Vážení a oslavovaní jihočeští studenti

18. 12. 2012 / Jana Maříková

čas čtení 3 minuty

....tedy vy, kteří jste se rozhodli držet hladovku proti komunistickému nebezpečí. Nepochybuji -- prozatím -- o vašich dobrých úmyslech. Bylo vám řečeno a jistě jste si ověřili, že komunisté páchali zločiny. Je to pravda, i když mnozí tak také činili s těmi nejlepšími úmysly. Kariéristé přišli až později. Vy také po nějakém čase zjistíte, že vás někdo použil pro své vlastní zviditelnění. Co ve vás bohužel zůstane, bude nenávist a frustrace, dva důležité a nebezpečné faktory sociální deprivace.

Uvěřili jste, že jste jediní bojovníci proti totalitě a že jste svědomím národa. Jste miláčky médií a užíváte si svých 15 minut slávy. A to by těm přemýšlivějším z vás mělo být podezřelé. Myslíte si, že když Gándhí protestoval proti britské nadvládě, byl oslavovaným hrdinou Financial Times? Že Jan Palach byl denně na stránkách Rudého práva jako bojovník za svědomí národa? Že účastníci Occupy Wall Street byli dáváni za vzor svým pasivním spoluobčanům?

Co tím chci říci – bojuje-li někdo proti něčemu, co má opravdu potenciál ohrozit mocné tohoto světa, je potlačován, vysmíván nebo ignorován. Oslavováni jsou ti, kdo odvádějí pozornost od opravdu nebezpečných dějů. V našem případě to jsou tzv. církevní restituce, zvyšování daní, likvidace sociálního státu. Dáváte možnost, aby se ti, kdo se nazývají hlídacími psy demokracie, tedy novináři, mohli vyhnout popisování a zobrazování reálného nebezpečí a ještě měli pocit, že mají pořádné téma.

Opravdu si myslíte, že lidé, kteří volili komunisty, možná i vaši rodiče nebo příbuzní, jsou vaši nepřátelé a chtějí pro vás život v totalitě? Nebo jsou spíše zoufalí ze zhoršující se životní situace a chtějí jistotu práce a bydlení nejen pro sebe, ale i pro své děti? Opravdu si myslíte, že komunisté budou znárodňovat – tedy i vlastní prosperující firmy? Že vás budou chtít poslat do gulagu? Opravdu si myslíte, že jste chytřejší a čistší než ti, kteří mají volební právo a podle něj se rozhodli? Chtěli byste jim snad říkat, vy, kdo z dobrých důvodů pro své mládí volební právo nemáte, jak mají volit? Kam až chcete zajít? Chcete umřít hlady jako věznění členové IRA? Myslíte si, že situace je vyhrocená, nebo si její vyhrocování užíváte?

Závěrem – doufám, že pan Zimola i paní Baborová vydrží. Doufám, že nesáhnete k násilí. Doufám, že pochopíte, které protesty mají smysl. Celý život jsem pracovala s mládeží, učila jsem i na Jírovcovce. Nikdy jsem neměla s dětmi problémy, ale vždycky jsme si uvědomovali, kde jsou naše role. Protestujte, na to máte právo. Dávejte si ale bedlivý pozor, kdo jsou vaši vůdcové a jsou-li jejich úmysly tak čisté, jak tvrdí.

Autorka je učitelka angličtiny v Budějovicích

0
Vytisknout
19109

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012