Demonstranti vytlačeni ze Zuccottiho parku, 70 osob zatčeno

15. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Policie dnes ráno vytlačila protestující z hnutí Occupy ze Zuccottiho parku v New Yorku a zatkla přitom sedmdesát osob, včetně těch které se k sobě navzájem připoutaly řetězy. Podle oficiálního zdůvodnění k zásahu došlo ze sanitárních důvodů.

Protestujícím bylo nařízeno, aby odstranili přístřešky, dodržovali zákaz vycházení a přemístili se kvůli vyčištění parku. Protestující se údajně mohou za několik hodin vrátit - ovšem bez spacích pytlů, celt a stanů.

Podle mluvčího newyorské policie Paula Browna byl park vyklizen ve 4:30 místního času a asi 70 lidí bylo na místě zatčeno, včetně skupiny, která se k sobě navzájem připoutala řetězi. Jedna osoba byla kvůli potížím s dýcháním převezena do nemocnice.

Ulice zaplnili policejní těžkooděnci, blikání majáků a zvuk sirén. Protestující zahájili pochod na dvě místa na Dolním Manhattanu, kde plánují uspořádat shromáždění.

Protestující mají dnes rovněž v úmyslu shromáždit se na Kalifornské univerzitě v Berkeley a pokusí se tam založit tábořiště hnutí Occupy California. Před necelým týdnem policie při podobném pokusu zatkla desítky demonstrantů.

Do Berkeley by měl odpoledne dorazit i průvod Occupy Oakland; tato pobočka přišla o svou "základnu" před oaklandskou radnicí v pondělí před úsvitem při policejním zásahu oficiálně zdůvodněném stížnostmi na bezpečnost, zdravotní rizika a zneužívání drog. Zatčeno bylo více než 50 přítomných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6882

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2011