Obama vlastní tajný "seznam smrti"

4. 6. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Opět to vypadá jako vypečený vtip, kdyby to ovšem nebylo tristně pravdivé. Prezident Barack Obama, který přednášel ústavní právo na univerzitě, má svůj vlastní seznam nepřátel, které je třeba zabít. Mezi nimi jsou i občané mající americké občanství a s velkou pravděpodobností i nezletilá dívka, jak minulý týden napsal list New York Times. Co víc, ústavní právník Obama každý týden svůj seznam konzultuje se špičkami americké armády a vynáší rozsudky o bytí a nebytí jemu prakticky neznámých lidských bytostí.

Obama dvakrát nelení a má na kontě již dva nebo tři zabité Američany v Jemenu. Od vyhlášení globálního tažení proti terorismu jeho předchůdcem George W. Bushem nastal radikální posun v tom, jak naložit s těmi, jež americká vláda bez důkazního materiálu označí (sic!) za teroristy. Za Bushe II. byly tyto osoby "pouze" mučeny kupříkladu i v Asadově Sýrii, ale nyní je možné je beztrestně popravit. Mám za to, že kdyby podobnou politiku prováděl Obamův předchůdce, byl by okamžitě oheň na střeše a světem by se na jeho adresu valila tsunami odsudků. Provádí ji ovšem demokratický prezident, tak je, jak se zdá, všechno v pořádku.

Barack Obama ve své předvolební kampani ostře vystupoval proti mučení, jež vesele prováděla Bushova administrativa, která se v rámci boje proti světové teroristické Nemesis sama postavila nad zákon. Po nedlouhé době ji Obamova administrativa předčila v špatném slova smyslu v řadě věcí a existence seznamu osob určených k eliminaci je jednou z nich.

V článku o Obamově seznamu, který otiskl list New York Times, se dále píše, že útoky bezpilotních dronů, jež provádějí exekuce "teroristů", nahradily Guantánamo coby prostředek rekrutace militantů do řad povstaleckých skupin bojujících v asymetrické válce proti nejsilnější vojenské velmoci všech dob. Fajsal Šahzád, který se snažil odpálit bombu ve vozidle na Times Square, svůj pokus o atentát před soudem "ospravedlnil" tvrzením, že když "drony udeří, ignoruje se skutečnost, že zabíjejí děti". Ačkoliv je nesmyslné zabíjení tady oplácet zabíjením onde, jedno je jasné. Útoky bezpilotních letadel si stejně jako teroristické atentáty vybírají krutou daň mezi civilisty. Navíc, jak vyplývá nejen z Fajsalových slov, tyto útoky nepřátele vytvářejí, nikoliv eliminují. Bezpilotní nálety kritizuje také bývalý ředitel americké Národní zpravodajské služby Dennis Blair s tím, že mu cílená likvidace nepohodlných osob připomíná taktiku "body counts" ve Vietnamu.

Dokonce i New York Times uznává, že Pákistán a Jemen jsou méně stabilními zeměmi poté, co se Barack Obama stal prezidentem. Pákistánský právník Šahzád Akbar, který žaluje CIA v zastoupení obětí a pozůstalých po náletech dronů, se jednoduše ptá: "Můžete důvěřovat programu, který existuje osm let a jehož úkolem je vybírat lidské cíle k likvidaci, když neexistuje žádná zodpovědnost pachatelů vůči jejich anonymním obětem, a jen v Pákistánu tento program připravil o život téměř 3 000 lidí?"

Ale vraťme se k fraškovité obnaženosti Obamovova "seznamu smrti". Představme si, že Čína adoptuje tuto doktrínu a uplatní ji třeba proti ujgurskému aktivistovi, který žije dejme tomu v New Yorku, a odpálí na jeho byt na Manhattanu raketu. Existují ovšem skuteční teroristé, jako je třeba Luis Posada Carrilles, jenž byl usvědčen z přípravy bombového útoku na civilní kubánský let v roce 1976, při němž zahynulo všech 73 pasažérů na palubě. Carrilles si přitom beztrestně žije v Miami. Kubánská vláda by tedy podle pravidel Obamovy politiky likvidace "teroristů" měla mít právo usmrtit skutečného teroristu, který žije na Floridě. Ovšem, že výše uvedené patří do žánru pokleslého sci-fi. Raúl Castro by se tak stal novým arcilotrem a fackovacím paňácou západních politických a mediálních molochů.

Důležité je rovněž být obeznámen s tím, jak na celou věc pohlíží mezinárodní právo i právní řád Spojených států. Bývalý soudce Nejvyššího soudu v New Jersey Andrew Napolitano, který napsal šest publikací o ústavě Spojených států, současného nájemníka Bílého domu příliš nešetří: "Víme, že prezident Obama vede soukromou válku. Myslím tím, že pro své cíle využívá CIA -- nikoliv armádu, ani nežádá Kongres o autorizaci -- jejíž drony pálí po tisících lidí v cizích zemích." Napolitano píše, že prezident nemůže nařídit armádě, aby někoho zlikvidovala, pokud by nebyly Spojené státy napadeny nebo by se nenacházely v ohrožení bezprostředního útoku, nebo by k dispozici neměl povolení kongresu. Podle federálního práva může americký prezident nařídit něčí likvidaci pouze v případě, byl-li tento jedinec po řádném soudním přelíčení odsouzen k smrti.

Těžko považovat nějakého šejka v Jemenu, jenž se v dodávce snaží ujet před bezpilotním robotem, který na jeho vehikl v zápětí vypálí pár raket, aby ho uškvařil za živa, za bezprostřední hrozbu bezpečnosti USA. A co nezletilé dívky, jak ty ohrožují svébytnost mamutího vojensko-průmyslového komplexu? Byl by to skutečně dobrý vtip, kdyby to nebyla pravda...

0
Vytisknout
16530

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2012