Novela přestupkového zákona: Další krok na cestě do středověku

19. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Poslanci dnes přehlasovali prezidentské veto novely přestupkového zákona. Podle této novely by měli úředníci rozhodovat o tom, ve kterých případech obec zakáže pobyt pachatelům přestupků. Pro vládní návrh, který obhajovala poslankyně Řápková, hlasoval celý poslanecký klub ODS s výjimkou Borise Šťastného, který se zdržel, a také celý klub TOP 09 s výjimkou Vlasty Parkanové, jež se také zdržela hlasování. Návrh, který je v rozporu s článkem 45 Listiny základních práv a svobod, prošel díky hlasům části poslanců VV a nezařazených.

Česká republika se tak po vytvoření feudální třídy cestou církevních restitucí posouvá ještě dále směrem ke středověku. Osudová sekvence událostí může pro někoho vypadat například takto: Podvodná exekuce; obstavení příjmů; odebrání dávek státní sociální podpory; vystěhování; přinucení k parazitickému způsobu života a zákaz pobytu.

Vládní zákonodárci se nestarají o to, proč se věci dějí. Jejich preferovaným přístupem je všude "nebojácná" represe. Ta sice vůbec nic neřeší, ba z dlouhodobého hlediska věci ještě zhoršuje, nicméně tohle Řápkové nezajímá. Opět se budou sbírat politické body za "odvahu". Opět byl nalezen dočasný hromosvod lidového hněvu: Pachatelé přestupků.

Že by nějaká obec zakázala pobyt někomu z privilegovaných přikradačů, kteří navlečeni do honosných obleků způsobují ze Sněmovny nebo Strakovky společnosti škody o mnoho řádů vyšší než nějací ošutělí přestupkáři, toho se ovšem ti, kdo pro novelu zvedli ruku, obávat nemusejí.

0
Vytisknout
12302

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012