Úspěch pokusu o záchranu španělských bank je nepravděpodobný

9. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

I když finanční pomoc pro španělské banky nepřijde během víkendu, dojde k ní zřejmě zanedlouho. Naneštěstí je velmi nepravděpodobné, že by přinesla konec obav ohledně solvence španělského státu. V podmínkách neexistujícího růstu bude pomoc pro banky brzy následována i pomocí vládě.

Pokus zachránit španělský bankovní sektor se snaží vyřešit tři problémy současně: Zastavit propad samotného bankovního sektoru, obnovit důvěru v něj a vyhnout se finační pomoci pro samotný stát.

Jenže to co se ve Španělsku rozjíždí je run na banky vedený zahraničními klienty, kteří se obávají odchodu z eurozóny, takže je nepravděpodobné, že zde evropské peníze něco zmohou. Španělský bankovní sektor prochází dvěma nezávislými "stresovými testy" - jeden provedl MMF, výsledek má být zveřejněn v neděli a unikla informace, podle níž bude třeba 40 miliard euro na rekapitalizaci - což je částka o třetinu nižší než v Irsku - máme to brát vážně? Druhý dosud probíhá a společnost Oliver Wyman/Berger zveřejní výsledek 18. června. Je možné, že si eurokraté počkají na druhý výsledek. Kdyby základní scénář počítal s roky trvající recesí a 20% pádem realitního trhu, byl by výsledek testu kredibilní. A kdyby se zmíněný scénář realizoval, bude patrně brzy třeba další pomoci. Konečně únik kapitálu ze Španělska se pomocí pro banky nezastaví, protože ta bude podle všeho realizována prostřednictvím státu a ten na ni doplatí zhoršením pozice na úvěrovém trhu.

Lídři eurozóny zřejmě zase jednou naplánují plán plánování záchrany španělského bankovního systému. Ale i pokud by jednali rychle, šance na úspěch je nevelká.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8080

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2012