Hnutí Occupy Wall Street, aneb od nadšení k diktatuře

24. 11. 2011 / Milan Valach

čas čtení 1 minuta

Podle některých informací vzniká uvnitř hnutí Occupy Wall Street tajná frakce, která se je snaží ovládnout. Ať již se tato informace potvrdí či nikoliv, nebezpečí je to reálné, a to nikoliv jen uvnitř hnutí v USA, ale i v prostředí rodící se občanské společnosti v České republice. Vznik nevoleného vedení, zmocnění se vůdčí role těmi, kteří mají nejvíce energie, ale především času a prostředků k tomu, aby se věnovali "politice", tj. vymýšlení aktivity a organizování skupiny, není nic překvapivého. Je to logický důsledek naprosto naivního přístupu lidí bez jakékoliv praktické zkušenosti s rozhodováním a politickou mocí. A přitom to není žádná novinka.

Přesně toto se dělo již v druhé polovině šedesátých let ve studentském hnutí v USA. Organizační chaos, nesmyslná představa, že všichni budou rozhodovat o všem, v českém prostředí ještě okořeněná v podstatě totalitní představou o zrušení všech politických stran, končí vždy tím, že vedení se zmocní dostatečně autoritářští a aktivní vůdci. Výsledek je pak horší než to, proti čemu se zahájil boj. Takovýto chaos pak slouží mnoha demagogům a mocichtivým lidem k tomu, aby diskreditovali myšlenku přímé demokracie a nabízeli sami sebe jako spásu.

Pokud to občanští aktivisté myslí s přímou demokracií vážně, musí se nejprve seznámit s tím, co to je. K tomu nestačí to, co kdo někde zaslechl. Učit se! Učit se! Učit se!

0
Vytisknout
8770

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011