Za zveřejnění výzvy na Facebooku na čtyři roky do vězení

19. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Odvolací soud nyní potvrdil drakonické tresty, k nimž byli odsouzeni mladíci, kteří na Facebooku v srpnu vyzývali k násilnostem ve svém místě bydliště, i když na výzvy nikdo nereagoval. Jordan Blackshaw, 21 a Perty Sutcliffe-Keenan, 22, byli za to, že umístili na Facebook výzvu k násilnostem ve svém městě, oba odsouzeni do vězení na čtyři roky nepodmíněně.

Vrchní soudce Lord Judge uvedl: "Celkový kontext nepokojů a zneužívání moderní technologie byly šokující a neomluvitelné. Tvrdé rozsudky, jejichž účelem je potrestat i odstrašit, musejí následovat. Kontext obrovským způsobem zhoršuje vážnost trestných činů spáchaných jednotlivci. Obrovské počty lidí, kteří se účastnili na násilnostech, mohly vést některé pachatele k přesvědčení, že jsou nedotknutelní a nebudou odhaleni."

Verdikty tří odvolacích soudců, Lorda Judge, Lorda Thomase a Lorda Levesona jasně určují precedent, jak bude napříště anglické soudnictví jednat v takovýchto případech. Účast na výtržnostech, varovali soudci, je vážně přitěžující faktor. Soudy musejí pachatele v takovém případě odsuzovat k daleko přísnějším trestům, než kdyby spáchali trestný čin mimo kontext probíhajících násilností.

Soudci odmítli námitku, že výzvy k násilí, umístěné na Facebooku, byly jen "žert".

"Jsme si vědomi, že nakonec v ulicích Northwiche a Warringtonu nedošlo k žádným násilnostem," řekl jeden ze soudců. Avšak, dodal "slušní občané" se nad těmi výzvami zhrozili. v Lord Judge opakovaně vystupuje proti "zneužívání moderní technologie", kterou považuje za hrozbu. Kritizoval twitter, že jeho uživatelé ignorují soudní příkazy a "šíří lži". Varuje, že internet ohrožuje práci porot, protože si porotci na internetu vyhledávají informace o případech, které soudí, případně o nich diskutují na sociálních sítích. Zastává názor, že elektronická média by měla být podrobena tradičním zákonům o pomluvě a o svobodě projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9302

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2011