Insideři: "Břidlicový plyn je investiční bublina"

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Vedle řady známých environmentálních rizik a rizik pro veřejné zdraví investigativní práce New York Times a Bloombergu upozorňují na fakt, že ekonomika tzv. břidlicového plynu je riziková a drahý nekonvenční plyn ve skutečnosti neodpovídá slibům "takřka neomezené" nabídky této suroviny.

Investoři si stále více všímají nepředvídatelné povahy tohoto průmyslu a zpochybňují jeho riskantní chování. Existuje skutečně tolik břidlicového plynu, kolik jeho proponenti tvrdí? (Například Polsko před pár týdny tyto projekty utlumilo právě proto, že původní odhady možných zásob suroviny se ukázaly být nepřiměřeně optimistické. Polsko přitom klade dlouhodobý důraz na zajištění energetické bezpečnosti a není spokojeno s ruskoněmeckým projektem Nordstream, který obchází jeho území - pozn. KD.)

Vzpomeňte si, že ropné a plynařské společnosti nakoupily ohromné rozlohy půdy, aniž by ověřily, že tu vůbec budou cokoliv produkovat.

Podle informací NYT z interních dokumentů producentských společností plyne jiný obraz než z oficiálně hyperoptimistických veřejných prohlášení. I když existují některá velmi aktivní ložiska břidlicového plynu, jsou často oblopena jinými, u nichž náklady na vytěžení plynu převyšují výnos. Ukazuje se také, že množství vytěženého plynu klesá mnohem rychleji, než se předpokládalo, což ohrožuje jejich dlouhodobou ziskovost. Zákonodárci zvažují masivní dotační programy v naději, že tak pokryjí spotřebu levnou surovinou. Jenže otázka zní, kolik jí nakonec vůbec je a kolik se jí opravdu vyplatí vytěžit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13778

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2012