Čína a USA tajně hrají společné "válečné hry"

16. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojené státy a Čína se diskrétně podílejí na tajných "válečných hrách" uprostřed rostoucího hněvu ve Washingtonu nad rozsahem a drzostí kybernetických útoků proti západním vládám a podnikům, které organizuje a koordinuje Peking.

Činitelé amerického ministerstva zahraničí a pracovníci Pentagonu se loni podíleli na dvou vojenských cvičeních, jejichž cílem bylo zabránit náhlé vojenské eskalaci, k níž by mohlo dojít, kdyby získala jedna strana dojem, že je terčem útoku. Další takové cvičení se plánuje na květen.

I když během rozhovorů v rámci cvičení měly Spojené státy možnost vyjádřit svou frustraci nad tím, co je zjevně systematická špionáž, kterou provádí čínský stát a krádež technologií v obrovském měřítku, Čína k tomu zaujala bojovný postoj.

"Čína dospěla k názoru, že se mocenský vztah mezi Čínou a USA změnil, a to takovým způsobem, že je Čína ve výhodě," uvedl Jim Lewis, ředitel Centra strategických a mezinárodních studií ve Washingtonu.

"Čínská armáda je velmi nepřátelská. Považuje Spojené státy za oprávněný terč. Zastává názor, že je její postoj plně ospravedlnitelný. Myslí si, že USA jsou v úpadku."

Debaty a vojenská cvičení zorganizovaly dvě nevládní organizace, washingtonské Centrum pro strategická a mezinárodní studia a Čínský institut současných mezinárodních vztahů. To umožnilo činitelům americké vlády, včetně činitelů z CIA, hovořit s Číňany relativně neformálně.

Během prvního semináře měly obě strany popsat, co by udělaly, kdyby se staly terčem útoku sofistikovaného viru jako Stuxnet, který ochromil odstředivky íránského jaderného programu. Při druhém zasedání měly obě strany popsat svou reakci, kdyby se dověděly, že útok zorganizovala druhá strana.

"Oba semináře byly opravdu pozoruhodné," řekl Lewis. "První proběhl dobře, druhý už ne tak dobře."

"Číňané jsou velmi chytří. Posílají inteligentní a znalé lidi. Chceme najít způsob, jak změnit jejich chování. Ale oni dokáží velmi dobře ospravedlnit, co dělají. Jejich postojem je, zažili imperialismus a sto let ponižování."

Lewis uvedl, že mají Číňané pocit, že s nimi je zacházeno neférově. "Číňané Spojeným státům hluboce nedůvěřují. Jsou znepokojeni americkými vojenskými schopnostmi. Myslí si, že Amerika má strategii, jejímž cílem je zachovat americkou hegemonii, a Číňané to vidí jako přímý ůtok proti sobě.

V posledních měsících se Spojené státy a Británie pokoušejí zintenzivňovat nátlak na Čínu, kterou obviňují, ukradla z ministerstev, ze zbrojovek a z mnoha institucí tvořících jádro americké infrastruktury technologii za mnoho miliard dolarů. Analytikové argumentují, že se to rovná "přípravě bojiště" a Amerika i Británie varovaly Čínu, ať očekává odvetné akce, pokud to bude pokračovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10174

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2012