Pokrytectví Západu ohledně Pussy Riot je neuvěřitelné

23. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Jak by asi reagovala Británie, kdyby Moskva, Singapur nebo Teherán protestovaly proti uvěznění demonstrantů od londýnského Cenotaphu?

Kdokoliv, kdo v Anglii a ve Walesu dnes vlastní nezvládnutelného psa, může být odsouzen do vězení až na půl roku. Pokud váš pes někoho zraní, maximální vězeňský trest pro vás jsou až dva roky. Nemám pro držitele psů sympatie, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. Avšak britský ministr pro životní prostředí a záležitosti venkova si v květnu stěžoval, že je ve vězení méně než dvacet lidí za "nebezpečné trestné činy spáchané psy". Rada pro rozsudky nařídila soudům aby trestní hranici zvýšily na dva roky, "aby to vyslalo signál."

Stejný postoj motivoval před rokem britské soudce, aby odsoudili do vězení 1292 mladých lidí za to, že ukradli během srpnových nepokojů v anglických městech ze supermarketu láhev s vodou, tenisky anebo posílali po internetu idiotská povzbuzování k nepokojům. Soudci zničili život stovkám mladých lidí, stálo to obrovské peníze z kapes daňových poplatníků a obětem to nic nepřineslo. Nemám žádné sympatie ani pro tyto lidi, avšak, zase, zpolitizovaná reakce soudů na trestné činy byla zcela nepřiměřená.

O měsíc předtím odsoudil do vězení soud v Londýně mladého Charlieho Gilmoura, za to, že se pod vlivem drog pověsil na britskou vlajku vyvěšenou na londýnském Cenotaphu a hodil popelnicí na policejní auto. Soudce ho poslal za to na půldruhého roku do vězení, a tak pečlivě zlikvidoval jeho univerzitní kariéru. Zase, nemusíme mít pro Gilmoura žádné sympatie, víme ale, že to není mírný trest. Soudci dobře vědí, že sebekratší odsouzení do vězení je trest na doživotí.

Jak mohou britští politikové, jejichž výroky jsou zjevně zacíleny k tomu, aby ovlivnily ovlivnitelné soudce, kritizovat jiné suverénní státy, že dělají totéž? Minulý týden se vyjádřilo britské ministerstvo zahraničí, že je "silně znepokojeno" osudem ruské trojice Pussy Riot, která uspořádala a natočila obscénní PR akci.

Kázání, které dělají Británie a Amerika v této věci Rusku, je pokrytecké. Amerika a Británie odsoudily "nepřiměřené" ruské tresty pro Pussy Riot. Americká kritika přišla ze státu, který pravidelně odsuzuje občany za trestné činy spojené s drogami na 20, 30 či 40 let do vězení, vězní osoby podezřívané z terorismu v izolaci na dobu neurčitou a na doživotí odsuzuje i pachatele triviálních trestných činů, když se jich dopustili třikrát. Minulý týden oznámil americký vojenský soud, že zpravodajství ze soudu v zálivu Guantánamo s Khalidem Sheikem Mohammedem bude cenzurováno. Bylo zakázáno, aby se kdokoliv u soudu zmínil o tom, že byl Khalid ve vězení mučen, "protože by to ohrozilo bezpečnost státu". Zjevně to nemá nic společného s přiměřeným trestem ani se svobodou projevu.

Britský bezpečnostní establishment za vlády Tonyho Blaira a Gordona Browna se snažil cenzurovat učebnice historie, v nichž hledal "navádění k terorismu". Zavedl soudní příkazy, uzavřené soudy a věznění na dlouhou dobu bez soudu. Učinil veřejné demonstrace bez povolení trestným činem a pronásleduje osoby, kteří vydají něco "nepřípustného" na Facebooku či Twitteru.

Existuje samozřejmě rozdíl mezi svobodou, jakou mají občané většiny západních zemí a hrubším soudnictvím v současném Rusku, v Číně a ve většině muslimského světa. Avšak ten rozdíl není tak velký, aby to ospravedlňovalo vlnu megafonové kritiky ze Západu na Východ. Kdyby nějaká rocková skupina napadla Westminsterské opatství v Londýně a před oltářem tam hrubě urazila nějakou náboženskou nebo etnickou menšinu, všichni víme, že by ministři důrazně požadovali její "exemplární potrestání" a soudci by je poslechli.

Vyjadřovat se k sociálním zvyklostem jiných zemí možná poskytuje politikům a komentátorům příležitost se svatouškovsky rozčilovat, ale nemá to žádný viditelný dopad. Západní kritika zacházení se ženami v muslimských zemích, s disidenty v Číně či s pašeráky drog v jihovýchodní Asii je odmítána jako imperialistické zasahování do vnitřních záležitostí.

Jak by asi reagovala Británie, kdyby Moskva, Singapur nebo Teherán protestovaly proti uvěznění demonstrantů od londýnského Cenotaphu?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14659

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012