Occupy Wall Street - celostátní den protestů

17. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Stoupenci hnutí Occupy Wall Street se připravují na celostátní den protestů a přímých akcí po celé Americe. Mají se konat desítkyu akcí od New Yorku až po Chicago a Los Angeles.

Čtvrtek 17. listopadu byl prohlášen dnem "solidarity" s aktivisty z Occupy Wall Street v New Yorku, poté, co jejich tábor v Zuccotti parku na Manhattanu zlikvidovala policie. Cílem dne akcí je však také zdůraznit širší cíle hnutí, které poukazuje na příjmovou nerovnost a na zoufalou potřebu vytvářet pracovní příležitosti v USA, kde kolabuje ekonomika.

Hnutí Occupy, které vzniklo před dvěma měsíci okupací Zuccotti Parku, se rozšířilo do desítek měst po celé zemí, a to se smíšenými výsledky. Často zaktivizovalo levicové aktivisty, avšak policie na ně v mnoha místech reagovala velmi agresivně, často na žádost primátorů měst.

V posledních dnech policejní zásahy proti pouličním "okupantům" v New Yorku, v Seattle, v Berkeley, v Portlandu a jinde vyvolaly širokou vlnu odsouzení údajné agresivity policie.

V New Yorku plánu demonstranti protestovat po celý den, a to ve všech pěti čtvrtích města. Od začátku protestů se Wall Street stala v podstatě trvalou protestní zónou, kterou obklopují ocelové ploty a kde je přítomno velké množství policie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7162

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011