Útoky bezpilotními letadly jsou kontraproduktivní, varuje americká zpráva

25. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Program CIA tzv. "cílených" leteckých úderů bezpilotními letadly v kmenových oblastech v Pákistánu je politicky kontraproduktivní, usmrcuje velké počty civilistů a ochromuje respekt pro mezinárodní právo. Na to poukazuje analýza amerických univerzitních odborníků.

Studie právnických fakult ze univerzit ve Stanfordu a v New Yorku, založená na rozhovorech s obětmi, se svědky a odborníky, obviňuje amerického prezidenta Baracka Obamu z eskalace těchto leteckých úderů, kdy jsou skupiny lidí vybírány k zabití pouze na základě vzdálené analýzy jejich "životních vzorců".

Lidé se obávají chodit na svatby nebo na pohřby, uvádí studie, protože operátoři bezpilotních letadel si je mohou splést za shromáždění extremistů z Talibanu či z Al Kajdy.

Autoři přiznávají, že je obtížné získat přesná data o počtech obětí, "protože americká vláda skrývá program úderů bezpilotními letadly před demokratickou kontrolou".

Nejlepší dosažitelné informace uvádějí, že od června 2004 do poloviny září 2012 bylo v Pákistánu usmrceno bezpilotními letadly mezi 2562 a 3325 osob, z nichž 474-881 byli civilisté. Z nich bylo 176 dětí.

"Americká bezpilotní letadla létají 24 hodin denně nad komunitami v severozápadním Pákistánu a útočí na domovy, vozidla a veřejné prostory bez varování," konstatuje zpráva amerických právních odborníků.

"Jejich přítomnost terorizuje muže, ženy a děti. V civilním obyvatelstvu vznikají úzkost a psychická traumata. Lidé, kteří žijí pod bezpilotními letadly, musejí čelit trvalému nebezpečí, že mohou být kdykoliv usmrceni a nemohou proti tomu nic dělat.

Tato praxe ovlivnila chování lidí. Americká bezpilotní letadla mají ve zvyku útočit na jedno místo víckrát. Existují důkazy, že americká bezpilotní letadla usmrtila záchranáře, proto se členové místních komunit i humanitární pracovníci obávají jít na pomoc raněným obětem."

Studie dodává: "Počet usmrcených extremistů je nesmírně nízký, odhaduje se asi na 2 procenta zabitých osob. Existují důkazy, že americké údery bezpilotními letadly vedly k zvýšení počtu lidí, kteří se hlásí jako členové do násilných ozbrojených nestátních organizací, což motivuje další letecké údery. 74 procent Pákistánců nyní považují Spojené státy za nepřítele."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8409

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012