Sup, který si (ne)přál být špionem

18. 12. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 15 minut

Svatá země 50. týdne roku 2012: Mišál zřejmě odchází do politického důchodu, Abbás hrozí opuštěním nenásilné politiky vůči Izraeli, Fatah má nové logo bez židovského státu, Sup "špionoval" pro sionisty, v Gaze se prodává parfém s raketovou "vůní vítězství" M75 a mnoho dalšího z izraelsko-palestinského dění.

Vojanda proti "blbci s kvérem"

Omlouvám se za použití toho slova, ale jak jinak nazvat někoho, kdo v Hebronu (jednom z nejvýbušnějších míst palestinsko-izraelského konfliktu) ohrožuje člena izraelské armády zbraní, a to ještě ke všemu umělohmotnou? Co čekal? Že mu dají kytičku? Možná tak na hrob. Nebo předpokládal, že se objeví nějaký mírový aktivista, natočí tento "válečný zločin" na kameru a pošle do světových médií, aby se ukázalo, jak jsou ti Izraelci zlý a špatný. Vyšlo to jen na půl, aktivisté opět křičí, ale mladík je mrtvý. Sedmnáctiletý Muhammad Ziad Awad Salaymah, podle aktivistů nedoslýchavý kluk, co si šel koupit dort ke svým sedmnáctým narozeninám. Milý, hodný, nikdy nic neprovedl, k demonstracím se nehlásil a pečoval o svoji rodinu. Tak je to vždy, ještě mohl být mentálně zaostalý a nejlépe slepý. Dostali bychom se tak k "typické" oběti izraelského násilí.

V Hebronu už cirkulují výzvy propalestinských organizací, které si vyžadují potrestání vojačky a poslání "té vražedkyně před mezinárodní trestní tribunál." Jenže proč vlastně? Co udělala ta dívka špatně? Palestinský kluk vytáhl pistoli, přitiskl jí kolegyni na krk a vyhrožoval. Jednu kulku do hlavy a pak dvě do hrudi, nic více si nezaslouží. Je mi to i protivné říci, ale tak to je. Hebron je válečná zóna a za každou chybu se platí, cena je nehorázná, tedy lidský život.

IDF se dopouští mnoha přehmatů a desítky lidí již zemřely zbytečně, ale ne vždy je na vině voják a nebo vojačka, která zmáčkne spoušť. Mnohokrát jsem viděl palestinské mladíky, kteří jakoby si mysleli, že izraelští vojáci nevystřelí a když, tak je ta kulka netrefí a když je trefí, tak nezabije a oni budou mít jen fešnou jizvu, kterou budou ukazovat kamarádům.

Co se na tom checkpointu opravdu stalo? To se dozvíme jen těžko. Možná mám v tomto případě větší chuť věřit izraelské vojačce než bandě hysterických pro-palestinských aktivistů, (kteří na místě sice nebyli, ale vědí přesně, co se stalo) a to i proto, že si ji dokáži představit. Devatenáctiletou, vystrašenou holku s kvérem v ruce, na checkpointu uprostřed města plného nepřátelských Arabů. Divím se, že tam už nezamřelo lidí více, napětí by se v tomto kousku svaté země dalo krájet na malé částia vyvážet po tunách.

Vojanda za incident nemůže, i když mnoho lidí volá po odplatě, po její smrti. Vinu za úmrtí nese okupace. Ano ta izraelská, ale to ještě neznamená, že každý Izraelec či každý voják je za ní zodpovědný. Okupace: bez ní by tam nebyl checkpoint / bez ní by tam nebyla vojačka a mladý Muhammad / bez ní by nebylo třeba kontroly a bezpečnostních opatření / bez ní by nebylo napětí a strach mezi oběma komunitami / bez ní by Muhammad mohl žít a ta vojanda klidně spát.

