Volby do senátu: Vyhrála levice, ale čtyřem Čechům z pěti je to jedno

20. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Účast ve druhém kole voleb do Senátu Parlamentu České republiky nedosáhla ani 20% (18,61%; v roce 2010 to bylo ještě 24,6%). Levice získala v horní komoře dvoutřetinovou většinu, nicméně většině Čechů je především zjevně jedno, kdo z nabízených kandidátů do senátorského křesla usedne.

Nedá se přitom jednoznačně říci, že by nezávislí či "antiestablishmentoví" kandidáti na obecném nezájmu o volby něco výrazně změnili. Na Praze 2 přesvědčivě zvítězil kandidát Pirátské strany Libor Michálek, ale nevolilo zde ani 20% oprávněných. Obdobně v Chrudimi nezávislý Jan Veleba; v obvodu Brno-město, kde zvítězila Eliška Wagnerová (SZ), nepřišlo ani 15% voličů; Leopold Sulovský za Ostravaka byl zvolen necelými 17% oprávněných voličů; pouze ve Zlíně, kde vyhrál Tomio Okamura, dosáhla účast poněkud pěknějších 26,58%.

Zdá se tedy, že klesající zájem o senát představuje v České republice setrvalou tendenci bez ohledu na stupeň nespokojenosti s vládou. Ti, kdo hlasovat přišli, to ovšem vládě vytmavili: Ze 27 mandátů jich 13 získala ČSSD, 2 KDU-ČSL, 1 KSČM, naproti tomu ODS a TOP 09/Starostové dohromady obdrží pouze 6 mandátů (4+2); zbytek připadne dosud neparlamentním stranám a nezávislým kandidátům. Ale nespokojených voličů přišlo velmi málo.

Vzhledem k těmto okolnostem by oslavy vítězné ČSSD měly být velmi decentní. Podařilo se jí sice uspět v pravicové pevnosti na Praze 4, ale je to vyváženo ztrátou křesla Stanislava Křečka na Praze 2. Praha mimochodem - až na úspěch Libora Michálka - zůstává vůbec nejkonzervativnější částí České republiky, kde se zatím celostátní posun voličských preferencí doleva příliš neprojevuje.

I když panuje masivní nespokojenost s Nečasovou vládou (v červnu jí podle CVVM důvěřovalo pouze 16% dotázaných), nepůsobí jako mobilizační činitel ve volbách do senátu (tomu důvěřovalo 19%). Zřejmě tedy krizi důvěry nepropadá pouze vláda, ale prakticky celý politický systém s výjimkou regionálních struktur a prezidenta...

0
Vytisknout
7769

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012