Odborníci na vodní zdroje: svět bude muset přejít na vegetariánskou stravu

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní odborníci na vodní zdroje vydali své dosud nejvážnější varování ohledně globálních zásob potravin. Upozorňují, že obyvatelstvo světa bude během nadcházejících čtyřiceti let zřejmě muset téměř úplně přejít na vegetariánskou stravu, nemá-li docházet ke katastrofálnímu nedostatku.

Lidé získávají dnes 20 procent bílkovin v potravě z výrobků ze zvířat, ale to bude zřejmě muset poklesnout na pouhých pět procent, má-li svět uživit další 2 miliardy lidí, které na planetě Zemi budou žít v roce 2050.

Na světě nebude dostatečné množství vody na výrobu potravin pro všech 9 miliard osob.

Varování ohledně budoucího nedostatku vody, který omezí výrobu potravin, přichází ve chvíli, kdy se charitativní organizace připravují na druhou globální potravinovou krizi za posledních pět let. Od června stouply ceny základních potravin, jako jsou kukuřice a pšenice na mezinárodních trzích o 50 procent. Vzrůst cen je důsledkem vážného sucha v USA a v Rusku a slabých monzunových dešťů v Asii. Více než 18 milionů lidí už čelí nedostatku potravin v Sahelu.

Britská charitativní organizce Oxfam varuje, že vzrůst cen potravin bude mít ničivý dopad na rozvojové země, které závisejí silně na dovozu potravin, zejména na části Latinské Ameriky, severní Afriky a na Blízký východ. Nedostatek potravin r. 2008 vyvolal občanské nepokoje v 28 zemích světa.

Přijetí vegetariánské stravy je jednou z množností jak využít vodu na pěstování plodin efektivněji. Krmivo pro zvířata vyžaduje pětkrát a desetkrát více vody než vegetariánská strava. Třetina orné půdy na světě se už dnes využívá k pěstování krmiva pro zvířata. Jinými možnostmi je eliminace plýtvání a zvýšení obchodu mezi zeměmi, které mají potravinové přebytky a které mají potravin nedostatek.

Zprávu vědci vydali při zahájení výroční světové konference o vodních zdrojích, která se koná ve Stockholmu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11592

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2012