Kdo provokoval v Luxoru?

24. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Ve stylu Rudého práva neblahé paměti referovaly včerejší Lidové noviny o autogramiádě Madeleine Albright v Pražském Luxoru. Nic neříkající článek mluvil o "napadení", "létajících plakátech", "urážkách" a podle autora byl hlavně "provokací". Text mi živě připomněl někdejší článek "Ztroskotanci a samozvanci", jímž deník ÚV KSČ reagoval na vznik Charty 77.

Co se v Luxoru vlastně stalo, se čtenář pořádně nedozvěděl, výklad události byl vysloveně jednostranný. Jiná česká média o autogramiádě psala ve vysloveně servilním stylu a incident přešla mlčením.

Slovenský server sme.sk k tomu v diskusi zveřejnil informaci člena sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, sociálního pracovníka Karla Hyky:

"Kolem půlnoci jsem o událostech v Luxoru hovořil se čtyřmi účastníky akce. Jádro skupiny tvořili čeští občané, kteří se před týdnem vrátili z poznávací cesty po Kosovu. Cílem cesty bylo umožnit zájemcům, kteří tam ještě nebyli, seznámit se na vlastní oči s tím, jak se tam žije nealbánským menšinám. Pro všechny účastníky zájezdu to byla naprosto otřesná zkušenost. Není pochyb o tom, že dnes na Kosovu dochází pod dohledem tzv. mezinárodního společenství k postupnému vymazávání a vyhlazování všeho, co nějak souvisí se srbskou kulturou a náboženstvím. Kosovo jako právní stát je čirá fikce. Jasným příkladem jsou majetková práva. Pro Nealbánce neplatí. Albánci si zabrali domy, byty, pole a lesy, které patřily Nealbáncům. Nikoho to nezajímá. Nealbánci jsou pod neustálým tlakem ze strany albánských extrémistů. Kosovská policie incidenty šetří a šetří, ale nic z toho. Druhým cílem cesty bylo předat humanitární pomoc v srbských enklávách. Byla to moje třetí cesta na Kosovo.

K věci: Kolegové přišli si do Luxoru nechat podepsat několik drastických fotografií z doby bosenské a kosovské války. Albrightová je za hrůzy těchto válek do jisté míry odpovědná. Účastníci akce chtěli, ať se tedy pod své dílo podepíše. Albrightová začala na aktivisty hystericky řvát: "Get out, get out!" A obrázky roztrhala. Ochranka se zachovala velmi neprofesionálně, začala aktivisty fyzicky napadat. Aktivisté Albrightové vmetli do tváře, že je "balkánskou řeznicí". Ta přešla do češtiny a označila je (jaksi nesmyslně) za "válečné zločince"!?

Napadenou stranou tedy byli oni aktivisté. Kolegové velmi ocenili profesionální a nestranný přístup české policie. Incident byl prý nafilmován. Záznam bude dostupný na YouTube (možná už tam je). Každý si pak může o celé věci udělat vlastní závěr. Lidé jako Albrightová by si měli pomalu začít zvykat na to, že takové horké chvilky budou zažívat stále častěji. Česká vláda sice uznala 21. května 2008 v Teplicích (bývalé Sudety!) nezávislost Kosova, ale český národ není stádo ovčanů."

Tolik tedy Karel Hyka.

Posuďte sami, zda jeho příspěvek obsahuje více konkrétních informací o incidentu, než "zpráva" publikovaná v LN.

0
Vytisknout
22778

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012