Bývalý šéf Mossadu se snaží odvrátit útok na Írán

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Zprávy o údajných přípravách na útok proti íránským jaderným zařízením přicházejí z nepravděpodobného zdroje: Od bývalého šéfa zahraniční rozvědky Mossad Meira Dagana, jenž je považován za válečného hrdinu. Dagan doufá, že zabrání válce, která by podle jeho přesvědčení vedla ke katastrofě. Avšak jeho aktivity hluboce rozhněvaly Netanjahuovu vládu.

Dagan, který z postu šéfa Mossadu odešel v lednu, varuje. Zvolil táž slova jako dříve: "Musíme myslet na to, co se stane den poté". Opakovaně prohlásil, že by útok měl pro Izrael děsivé důsledky - že by šlo o katastrofu nepředstavitelných rozměrů.

Minulou středu, jen několik hodin před Daganovým vystoupením, přišly zprávy o leteckém cvičení izraelských sil nad Sardinií. Výcvikový program zahrnoval útoky na vzdálené cíle, tankování za letu a protiopatření proti raketám země-vzduch. Armáda také testovala novou balistickou raketu Jericho 3, která patrně může nést jaderné hlavice na vzdálenost až 4 500 kilometrů.

Ve stejnou dobu britský Guardian přinesl zprávu o tom, že premiér Cameron plánuje vyslat válečné lodě vyzbrojené střelami s plochou dráhou letu do blízkosti Íránu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14141

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2011