Občané EU budou mít právo navrhovat nové zákony

9. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Minulý týden vznikla Evropská občanská iniciativa. Umožňuje občanům Evropské unie požadovat vytvoření nových zákonů EU, pokud dají dohromady milion podpisů celkem ze sedmi členských zemí EU. Je to malý, ale přesto významný krok k větší participativní demokracii v Evropské unii. I když Evropská komise nebude mít povinnost zavést nové zákony podle návrhů iniciativ, bude mít povinnost o návrzích "vážně uvažovat". Bude se konat slyšení v Evropském parlamentě, kde bude muset Evropská komise vysvětlit svůj postoj k novému návrhu. Evropská občanská iniciative zřejmě vyvolá intenzivnější veřejnou debatu o směru evropské politiky a dá občanům možnost přímo ovlivňovat politickou agendu EU. Některé občanské organizace se však obávají, že získání podpory z jiných evropských zemí a byrokratické požadavky budou nad síly obyčejných občanů, zejména proto, že žádost o vytvoření nového zákona se musí podat do jednoho roku. Kritikové poukazují na to, že z nové iniciativy budou mít zřejmě prospěch jen podnikatelští lobbisté.

Velké multinacionální organizace však zřejmě budou moci nové iniciativy využívat relativně snadno. Už v roce 2010 shromáždil Greenpeace milion podpisů požadujících zákaz geneticky modifikovaných plodin až do doby, než jejich dopad na lidský organismus zhodnotí nezávislá vědecká organizace. Vatikán zahájil iniciativu s cílem "chránit právo na život". Nejsou to zrovna kampaně, které by vycházely z iniciativy obyčejných občanů.

Někteří občané usilují o legalizaci homosexuálních sňatků po celé Evropské unii. Jiní chtějí zajistit univerzální přístup k vodě a kanalizaci a chtějí zabránit privatizaci vodáren a vodních zdrojů. Celá řada sociálních hnutí včetně Occupy požaduje zavedení garantovaného bezpodmínečného minimálního platu pro všechny občany, což by mělo odstranit chudobu a sociální rozdíly. Několik organizací prosazuje větší internetovou svobodu a požaduje odstranění kontroverzní direktivy EU o uchovávání internetových dat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7407

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2012