Agitátoři na Karlově univerzitě sbírají podpisy pro petici za zvolení Karla Schwarzenberga

21. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Na Karlově univerzitě pobíhají agitátoři a sbírají podpisy pod petici za zvolení Karla ze Schwarzenbergu. Podle přeposlaného mailu ji na lékařské fakultě UK Praha rozšiřuje doc. Jan Obdržálek, píše Vojtěch Merunka. Někteří kolegové si z toho dělají legraci, jiní se ale bojí a podepisují.

Jestli se nemýlím, tak první podobná agitka sbírající podpisy na pracovištích byly podpisové archy v prvních dnech heydrichiády, kdy byli lidé nuceni podepsat odsouzení atentátu na říšského protektora. Dále to byla praxe totalitního komunistického režimu, například na pracovištích organizované petice s žádostmi o trest smrti pro dr. Miladu Horákovou nebo odsouzení Charty 77 nebo souhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy.

Pozn. JČ: Mobilizační petice se v politologické literatuře považují za charakteristický rys stalinismu.

(V neděli začali jiní vysokoškolští pracovníci organizovat petici za zvolení Miloše Zemana!)

Text petice je tento:

Prohlášení vědců, lékařů a VŠ učitelů k volbě prezidenta

My níže podepsaní vědci, lékaři a vysokoškolští učitelé chceme vyjádřit plnou podporu Karlu Schwarzenbergovi v druhém kole prezidentské volby.

Jsme přesvědčeni, že pan Schwarzenberg může prezidentskému úřadu vrátit důstojnost a hodnoty tolerance, spravedlnosti a velkorysosti, a přerušit tak linii politiky lži, manipulace a mnohostranné nevraživosti. Politiky, která je od 90. let zosobňována Milošem Zemanem a Václavem Klausem, která se pouze navenek tváří jako souboj pravice a levice a která se během přímé volby prezidenta České republiky vrátila v plné síle a ještě semknutější podobě. Její společnou a skutečnou snahou bylo a je minimalizovat vliv společnosti na politické dění, na omezení korupce ve státní správě, na účinné vyšetřování hospodářské kriminality a na neprůhledné financování veřejného prostoru.

Návrat Miloše Zemana do vysoké politiky a vystupňování prvků nenávisti a bezohledné touhy po moci, jehož jsme svědky v posledních dnech, nám připadá natolik závažný a nebezpečný, že jsme se rozhodli veřejně vyzvat spoluobčany k volbě Karla Schwarzenberga českým prezidentem. Jsme přesvědčeni, že v současné době je to jediný zodpovědný a rozumný krok.

...............................

Dodatek: Tato petice je určena pouze pro členy akademické, lékařské a univerzitní obce s vysokoškolským vzděláním. Signatáře prosíme o použití jejich pracovní emailové adresy pro snadné ověření jejich podpisu. Děkujeme vám za pochopení. Autoři petice.


---------- Přeposlaná zpráva ----------
Od: jan obdrzalek
Datum: 21. ledna 2013 14:57


Milí kolegové,
nevím, došla-li vám tato informace. Tak ji raději posílám, a pokud s ní souhlasíte, tak ji taky šiřte dále. Mám tam podpis "za pár" - č. 99, a pěkně to přibývá.

:-)
J. Obdržálek

-------- Original Message --------
Subject: Prohlášení vědců, lékařů a VŠ učitelů k volbě prezidenta
Date: Mon, 21 Jan 2013 03:02:44 +0000
From: Cermak, Lukas


Vážení přátelé a kolegové,

rozhodli jsem se, že by akademická, lékařská a univerzitní obec neměla mlčet k právě probíhající volbě českého prezidenta. Po velmi zevrubné diskuzi jsme sepsali prohlášení, které najdete na níže uvedené webové adrese. Pakliže sdílíte náš názor a znění prohlášení odráží i váš pocit, budeme velmi rádi jestli se společne s námi pod prohlášení podepíšete. Zároveň vás prosíme o přeposlání tohoto dopisu a to zejména vašim přátelům a kolegům s vysokoškolským vzděláním, kteří působí v akademické, lékařské a nebo univerzitní instituci.

Děkujeme

S pozdravem

za autory prohlášení

Lukáš Čermák

Prohlášení vědců, lékařů a VŠ učitelů k volbě prezidenta ZDE

0
Vytisknout
15811

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2013