Íránské jednotky mají bojovou pohotovost

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Velitel Islámských revolučních gard generál Mohammed Alí Džáfarí zvýšil stupeň operační pohotovosti ozbrojených jednotek a zahájil tak přípravy na potenciální vnější vojenský úder a tajné akce proti íránskému jadernému programu.

Západní zpravodajské služby tvrdí, že Írán začal plánovat rozptýlení svých raket dlouhého doletu, trhavin, dělostřelectva a gardových jednotek na klíčové obranné pozice.

Džáfarího rozkaz je odpovědí na rostoucí mezinárodní tlak. Vedení země se obává, že se stane terčem dobře koordinovaného útoku západních zpravodajských a bezpečnostních služeb, které se pokusí zničit klíčové prvky jaderné infrastruktury.

Nedávné výbuchy na raketové základně Bidganeh nedaleko Teheránu posílily obavy z překvapivého útoku Izraele nebo USA. Při explozích zahynulo nejméně 17 osob včetně generála Moghadama, který vedl raketový program. Minulý týden další záhadná exploze vážně poškodila zařízení na obohacování uranu v Isfahánu.

Podle Patricka Clawsona z thinktanku Washington Institute for Near East Policy to vypadá, že existuje kampaň v podobě zabíjení, kybernetických útoků a sabotáží.

Ajatolláh Chameneí vydal direktivu určenou hlavám všech vojenských, zpravodajských a bezpečnostních organizací a nařídil podniknout všechna nezbytná opatření na ochranu režimu. Džáfarí reagoval rozkazem přeskupit arsenál raket Šaháb na tajné základny, kde by byly v bezpečí před útokem a odkud by mohly být použity k odvetným útokům.

Kromě toho Íránci vytvořili řadu jednotek rychlé reakce, které nacvičují reakce na nepřátelský letecký útok. Írán o víkendu podle svého tvrzení na východě země sestřelil pokročlý americký bezpilotní letoun RQ-170. Tento typ letounu obsahuje důležitou technologii kategorie stealth.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11678

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2011