Izraelská armáda byla v posledních dnech obviňována ze zbabělosti ze strany Izraelců kvůli několika "taktickým ústupům" před demonstranty s kameny v rukou. Dlouhodobě je kritizována za hrubé porušování lidských práv ze strany Palestinců a pro-palestinských organizací. Ti všichni však zřejmě žijí v ideálním světě, kde ti bílí jsou ti hodní a ti černí ti zlí.

Zvířecí špioni arabského světa

V Súdánu chytli supa, nebyl obyčejný, byl totiž kouzelný. Tedy ne přímo magický, ale očividně pracoval pro izraelskou tajnou službu. Zázrak? Za kolik šekelů nebo kolik mršin měsíčně nevíme, ale podle "důvěryhodných zdrojů" se Šin Bet a nebo Mosad maskovaly za plíšky s nápisy "Hebrejská univerzita, Jeruzalém" a "Izraelská služba pro přírodu".

Není to poprvé, co byl sup obviněn z nekalé činnosti ve spolupráci s židovským státem: v roce 2011 podobného špiona chytili i v Saudské Arábii. Sup není jediným živočichem, kterého sionistický režim "používá" ke svým nekalým rejdům na území nepřátelských států. V roce 2010 se tomuto obvinění nevyhnuli ani žraloci v Rudém moři, kteří podle některých teorií byli k "lidožravosti" vycvičeni izraelskými tajnými službami. Důvodem mělo být odlákání turistů, a tím i snížení příjmu Egypta.

Přestože tyto teorie mohou znít mnoha anti-izraelským aktivistů jako důkazy proradnosti židovského státu, nic víc, než pousmání a zařazení příběhu do kolonky "konspirační teorie", možná i do té druhé, "šílené konspirační teorie", si zřejmě nezaslouží.

"Ekolog z izraelského úřadu pro přírodu a parky řekl, že mladý jedinec do Izraele přiletěl z Balkánu, odkud každoročně migruje. Jemu a skoro stovce dalších byl v říjnu vpraven čip, který umožňuje sledovat vzdálenost a nadmořskou výšku. Fotografie jím ale prý pořizovat nelze," psalo se na serveru ČTK. Česká republika má mnoho programů zabývajících se pozorováním různých živočišných druhů po celém světě a tak si říkám, kolik takovýchto "agentů" asi používáme, platíme a živíme. Vypadá to velice širokou "špionážní síť" a jen doufám, že ji nikdo neodhalí, jinak jsme v pytli.

Celý incident by mohl být pouze vtipem, ale bohužel tomu tak není a to z toho důvodu, že mnoho Arabů i anti-izraelců těmto konspiračním teoriím opravdu věří, považují je za důkaz proradnosti židovského režimu a na základě toho si na něj vytváří názor. Izraelské tajné služby konají mnohé špinavosti po celém světě. Vraždy, únosy a akce při kterých by se nám zvedl žaludek, či minimálně obrátilo naše morální vnímání světa vzhůru nohama, to ale neznamená, že jsou zodpovědné za každého ptáka, co přeletí nějakou izraelsko-arabskou hranici.

Arab i muslim mají svoje tělo i duši

Já vím, že to píši již po několikáté, ale očividně je nutné neustále připomínat některé základní teze. Tedy za prvé: "Ne každý Arab je muslim a ne každý muslim je Arab," za druhé: "Většina Arabů opravdu mluví arabštinou, neznamená to ale, že jsou všichni stejní."

