Stanovisko ProAltu k druhému kolu prezidentské volby

21. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

ProAlt v žádném případě nemůže podpořit Karla Schwarzenberga. Je to předseda vládní TOP09, strany, který svým programem ztělesňuje pravý opak snah ProAltu. Jeho volba, ať už z jakýchkoli důvodů, by byla popřením dvou a půl let práce v hnutí proti neoliberálním reformám.

Neděláme si iluze o Miloši Zemanovi. Jeho veřejná vystoupení plná rasismu, xenofobie a šovinismu všeho druhu jsou odpudivá. Musíme konstatovat, že v prezidentských volbách moderní, progresivní levice prohrála.

Na druhou stranu bychom neměli zapomínat, že pravomoci a role prezidenta jsou v našem systému omezenější, než odpovídá dosavadní zjitřené atmosféře. Místo toho, abychom se dále utápěli v taktických úvahách o tom, kdo se bude na Hradě jak chovat, chceme dále pokračovat v našem úsilí: podpořit sebevědomí občanů, jejich organizovanost a vůli pokračovat v boji proti neoliberální politice a jejím dopadům.

ProAlt by přes vzrušenou atmosféru vrcholící kampaně rád zdůraznil, že jsou věci, které jdou za rámec jednoho volebního období a jedné prezidentské kampaně. Chceme být součástí procesu, který zajistí, abychom příště už nemuseli sledovat souboj dvou podobných prezidentských kandidátů.

0
Vytisknout
17868

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2013