Zisk bohatých subjektů považuje v ČR soudnictví za "posvátný"

6. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Je třeba si uvědomit, že za českým systémem exekucí je princip "posvátnosti zisku" bohatých subjektů, jako jsou banky, pojišťovny, dopravní podniky, telekomunikační firmy, píše jeden významný český právník.

"Neprůstřelnost" obhájců exekucí je založena na tom, že těmto obrovským společnostem s miliardovým obratem nesmí uniknout ani nepatrné částky, aby nedošlo k dominovému efektu a celý systém dobývání renty velkými subjekty od tisíců drobných plátců nebyl zpochybněn.

Je to primitivní, ale účinná argumentace, na kterou část veřejnosti slyší.

Ze stejného soudku je argumentace advokátů, podle nichž by se bez mnohonásobných absurdně vysokých přísudků vymáhání bagatelních částek nevyplatilo.

Jako hlavní problém ale vidím systém doručování, který umožňuje, že se dlužník o drobném dluhu dozví až ve fázi exekuce.

Velmi absurdně působí také srovnání pravomocí policie při domovních prohlídkách, resp. prohlídkách jiných prostor v trestním řízení a pravomocí exekutorů při tzv. mobiliární exekuci. V obou případech jde o zásah do domovní svobody a práva na soukromí. Podezřelý z vraždy je však zákonem lépe chráněn než dlužník dopravního podniku.

0
Vytisknout
10178

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2012