Možná by se zdálo zbytečné o tom neustále psát, ale mnozí skalní podporovatelé Izraele, kteří šíří arabofobii a islamofobii, otázku původu i víry neustále překrucují a zneužívají. Lubomír Stejskal ve svém textu napsal: "Muslim odstoupí ze závodu prostě proto, že s ním ve stejné rozplavbě soutěží také Izraelec." (Celý text ZDE) Jedná se očividně o incident z roku 2009 a íránského plavce Muhammada Alirezajího. Kde vzal pan Stejskal, že se jednalo o muslima nevím, zřejmě si udělal prostě rovnítko mezi Íráncem-mužem a vyšlo mu muslim. Nemyslím, že by zkoumal náboženský status všech závodníků v plavbě, ať již Američanů, Malajců a nebo jiných národností. Stejně tak pochybuji, že se něčeho podobného dopouštěli závodníci například z Egypta či Alžírska, ať již muslimové, křesťané a nebo třeba animisté. Tedy sportovec například z Palestiny nemusí být muslim, sportovec z Iránu může být sice muslim, ale zřejmě není Arab a americký sportovec může být kdokoliv, prakticky z jakéhokoliv rasového a nebo náboženského spektra. Tedy toto odmítnutí mělo zřetelně osobně politický (ať už jakkoliv divný a v rámci sportu zavrženíhodný), a nikoliv náboženský charakter. Srovnatelně se Stejskalovi podobní autoři chovají i v jiných textech, kde se snaží vytvořit představu zlého arabského světa, který nenávidí Izrael a ještě horšího muslimského světa, který obsahuje tu samou skupinu lidí a k níž přibírá ještě několik dalších, nenávistných, zlých grup plných protřelých fousatých mohamedánů z celého světa, kteří hoří touhu podříznout krk každému Izraelci, tedy podle nich i každému Židovi na této planetě.

K věci druhé. Většina Arabů sice mluví arabsky, ale rozhodně se nejedná o jednolitou kulturní či politickou obec, o čemž se nás lidé jako pan Stejskal snaží neustále přesvědčit. Nejenom že systémy například v Alžírsku, Jemenu a nebo Saudské Arábii jsou odlišné, kulturní a historické tradice jsou též jiné. Každá z těchto zemí se vyvíjela po svém, vytvářela své obchodní a politické kontakty, směřovala svůj vývoj i svá "přátelství." To samé platí například i o Slovanech. Nevím jak Vy, ale já nebývám moc nadšený, když mě některý z amerických přátel přirovná třeba k Srbům. Nic proti nim, ale nepatřím k nim.

Nejsem stejný jako Ukrajinec, Polák nebo Rus. Přestože jsme všichni Slované, vyrůstáme v jiném kulturním prostředí, za jiných politických i sociálních podmínek. Stejné je to i s Araby.

Takovéto zjednodušování (tedy házení všech muslimů, Arabů, Peršanů, Židů, Izraelců či jiné skupiny do jednoho generalizujícího pytle) vede pouze k xenofobie či jiné formě nenávisti založené na základě náboženské či kulturní rozdílnosti. Konflikty, které vede Izrael (přestože je to židovský stát), nejsou náboženského charakteru (přestože je vede vůči státům, kde je islám většinové náboženství), ale čistě politického, kdy je náboženství i nacionalismus zneužíván jednou či druhou stranou konfliktu k motivování svých bojovníků při získávání podpory pro své cíle.

Jen tak krátce ze Svaté země

Není terorista jako terorista. Zatímco vůdce Hamásu Chálid Mišál se do pásma Gazy dostal bez velkých problémů, jeho kolega z Islámského džihádu Ramadán Šala takové štěstí neměl. Z důvodů obav o svoji bezpečnost, po několika vyhrůžkách ze strany Izraele, se tak na plánovanou cestu nevydal.

Více v AJ: ZDE

Hledá se náhrada za Chálida Mišíla. To, že je tento "arciterorista" ještě na živu, nemusí být pouze důsledkem příměří mezi IDF a Hamásem, ale také jeho brzkým odchodem z vedení organizace ovládající jíž šestým rokem pásmo Gazy. Proč ho zabíjet, když odchází, že ano. Jeho zástupce Moussa Abu Marzouq také upozornil na to, že právě izraelské nálety jsou jedním z důvodů, proč nedošlo k setkání vrcholných činitelů Hamásu a následnému zvolení nového šéfa.

