Riceová a Schwarzenberg podepisují smlouvu o radaru

Ani Američané Schwarzenberga nebrali vážně

22. 1. 2013 / Milan Hlobil

čas čtení 3 minuty
◄ Riceová a Schwarzenberg podepisují smlouvu o radaru v Brdech

V rámci mohutné "prezidentské" kampaně, provázené nekritickou podporou Karla Schwarzenberga ze strany jeho příznivců, jaksi zaniká jeho trapné působení ve funkci ministra zahraničí při jednáních o umístění amerického radaru v Brdech.

Výsledkem trapné činnosti ministerstva zahraničí (pohrdajícího názory odborníků, občanské veřejnosti i zahraničních oponentů), vedeného panem Schwarzenbergem, byla nebetyčná ostuda pro Českou republiku.

Pan Schwarzenberg měl (nebo měl mít) dostatek kvalitních informací o nesmyslnosti projektu protiraketové obrany pro střední fázi letu – např. od pana Philipa Coyla (bývalého náměstka ministra obrany USA, za vlády prezidenta Clintona řídil oddělení pro testování a hodnocení nových zbraní), který navštívil v lednu roce 2008 Prahu. Přesto, že pan Coyle srozumitelně vysvětlil důvody, proč uvedený systém PRO není schopen zabezpečit požadovanou bezpečnost USA a proč by jeho realizace poškodila mezinárodní vztahy, prosazoval pan Schwarzenberg, navzdory názorům odborníků i občanské veřejnosti, zarputile smlouvu ČR-USA o instalaci radaru v Brdech dál.

Při návštěvě profesora Postola (nositele doktorátu z jaderné fyziky, který pracoval v Úřadu pro hodnocení zbraňových technologií při Kongresu Spojených států) v Praze jsem společně s kolegy konzultoval s ním problematiku brdského radaru a systému PRO a shodli jsme se na nesmyslnosti celého projektu. Prof. Postol si mimo jiné s nadsázkou a úsměvem postěžoval, že někteří politici v USA jsou schopni v rámci účelovosti tvrdit i to, že „Země je placatá“ a s „lysenkovským“ nasazením prosazují různé nesmysly. My jsme museli bohužel konstatovat, že jsme na tom s našimi politiky úplně stejně.

Pozn.:

Trofim Děnisovič Lysenko byl sovětský agronom, který v období stalinismu mocenskými metodami zcela ovládl sovětskou biologii. Lysenko odmítl mendelovskou genetiku.Nadřazením ideologie a politické moci nad vědu vzniklo učení nazývané lysenkismus. Mnoho Lysenkových experimentů je dnes považováno za diletantské pokusy nesplňující požadavky na vědeckou práci nebo za úmyslné podvody.

Výsledek „lysenkovského“ přístupu a hlouposti politiků (včetně Schwarzenberga), kteří „upletli“ smlouvu o instalaci radaru v Brdech, se dostavil – po zvolení pana Obamy prezidentem došlo k důkladné odborné revizi navrhovaného projektu PRO a k jeho zrušení. Ani tak bohatá země jako USA si totiž nemůže dovolit vydávat 10 mld. dolarů ročně na něco, co nefunguje a navíc to poškozuje mezinárodní vztahy (k velkému žalu „některých“ v ČR, kteří se těšili na drobečky z oněch 10 mld....).

Výsledkem byla ona ostuda pro Českou republiku.

Pokud někdo z politiků u nás patří do „minulosti“, tak do této kategorie patří právě Karel Schwarzenberg, který byl a je členem vlády, která lhala občanům (za peníze daňových poplatníků) a v praxi prokázal, jak pohrdá občanskou veřejností a čí zájmy zastává.

Pro občany s dobrou pamětí je Karel Schwarzenberg osobou nezpůsobilou a nepřijatelnou.

0
Vytisknout
12479

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2013