, zaměřené proti jinakosti.

I já, jako každý normální člověk odmítám jakékoliv násilí a tedy i to, které se stalo v Novém Boru a v Rumburku. A přeji si, aby byli viníci tvrdě potrestáni. Jako Rom ale odmítám hrát hru na vinu a nevinu, hru, která je mi vnucována veřejným diskurzem v době zvýšeného napětí mezi komunitami s jinou barvou kůže, obzvláště, pokud se jedná o vinu či nevinu kolektivní. Nebudu se distancovat od něčeho, co jsem nejen nezavinil, ale ani jsem neměl možnost nijak ovlivnit. Nejsem zodpovědný za činy jiných. Stejně jako ostatní Romové po celé ČR.

0
Vytisknout
16726

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2011