Více v AJ: ZDE

M75 vůně vítězství. Přestože se Gaza, její obyvatelé i Hamás, snaží vypadat mírumilovně a tak nějak "hodně", vytvořila místní kosmetická firma nový parfém s názvem inspirovaným smrtícími raketami M75, které jsou schopny zasáhnout Jeruzalém i Tel Aviv, a jejich "vítězstvím" nad izraelskou armádou.

Více v AJ: ZDE

Peníze pro Palestinu. Mezi tím vším se snaží Mahmúd Abbás vyřešit problém s financováním své "vlády", jelikož Izrael oznámil pozdržení daní pro palestinskou samosprávu a to až do jara roku 2013, tedy minimálně. Stejně tak na setkání v katarském hlavní městě Dauhá pohrozil, zřejmě i díky "úspěšnému" tažení Hamásu v poslední válce, změnou své "politiky bez násilí" vůči Izraeli a to převážně kvůli nově schválené výstavbě v prostoruE1 a zadržení daní.

Více v AJ: ZDE

Kam zmizel Izrael? Se snažením Mahmúda Abbáse příliš nekorespondují signály, které vysílá jeho strana Fatah. K čtyřicátému osmému výročí založení této strany bylo zveřejněno i nové logo, které ukazuje v kufii zabalenou celou historickou Palestinu: tedy Gazu, Západní břeh i celý Izrael. Jsou zde i další znaky odboje, jako je část pušky AK-47 a nebo symbol klíče. Tímto nonverbálním prohlášením se tak Fatah spíš přiklání k plánu Hamásu, pro kterého je dvoustátní řešení spíše dočasným stavem v jejich boji za osvobození "celé Palestiny," než k navrhovaným kroků prezidenta Abbáse.

Více v AJ: ZDE

Mocný jestřáb leží v prachu! Za poslední týden toho bylo na nyní již odstupujícího izraelského ministra zahraničí Avignora Liebermana zřejmě moc. Nejdříve se dovolával smrti pro palestinské policisty, kteří napadali izraelské vojáky v Hebronu. Poté obvinil evropské státy z "holocaustního chování" jako reakci na jejich postoj během volby v OSN během hlasování 29. listopadu. No a na konec byl obviněn z korupce i podvodů a opouští izraelskou politiku. K tomu stačí říci snad jenom jedno: Sbohem.

Více v AJ: ZDE

Jordánsko spřádá mírové pavučiny. Král Abdulláh II se dal slyšet, že by jeho země měla hostit v únoru další kolo mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou, což však nepotvrdila ani jedna ze zúčastněných stran tohoto dlouho trvajícího konfliktu. Nynější prohlášení by mohlo poukazovat spíš na to, že se jordánský král snaží získat zpět pozici mediátora, kterou ztratil ve prospěch Egypta, díky poslední válce mezi Gazou a Izraelem. Mírový proces je již dávno mrtvý, jedná se tak spíše o zvyšování vlastní prestiže Abdulláha II než o snahu řešit palestinsko-izraelský konflikt.

Více v AJ: ZDE

Stáhněme se a ukončeme to! Bývalý šéf generálního štábu izraelské armády Gabi Ashkenazi, stejně jako několik jeho kolegů, se na jednání o konci konfliktu vrhl opravdu s vervou a vyzval své "soukmenovce" k definování hranic Izrael, jednostrannému vyklizení západního břehu Jordánu a dovedení jednání ke konečnému řešení. Sám přitom přiznává, že se nebude jednat o lehké řešení.

Více v AJ: ZDE

Izraelci "vyčistili" kanceláře aktivistů. Na Ashkenaziho slova dojde možná až někdy v budoucnosti, pokud tedy vůbec. Zatím izraelské obrané síly vtrhly do kanceláří tří neziskových organizací v Ramalláhu, kde zabavily počítače a materiály. Podle armády aktivisté spolupracovali s militantní levicovou Lidovou frontou pro osvobození Palestiny, což představitelé NO razantně odmítli.

Více v AJ: ZDE

A více zase za týden....

0
Vytisknout
8186

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012